blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

« Terug naar lijstweergave

Het Parijs van Isis


Het Parijs van Isis

Karin Haanappel

21 x 23 cm

96 pagina's fc

met foto's van o.a. Bernd Haanappel


 

 

ISBN: 978 90 77408 80 3
NUR: 694 708


Dit artikel is momenteel niet op voorraad.

Parijs zou haar naam te danken hebben aan de Egyptische godin Isis. Maar wat doet Isis in Frankrijk en waarom weten wij niet meer dat Isis zo belangrijk was, dat zelfs Parijs naar haar is vernoemd?

Met een 18e eeuwse kaart als uitgangspunt gingen kunsthistorica Karin Haanappel en fotograaf Bernd Haanappel op zoek naar de sporen van Isis in Parijs. Op de kaart staat heel duidelijk de tempel van Isis aangegeven en dat blijkt exact de plek van de kerk Saint Sulpice te zijn, precies op de oude nulmeridiaan. Zou de huidige Saint Sulpice de Saint-sur-Isis zijn? De kerk zelf wil er in ieder geval na Dan Brown"s "Da Vinci Code" niets meer van weten. De stad Parijs zwijgt ook als het graf. Maar Napoleon wist beter. Isis, de grote moedergodin uit Egypte, zou op haar boot de "Sterre van de Zee" (Sirius - ster van Isis) hebben gevolgd naar een eiland met de vorm van een boot, middenin de Seine. Op dit eiland werd een tempel gebouwd op de plek waar op een schip gewoonlijk het boegbeeld staat. Het île de la cité staat symbool voor de boot van Isis en de Notre Dame voor het boegbeeld. Napoleon adoreerde deze visie, maar wilde meer. Hij liet het stadswapen van Parijs aanpassen en ontwierp een historische as die het Egypte langs de Seine moest verbeelden: van de Arc de Triomph via de Obelisk en het Louvre naar de Fontaine du Palmier. Ook kwam hij erachter dat pas in de 16e eeuw het beeld van Isis, dat heel lang gediend had als beeltenis van Maria in de kerk van Saint Germain des Prés, was verwoest. Immers, toen de Romeinen in de 4e eeuw het christendom als staatsgodsdienst instelden, was de Isis cultus in het gehele Romeinse Rijk immens populair. De Isis cultus ging over in het christendom en Maria werd symbolisch de nieuwe Isis. Maar Isis was een zwarte godin. Toen het Isis/Mariabeeld werd verwoest, ontstond er een grote verering voor La Vierge Noir de Paris en daarmee was Isis overgegaan in de Zwarte Madonna.

Karin Haanappel laat met astronomische gegevens, haar historische kennis van oude Moederculturen en veel bronnenonderzoek de sluiers over Isis verdwijnen. In dit boek neemt zij u mee op ontdekkingstocht en onthult zij de sporen van Isis in Parijs.

 

Recensie:

Kunsthistorica Karin Haanappel studeerde af op het werk van Camille Claudel en was nauw betrokken bij de eerste Nederlandse Claudel-tentoonstelling in 2001. In haar onlangs verschenen debuut, een cultuurwetenschappelijk document, gaat zij op zoek naar sporen van de godin Isis in Parijs. Het boek bestaat uit twee delen: eerst wordt uitvoerig ingegaan op de positie van Isis als de grote moedergodin in het Oude Egypte en hoe de Isiscultus zich verder verspreidde. Vervolgens richt Haanappel het vizier op Parijs (Par-Isis), waar de godin een belangrijke plaats innam en nog steeds in het stadsbeeld aanwezig is. Zo blijken Christelijke heiligdommen als de Notre Dame, de Saint-Germain-des-Prés en de Saint-Sulpice op voormalige Isis tempels te zijn gebouwd. Laatstgenoemde kerk werd tijdens de Franse Revolutie zelfs getransformeerd tot Tempel van de Godin van de Rede (lees: Isis). Dat het Oude Egypte grote invloed had op Louis XIV en Napoleon blijkt onder meer uit de historische as van Parijs, waarin veel meer symboliek zit verweven dan alleen de obelisk op Place de la Concorde. Zo biedt het boek tal van verrassende feiten die een verhelderende blik op de stad en haar religieuze geschiedenis werpen. De uitgave is rijk geïllustreerd met schilderijen, oude (stads)plattegronden en foto's.
(Andy Arnts)

Ik heb het boek bijna in één ruk uitgelezen!
Het heeft een fijne opzet en is makkelijk leesbaar, heel toegankelijk, ook voor de leek. Ik wist bijna niets van Isis, maar Karin Haanappel neemt je mee in haar geschiedenis en afkomst. Het boek is multidisciplinair, de auteur is van alle markten thuis, ze heeft zich duidelijk in diverse aspecten verdiept en legt alles goed uit. Parijs ken ik niet goed genoeg om er een grote band mee te hebben, maar om te zien in hoeveel dingen Isis terug te zien is door heel de stad heen is erg leuk. Er staan veel mooie foto's in het boek zodat de tekst nog meer gaat leven.
Aanrader voor wie geïnteresseerd is in Godinnen, in Parijs, of in geschiedenis!
(Apve op bol.com)


Kunsthistorica Haanappel is gefascineerd door het vrouwelijk-goddelijke. Ze benadrukt dat de geschiedenis van onze cultuur niet begint in de patriarchale klassieke oudheid, maar in de matriarchale tijd daarvoor. Oude religieuze ontwikkelingen leest ze graag af aan de cultuurgeschiedenis, aan de vroege vruchtbaarheidscultus van leven, dood en wedergeboorte, die in Egypte gekoppeld werd aan de astronomie. Uitvoerig vertelt ze over de Egyptische godenwereld en de mythen rond Isis en Osiris. Daarna volgt ze oude sporen van de Isis-cultuur in Parijs. De Isis-verering gaat in Frankrijk min of meer geleidelijk over in verering van Maria Magdalena en de Maagd Maria. Voor die vrouwelijke invloeden in de christelijke Franse kathedralenbouw had ze steun en stof kunnen vinden in boeken van prof. ir. Marinus Gout, die we missen in haar literatuurlijst. Overigens is het boek uiterst leerzaam en informatief. De uitgave is goed verzorgd: glanspapier, rood-getinte onderkleur wanneer een nieuw hoofdstuk begint, meer dan honderd mooie illustraties, tekeningen enzovoort in kleur en zwart-wit.
(Drs. J. Kleisen voor NBD/Biblion)

Naschrif KH: in de literatuurlijst staat een boek dat N. Penninck samen met Gout over sacrale geometrie heeft geschreven. ;-)
 

Meer recensies: zie hieronder bij gerelateerde artikelen


Gerelateerd nieuws

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

08/11/2018 8-20 november 2018: het Witte Tovenaar levenspad
05/11/2018 De nieuwe maan van 7 november 2018
02/11/2018 Rustpunt in ons drukke bestaan - recensie
01/11/2018 Maak je droom wakker! - recensie
 

Agenda