blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

« Terug naar lijstweergave

Goden en sjamanen in Noordwest-Europa


Goden en sjamanen in Noordwest-Europa

Linda Wormhoudt

tekeningen: Marleen van Engelen

224 pagina's

1e druk 2008

2e druk 2019

ISBN: 978 90 77408 50 6
NUR: 720

Prijs: € 32,50

Dit artikel bestellen.

Sjamanisme is waarschijnlijk de oudste manier van leven en denken. Meestal wordt het geassocieerd met een prachtige natuurlijke omgeving, met enorme beren en imposante adelaars. Niet met drie-hoog-achter en een duivennest op je balkon. Toch is er niet zo"n groot verschil. We moeten net als onze voorouders voor onszelf en onze naasten zorgen. We zoeken genezing als we ziek zijn en raad als we een probleem hebben. We proberen in harmonie met onze omgeving te leven, ook al is die niet zo "natuurlijk" meer als toen. In dit boek laat Linda Wormhoudt zien hoe sjamanisme in ons huidige leven, in onze huidige maatschappij past. Hiervoor is zij allereerst op zoek gegaan naar het sjamanistische verleden van Noordwest-Europa.

Anders dan veel mensen denken hebben wij in Noordwest-Europa wel degelijk een eigen sjamanistische traditie. De meeste kennis van en over onze voorouders ligt verborgen in het landschap, folklore, sprookjes, gewoonten, bijgeloof en ergens diep in onze genen. Linda smeedt de flarden en puzzelstukjes tot een geheel. Zo krijgen we een beeld van de mensen die hier ooit hebben geleefd en welke rol spiritualiteit in hun leven speelde. Welke goden vereerden zij en waarom? Hoe leefden zij in en met de natuur? Vervolgens geeft Linda aan hoe wij in het hier en nu rituelen kunnen inzetten: "Veel van de rituele gebruiken van de Europese voorouders zijn verloren gegaan, maar het is ook niet nodig om ze allemaal te weten en in oude glorie te herstellen. Mocht dat al wenselijk zijn, want zowel de Germanen als de Kelten offerden ooit mensen' Hoewel we veel kunnen leren van onze voorouders, is het aan ons om nieuwe rituelen te scheppen die passen bij de huidige tijd." Met de uitgebreide informatie over het verleden en haar rituele suggesties kunnen we in het heden zo aan de slag.

Linda wil met dit boek de lijn tussen de voorouders en de nazaten herstellen: "Kijken naar het verleden is belangrijk: het geeft ons gronding, het geeft ons plek. Kijken naar de toekomst is belangrijk: het geeft onze nazaten gronding en plek. Wij zijn de voorouders van onze nazaten."

Inhoud: De Germanen - De Kelten - Scandinavië - Sami sjamanisme - Hekserij in Noordwest-Europa - Het levenswiel - De elementen - Rituelen - Krachtdieren - Krachtvoorwerpen - Boomverering - De magische kracht van planten - De magie van dromen - Sjamanisme en genezing - De kracht van de stem - De voorouders - Het dodenrijk - De nazaten

 

Uit recensie Ko Lankaster, www.circewicca.nl:
In Goden en Sjamanen in Noordwest-Europa zet ze in duidelijke taal uiteen wat sjamanisme is, welke vormen het kan aannemen en wat een sjamaan zoal doet en niet doet. Het beste is een leermeester te vinden om je wegwijs te maken op dit pad, maar als je je in deze materie wilt verdiepen zonder je al bij voorbaat ergens aan te verbinden, kan dit boek je goede diensten bewijzen.

Een groot gedeelte van het boek houdt zich bezig met duidelijk afgebakende onderdelen van de sjamanistische levenswijze. Zo wordt aandacht besteed aan kleuren, elementen, het werken met krachtdieren of krachtvoorwerpen, de kracht van bomen en planten, de kracht van de stem, de functie van dromen en de rol van voorouders en andere overledenen in het sjamanisme. De functie en vorm van rituelen wordt kort besproken. Bijzonder bruikbaar zijn de Rituele Suggesties die overal in het boek worden gedaan, suggesties om zelf aan de slag te gaan met bepaalde zaken en te ervaren hoe een en ander voor jou uitwerkt. Als voorbeeld kan ik de Rituele Suggestie Praten met Rook geven: "De rook van verbrande kruiden zoals salie en roosmarijn kan worden gebruikt als communicatiekanaal tussen jou en jouw hulpgeesten. Verbrand de kruiden in een vuurvast potje en zie hoe de rook omhoog gaat. Praat tegen de rook, vertel je gebeden of wensen en laat de rook de drager zijn van jouw woorden. De rook zal daar naartoe gaan waar jouw gebeden worden gehoord." (pag 85). Het boek staat vol met dit soort praktische suggesties die je kunt uitproberen. Als sjamanisme niet je levenspad is, kun je evengoed veel levenswijsheid en praktische vaardigheden uit dit boek opdoen.

 

Recensie Cora van Leeuwen:
Dit boek was mijn kennismaking met Linda Wormhoudt. Ik was op zoek naar info over god(inn)en uit mijn eigen omgeving. Veel paganisten werken met pantheons van ver buiten hun eigen woonomgeving. Prima, maar voor mij werkt dat minder goed. Ik werk graag met de aarde, planten, dieren en dus ook goden van hier. In dit boek vond ik wat ik toen zocht, maar ook nu nog gebruik ik het regelmatig: om iets op te zoeken, om een stuk te herlezen, als leesboek en naslagwerk. Het gaat niet alleen over het verleden, maar ook over de praktische toepassing in het hier en nu. Niet alleen over leven middenin de natuur, maar ook over driehoog-achter in de stad. Linda vertelt over hoe het vroeger was (voor zover dat nog terug te vinden is) en geeft goede suggesties om zelf bepaalde dingen uit te proberen en te ervaren. De combinatie van historie, beleving en stimulatie om zelf aan de gang te gaan werkt zeer positief.

 

 


Gerelateerd nieuws

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda