blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

« Terug naar lijstweergave

Een zinvol geheim


wat planten mij vertellen

Een zinvol geheim

Dorine Haveman

Pentekeningen: Coor Muller

14,8x21cm, 104 pagina's

 

ISBN: 978 90 77408 46 9
NUR: 720 en 428

Prijs: € 14,50

Dit artikel bestellen.

Voor de verhalen in Een zinvol geheim putte therapeute Dorine Haveman uit haar eigen én het collectief geheugen. Antwoorden op levensvragen komen via beelden die planten haar geven. Vertellend leidt zij ons langs groen leven: nooit meer zullen we op dezelfde manier kijken naar dat plantje of die boom. Er gaat een nieuwe wereld open, een wereld die Coor Muller liefdevol voor ons heeft getekend.

'Lezend in Een zinvol geheim voelde ik mij opgenomen in een vertelling, die moeiteloos schakelt van kind naar volwassene. Het heeft iets te maken met het bewaren van onschuld in het omgaan met de werkelijkheid en het zijn in deze wereld. De betekenis van ouderen in het leven van een kind komt uit de verf in argeloos opduikende herinneringen. Mijn aandacht voor wat kinderen opmaken uit wat je ze vertelt of - vooral - in eigen gedrag laat zien, is door dit boek toegenomen.' Jac Vroemen, verteller en auteur.

 

Inhoud:

Bosaardbeitje

Herderstasje

Kersenboom

Abeel en kardinaalsmuts

Gras

Berk en Gagel

Ginkgo

Grote Ratelaar

Wilde wingerd

Cantharellen

Brandnetels

Goudsbloemen en papavers

Koekoeksbloemen

Tijm

Zonnebloem

 

Recensie door Ko Lankaster, www.circewicca.nl:
In Een zinvol geheim worden vijftien planten uitgelicht waarmee de schrijfster een speciale ervaring heeft gehad als kind. Op een fascinerende wijze kruipt de volwassene in elk van de vijftien verhalen in de huid van het kind dat de plant in de magische wereld om zich heen heel anders ervaart dan volwassenen geneigd zijn dat te doen. De uitleg die de volwassene later in het verhaal aan de ervaringen van het kind toevoegt, laat zien hoe meedogenloos wij afstand nemen van de wereld om haar objectief maar kaal en sober te kunnen beschrijven. Alle kennis van de volwassene steekt pover af bij de indringende magische ervaring van het kind. Heel knap beschreven en beslist een aanrader.

Zinweb-recensie door Annet Hogenbirk:
Verzorgd boekje met mooie, sfeergevende pentekeningen. De auteur verbindt haar gevoelens en herinneringen bij planten met elkaar. Ze verbindt haar vroege jeugd met haar zijn nu. Ze doet dat associatief. Het boekje is beeldend geschreven en brengt je in een meditatieve sfeer. De pentekeningen van Coor Muller leveren daar hun eigen bijdrage aan. De dragende krachten in haar leven verbindt Haveman met haar ervaringen met planten en bloemen. Ze activeert je voorstellingsvermogen door haar omschrijvingen van kleuren, geuren, gevoel en verwachtingen.
In korte hoofdstukjes zoomt ze in op een plant met een daaraan gekoppelde geschiedenis in haar vroege jeugd.

Als lezer werd ik ertoe aangezet om ook eens bij mijzelf te rade te gaan. Op zoek te gaan naar wat indruk op mij heeft gemaakt en met mij mee gegaan is door mijn leven. Daarbij de positieve associatie van mooie, vitale natuur in mijn achterhoofd.

Sterk van dit boekje vind ik de nadruk op leven met aandacht en de beleving van iets samen ontdekken met de auteur. Soms waren de verhalen over vroeger wat minder geloofwaardig. Hoeveel weet je nog over je leven als vijf- tot achtjarige? Maar daar gaat het eigenlijk niet echt om. Het gaat om de associaties die omgaan met de natuur opleveren. Je kunt daardoor je concentreren op wat jij in het leven belangrijk vindt. Het beeld van de plant staat voor een stukje levenswijsheid, dat je hebt opgedaan.
Haar levensovertuiging dat ze als waterwezen tijdens haar eerste leven op aarde geleefd heeft, maakt het boekje op sommige plekken erg zweverig. Maar als lezer vul ik daar mijn stukje kunstzinnige belevenis in: een soort aquarel of prachtige natuurfoto verschijnt voor mijn geestesoog.

Het boekje leent zich goed voor persoonlijke meditatie. Het kan ook als basis dienen voor een groepsgesprek over beleving van vitale krachten in je leven. Treffend vond ik de uitspraak in het laatste hoofdstuk, de epiloog: "Ik had de maatschappij iets te bieden. Iets nieuws, of iets heel ouds, vergetens, het is maar hoe je het ziet." (p. 97) Dat is het sterke, positieve gevoel dat bij je blijft na lezing van 'Een zinvol geheim'.

 


Gerelateerd nieuws

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda