blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Webshop

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

« Terug naar lijstweergave

Ademtocht


verhalen over de dood

Ademtocht

Linda Wormhoudt

ill. Coby Schilder

14,5x21cm, 192 p., pb

 

 

ISBN: 978 90 77408 68 1
NUR: 749, 303

Prijs: € 16,50

Dit artikel bestellen.

De dood is de man met de zeis, de rustbrenger, de insluiper, maar ook de welkome gast. De dood is alles en niets. De dood confronteert ons met wat we vrezen, wat we verwachten, dat wat we kennen, ontkennen, erkennen. De dood is deel van ons leven, of we willen of niet.

De dood als onlosmakelijk onderdeel van het leven heeft sjamaniste Linda Wormhoudt altijd al gefascineerd. Ze deed veel onderzoek naar rituelen rond de dood in verschillende culturen, omdat deze veel vertellen over mensen en het leven dat ze leiden. Ze kent zelf een aantal gezichten van de dood en weet dat hij aan ieder mens weer iets anders van zichzelf laat zien. Vaak gekleurd door cultuur of achtergrond, soms door angst, soms door hoop.
De dood trekt zich niets aan van grenzen, Linda ook niet. Haar verhalen spelen zich af tegen verschillende culturele achtergronden en in verschillende tijden. Sommige verhalen zijn persoonlijk en komen voort uit eigen ervaring; andere zijn ingefluisterd.

Coby Schilder tekende met potlood bezielde portretten van enkele hoofdpersonen. Niet van de dood zelf, want zoals u weet heeft hij vele gezichten.

'Ademtocht' geeft diverse beelden rond sterven, de dood en wat er eventueel daarna gebeurt. Deze beelden zijn soms gekleurd door de cultuur waarin men leeft. Het is geen rouwverwerkingsboek, persoonlijk document of zelfhulpboek, hoewel het wel steun kan bieden aan nabestaanden. Het boek vertelt onder andere over rituelen voor een stervende of pas gestorvene. Daarnaast worden verschillende emoties en acties beschreven die door de aanwezigheid van de dood worden opgeroepen. Een van de uitgangspunten van "Ademtocht" is, dat de dood een overgang is naar een andere staat van zijn.

Recensie:
De schrijfster is rituelenbegeleider; eerder schreef zij 'Goden en sjamanen in Noordwest-Europa' (2008). Benepen denken over de dood kon vroeger en nu, vooral binnen religieuze dogma"s vanuit alle mogelijke culturen, voor grote schade aan doden en achterblijvenden zorgen, toont Wormhoudt aan met een wonderlijke collage van berichten uit de actualiteit, interviews, gedichten, anekdotes en paranormale waarnemingen in verhaalvorm. Veel is persoonlijk, veel poëtisch "ingefluisterd". Vet gedrukt staan er steeds waarnemingen vanuit het gezichtspunt van de dood. Met grote compassie vertelt ze van sjamanistische helingen. Veel aandacht is er voor gekweld gestorven kinderen. Het boek pleit zonder dat te zeggen voor nieuwe, beter passende riten voor een stervende of pas gestorvene, anders dan de uitvaartmachinerie en ambtenarij standaard aanbieden. Het helpt zeker lezers in de rouw, die immers lichter wordt als men de dood kan zien als een overgang naar een andere staat van zijn. Coby Schilder tekende met potlood bezielde portretten van een aantal hoofdpersonen, waarvan er negen op de witte omslag prijken.
(Peter den Haring, NBD/Biblion)

Recensie Cora van Leeuwen:
Wat een unieke bundel verhalen! Met Heer Dood als co-auteur trakteert Linda Wormhoudt op o.a. prachtige, soms pijnlijke, ontroerende, confronterende verhalen over de dood. Eindelijk iemand die de dood niet als taboe behandelt. Zonder dood geen leven, zonder donker geen licht' De dood kent vele gezichten, wordt soms verafschuwd en soms verwelkomd. De verhalen omvatten verschillende tijden, plaatsen, culturen, omstandigheden, etc. Elk verhaal is een document, een juweeltje op zich. De mooie tekeningen van Coby Schilder zijn niet zomaar illustraties maar sluiten naadloos aan bij de verhalen, een kunst op zich.

Uit recensies op bol.com:

"Dit boek is niet in een paar woorden te pakken. Ontroerend, anders, troostgevend, baanbrekend en apart. Elk verhaal is een juweel, elk verhaal heeft een andere stijl. Ademtocht is als een verrassende caleidoscoop waarvan elke vorm en elke kleur uniek te noemen is. De beschrijving van de zienswijze van de dood zelf in combinatie met de verschillende emoties rond sterven en daarna is uniek te noemen."  (Immer)

"De grimmigheid, de angst, het ontzag dat velen voelen als ze aan de dood denken, is in Linda's boek nergens te bespeuren. De dood is een heer en hij kan meeslepend vertellen: liefdevol, integer en ontroerend." (browneyez)

"het beneemt je de adem... Linda is een schrijfster met veel beloften, die naam moeten we in de gaten houden...." (Elocin1963)

 

 

 

 


Gerelateerd nieuws

Share

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda