blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

« Terug naar lijstweergave

Godinnen van eigen bodem


Godinnen van eigen bodem

Ineke Bergman

Illustraties Pol Wijnberg

21x23 cm, 96 pagina's fc

 

 

ISBN: 978 90 77408 35 3
NUR: 720

Prijs: € 24,50

Dit artikel bestellen.

In prehistorische tijden - toen de mensen nog in harmonie met de natuur leefden - vereerden zij de Godin. Elk volk had zijn eigen archetypische godinnen, gevormd door het landschap waarin het woonde. Met de komst van één mannelijke God verdwenen de godinnen langzaam maar zeker naar het rijk van het onbewuste. En met hen de vrouwelijke waarden waarvoor zij staan, zoals het zien van eenheid, samenhang, evenwicht in geven en nemen, zorg voor allen en alles, oog voor het belang en de functie van ieder deel van het geheel.

In dit boek maakt Ineke Bergman, astrologe en priesteres van AnnA en Brigida, het spirituele erfgoed van de Lage Landen weer zichtbaar. Zij brengt de acht godinnen in beeld volgens het jaarwiel zoals dat voor deze streek geldt. Per godin geeft Bergman onder meer aan welke elementen, planten, dieren, attributen, symbolen, seizoenen en chakra's bij haar horen. En hoe je weer contact met haar kunt maken.

De acht godinnen van eigen bodem personifiëren elk op hun eigen manier de oude wijsheid van onze stammoeders. Door met hen te werken verbinden we het bewuste deel van onze psyche weer met het onbewuste deel. Zo vinden we de weg terug naar onbekende, verwaarloosde of vergeten delen van onszelf, alsook naar onze creativiteit.

 

Inhoud: 

 • In den beginne'
 • Eerst was er de Godin

 Van matriarchaat naar patriarchaat

Het mannelijke en het vrouwelijke samen maken de mens

 • Weer contact met vrouwelijke kwaliteiten
 • De drievoudige godin
 • Imaginatie

Ademhaling

De alfaknop

Totemdier

Ontmoeting met je innerlijke godin

 • Godinnenbeeldjes
 • Het jaarwiel
 • Altaren

De godinnen:

 • Holle
 • Brigida
 • Ostara
 • Flora
 • Anna
 • Witte Wieven
 • Nehalennia
 • Tanfana

 

Uit de recensie van NBD Biblion:

"Een kleurrijk overzicht dat zeker uniek mag heten."

Signalement in Onkruid:

"Eindelijk een boek dat onze eigen, vaderlandse godinnen in het licht zet! Nehalennia natuurlijk, maar ook Vrouw Holle en de Witte Wieven, om er maar drie van de acht te noemen. Inclusief alle bijbehorende jaarfeesten, totemdieren, chakra"s, elementen en symbolen. Met erg goede godinnenmeditaties."

Recensie op www.zinweb.nl door Marianne Wulms (verkort):

"Al heel lang weet ik, dat ook wij in Nederland een eigen spiritueel erfgoed hebben', zegt Afra Kerssens in het voorwoord. Deze kunst '“ en cultuurpedagoge en regressietherapeute kan het weten, want zij ondernam een eigen zoektocht. En nu is het er: "Godinnen van eigen bodem' als een hommage aan het vrouwzijn, omgeven met een schat aan gegevens.

Veel kunstenaars hebben de natuur vereeuwigd als de godin van de natuur: Flora. In grote verbondenheid met de uitstraling die de godinnen van weleer aan de wereld toonden, werd het leven draaglijker. Er is een tendens om rituelen die vroeger tot het volksgeloof hoorden nieuw leven in te blazen, troostrijk en zinvol als zij waren.

Ineke Bergman liet zich inspireren door het jaarwiel, waaromheen zij haar godinnen heeft gegroepeerd met alles wat hen bepaalt tot hun betekenisvolle zijn.

Het kan niet missen: Flora is een van de acht godinnen die in dit boek beschreven staan.

Zij wordt geflankeerd door Holle, Brigida, Ostara en Anna en ook door Witte Wieven, Nehalennia en Tanfana. Hun persoonlijkheid wordt in het boek deskundig belicht.

Echte voorbeelden zijn het, deze godinnen waarmee contact gemaakt kan worden. Ineke Bergman presenteert telkens de mogelijkheden hiertoe, van uitstapjes tot bepaalde rituelen. Hierna volgen meditatieve passages en kleurige tussenpagina's met datgene wat allemaal bij een godin hoort, op het gebied van de natuur, astrologie en van symboliek. Belangrijk onderdeel zijn de visualisaties die net als bij projecten in de architectuur beeldend duidelijk maken wat verwacht kan worden van het eindresultaat.

Alles wat beschreven staat lijkt even natuurlijk en vanzelfsprekend, zoals de passage in het hoofdstuk over altaren. Ineke Bergman spoort de lezer aan om voor de inrichting van een huisaltaar uit te gaan van vormen en kleuren die aanspreken. Zelf is ze altijd op zoek naar veren, die ze beschouwt als boodschappen uit de hemel.

Het boek is zorgvuldig opgebouwd met een introductie, een overweging over het mannelijke en het vrouwelijke en beschouwingen over hernieuwd contact met vrouwelijke kwaliteiten, de drievoudige godin, imaginatie, godinnenbeeldjes, het jaarwiel en altaren. Dit leidt naar de apotheose waarbij de godinnen de oude wijsheid van stammoeders overdragen naar de huidige tijd. Wanneer zij concreet deel uit maken van de psyche kunnen zij op magische wijze onbewuste mogelijkheden verbinden met het bewuste en ook het creatieve potentieel.

Het nawoord geeft opheldering in woord en beeld over de bezieling van auteur Ineke Bergman, astrologe en priesteres van AnnA en Brigida. Een eerdere publicatie van haar met mede-auteurs verscheen onder de titel: "De sterren van je leven '“ en het verhaal dat zij te vertellen hebben.

Biografische gegevens over illustrator Pol Wijnberg voltooien het geheel. Zij heeft met haar illustraties perfect de toon gezet: fris en vernieuwend, kleurig, speels en helder.
Iedereen die in de ban is van het onderwerp, kan het sluitstuk van het boek raadplegen: Literatuur en geraadpleegde websites.
Dit boek is geschikt voor iedereen die spiritueel is ingesteld en is ook een aanrader voor degenen die werkzaam zijn op het gebied van coaching. Het is een vorm van creatief visualiseren, informerend, stimulerend en inspirerend.
Het vorm geven aan materialen kan zowel individueel als in gezinsverband worden uitgevoerd. Jonge kinderen zullen plezier beleven aan het maken van een herfstbootje. En de godin met die moeilijke naam Nehallenia? Die is ook bekend als Neeltje Jans.

Aan het achttal godinnen die beschreven staan kan in een andere context wellicht Sint Cecilia worden toegevoegd als symbool van de standvastigheid en patrones van menig muziekgezelschap. Haar naamdag als het jaar ten einde loopt wordt landelijk op veel plaatsen gevierd in november.


Gerelateerd nieuws

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda