blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

« Terug naar lijstweergave

Zho


een jaar uit het leven van een doofblinde vrouw

Zho

Marloes Lasker

14,8x21cm, 128 pagina's, geheel in kleur

ISBN: 978 90 77408 48 3
NUR: 720

Prijs: € 19,50

Dit artikel bestellen.

Zho staat voor 'Ziende het onzienlijke', de Dharmanaam die Marloes Lasker (1976) enkele jaren geleden van haar zenleraar kreeg. Op het eerste gezicht misschien een vreemde naam, voor iemand die officieel doofblind is. Toch ervaart zij de wereld zoals die zich op het moment van de dag aan haar openbaart, tot in het kleinste detail. Hiervan doet zij gedurende haar eenendertigste levensjaar in woord en beeld verslag in dit art journal (visueel dagboek).

Marloes Lasker is vanaf haar geboorte zwaar slechthorend. Toen ze twaalf was kreeg ze last van haar ogen. Op haar zestiende werd het syndroom van Usher gediagnosticeerd; een combinatie van slechthorendheid met een oogziekte, genaamd Retinitis Pigmentosa (RP). De oogziekte is progressief, dat wil zeggen dat het gezichtsveld afneemt. Ze kijkt door een soort tunneltje, met alleen in het centrum van het gezichtsveld nog zicht. Op dit moment is er minder dan 5 graden van over. Hoe het verder gaat, valt niet te voorspellen.

Nadat Marloes in oktober 1999 volledig arbeidsongeschikt was verklaard, ging ze een cursus zenmeditatie volgen in een activiteitencentrum voor lichamelijk gehandicapten. Meteen de eerste les had ze het gevoel dat ze thuis was gekomen. Later, in een workshop Zen-zien-tekenen met Maria Adriaens sprak ze eens woorden die haar eerste zenleraar Dick Verstegen, aldus zijn voorwoord, diep hebben getroffen: 'In de stikdonkere, massieve zendo van De Tiltenberg met zijn statige pilaren en ramen boven ooghoogte brandde in de avondstilte alleen een kaars. Marloes zei vanuit het duister dat ons allen omgaf: 'Ik weet nu dat ik altijd zal blijven zien'.'

Hij begint zijn voorwoord met: 'Wat mij in Marloes Lasker, de auteur van dit boek, van meet af aan opviel, is dat ze zo fantastisch kan zien. Dat is nogal een boude uitspraak over iemand wier fysieke gezichtsvermogen vrijwel uitgeschakeld is. Ze is nagenoeg blind. Ze is ook bijna doof. Want ze lijdt aan het syndroom van Usher. Maar haar hele leven getuigt van zien en luisteren zonder weerga'.

Sinds januari 2005 is de bekende zenleraar Nico Tydeman officieel haar leraar en in november van dat jaar kreeg ze van hem haar Dharmanaam: 'Ziende het onzienlijke', die ze zelf heeft afgekort tot Zho. Een toepasselijker titel voor een visueel dagboek van een doofblinde vrouw is er niet.

Met 'Zho' gunt Marloes de lezers een kijkje in haar leven, in haar wereld vol alledaagse gebeurtenissen en gedachten waarvan je niet anders dan stil kunt worden. Hoewel het art journal ons leert dat ze regelmatig op pad gaat, een paar straten om, naar een vriendin in London, op cursus in Amsterdam, naar een fotosessie met Spencer Tunick en de Great Sangha Gathering op Ameland, brengt ze veel van haar tijd thuis door, alleen. Er zijn dagen achtereen dat ze alleen De Man en de cassière van de supermarkt (lijfelijk) spreekt. Ze heeft er mee leren omgaan. Op 10 september schrijft ze: 'Ik mag dan wel geen rijk sociaal leven hebben, ik krijg wel veel tijd dit leven te onderzoeken.' Iets verderop geeft ze het advies aan mensen die veel alleen zijn: 'Leer met jezelf opschieten. Het scheelt enorm als je met jezelf door één deur kan. Als je dat niet kan, en jezelf de schuld blijft geven van alle fouten die je gemaakt hebt en je ongetwijfeld nog zult maken, dan maak je het jezelf knap lastig.'

 Recensie NBD/Biblion:
Dagboekaantekeningen van iemand voor wie de handicap vooral tot bijzondere dingen leidt. "Zho" is een prachtig en apart boek. Het draagt weliswaar de ondertitel "een jaar uit het leven van een doofblinde vrouw", maar het is eigenlijk een jaar uit het leven van een vrouw die toevallig ook doofblind is (of liever: erg slecht ziet en erg slecht hoort). De informatie over het doofblind zijn sijpelt soms tussen de woorden en erg mooie, soms ontroerende tekeningen door, maar spat ook wel eens zeer doordringend van het blad af. De auteur heeft het zeldzame syndroom van Usher (waardoor haar gezichtsvermogen minder is dan vijf procent en ze zonder gehoorapparaat vrijwel niets hoort), "doet" aan zen, zoals het voorwoord duidelijk maakt, kan vertederend, humoristisch en zeer open en direct vertellen en heeft met dit boek een zeer apart en lezenswaard dagboek gemaakt. Het is bedoeld voor iedereen die doofblind is, iemand kent die doofblind is, maar ook voor iedereen die iets over zen wil weten of die gewoon een mooi, vrolijk en soms tot mijmeren stemmend boek wil lezen. De tekst van het boek is vrijwel geheel in handschrift afgedrukt; het is geillustreerd met talrijke foto's en tekeningen in kleur van de schrijfster zelf.

 

 

Auteurs e.a.

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda