blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Woordenregen - een speelse, transformerende ontdekkingstocht

'Een speelse transformerende ontdekkingstocht', deze titel gaf Elvira van Rijn mee aan haar recensie van 'Woordenregen, 1 jaar schrijven' van Margreet Schouwenaar. Hoe nuttig is dit boek, vraagt Elvira zich af. Laat ze zich door Margreet overhalen om een heel jaar te gaan schrijven?

In mijn boekenkast staat een boek met een grijze kaft. Maar het staat bij de groene boeken, want de rug is al helemaal verschoten naar fluorescerend groen in de achtentwintig jaren dat het in mijn kast staat. Het overgrote deel van mijn boeken heb ik het afgelopen jaar te koop gezet om ruimte te maken voor nieuwe, maar dit boek mag blijven. Stijloefeningen heet het en het is geschreven door Raymond Queneau. Op elke bladzijde vertelt hij hetzelfde verhaal: een man maakt zich kwaad over iemand die in de tram op zijn tenen trapt. Hij doet dat op 99 verschillende manieren: in een platte schrijfstijl, in gezwollen taal, als een droom, als ondervraging, spookachtig, onhandig. Ik heb het altijd een fascinerend boek gevonden: zoveel manieren om hetzelfde te zeggen.

 

Zelf ben ik er nog nooit toe gekomen zo vrij te schrijven. Ik heb meestal iets ‘nuttigers’ te doen. Nu krijg ik het boek ‘Woordenregen’ van dichter, kinderboekenschrijfster en docente pedagogiek Margreet Schouwenaar in handen. Zij nodigt me uit om op haar manier toch aan dit ‘nutteloze’ schrijven te beginnen. Om zo levensadem in mijn teksten te blazen. Het prikkelt me tot nader onderzoek.

 

Al bladerend lees ik de ene creatieve opdracht na de andere. Margreet nodigt me uit zelf aan de slag te gaan: de blik naar binnen te richten en te luisteren naar de woorden die in mij slapen en wakker worden door de 52 opdrachten in het boek, goed voor een jaar lang schrijven. Alles wijst erop dat het makkelijk is om te doen: de opdrachten zijn speels, vragen weinig tijd en ik hoef er elke week maar één te doen. Aan het begin van het boek krijg ik duidelijke instructies om snel door te schrijven en gewoon op papier te zetten wat er in me opkomt. Ik mag niets corrigeren: gewoon doorschrijven is de regel. En als er niets in me opkomt, herhaal ik het laatste woord net zo lang tot er wel iets in me opkomt. Fouten maken is onmogelijk. Mocht ik toch nog wat wil corrigeren, dan kan dat als het werk klaar is, eerder niet. Alle drempels om te gaan schrijven vallen in één keer weg: ik hoef zelfs niet geïnspireerd te zijn.

 

Eén vraag die me nog weerhoudt. Is dit nuttig voor mij? Over de psychologie achter de vraag naar ‘nut’ valt natuurlijk heel wat te zeggen, maar de vraag is er en negeren heeft geen zin. Als ik een jaar ga schrijven met dit boek, boor ik in mijzelf een bron van creativiteit aan, belooft Margreet mij in de inleiding. Spelenderwijs vul ik een schatkist met ideeën, woorden, zinnen, kortom: inspiratie voor meer schrijfwerk. Ook ontwikkel ik oog voor detail, gevoel voor klank en ritme, leer ik personages tot leven brengen en dialogen schrijven. Dat klinkt aantrekkelijk, maar ik ben geen dichter of romanschrijver. Ik houd ervan om zaken uit te leggen en over te brengen op papier. Is dit boek niet veel te ver weg van wat ik met taal en schrijven doe? Of is het juist een verbreding van mijn schrijfterrein? Ik heb allang gemerkt hoe het bij mij werkt: het schrijven zelf is mijn grootste inspiratiebron. Dus waarom niet eens een ‘natte’ tekst schrijven, mijn lievelingsletters bejubelen, of net zo lang in een krantenartikel schrappen tot ik een kloppend stukje nieuwe tekst heb. Leuk toch!

 

Er is nog een andere reden om dit boek met meer dan gewone interesse te bestuderen. Ik vermoed namelijk dat het me meer gaat brengen dan een woordenregen op papier, veel schrijfervaring en een archief met tekst om op door te borduren. Wat Margreet niet met zoveel worden zegt, maar wat ik wel proef, is dat het schrijfjaar dat zij aanbiedt een transformerende werking zal hebben. Het doet me denken aan mijn kunstzinnige jaar, zo’n zeven jaar geleden. Ik besloot toen meer ruimte te maken voor mijzelf en een dag in de week te besteden aan creatieve werkvormen zoals tekenen, schilderen en beeldhouwen. Met de innerlijke wereld die ik toen vorm gaf, zonder dat het iets hoefde te worden, kwamen ook innerlijke verlangens naar boven die om aandacht vroegen en uiteindelijk veel meer passie in mijn leven brachten dan ik ooit had gevoeld.

 

Wie geen zin heeft om daadwerkelijk aan de slag te gaan hoeft Woordenregen niet te lezen. Zelf ben ik heel goed in werkboeken lezen en genieten van de instructies zonder ze daadwerkelijk uit te voeren. Ik smul van kookboeken: al lezend zie ik mezelf in de keuken als een volleerd kok de heerlijkste gerechten bereiden en proef ik wat ik lees. Als kind verslond ik knutselboeken: ik maakte de mooiste knutselwerken. In mijn dromen weliswaar, want die speciale lijm, de juiste zaagjes of die specifieke stof had ik nou net weer niet. Toch genoot ik van de stap-voor-stap instructies en de foto’s van het resultaat. Maar met dit boek gaat dat niet. Je moet echt aan de slag als je wilt genieten. Het resultaat is namelijk niet bekend. Het mag worden wat het wordt. Geen doel, geen uitkomst. Alleen een verrassing uit je eigen bron.

 

Wie op een speelse en luchtige manier wil ontdekken wat geschreven wil worden, wat moeiteloos uit de pen vloeit en zichzelf wil verbazen, heeft met dit boek een prachtig kader voor een speelse en transformerende ontdekkingstocht. Alles is voor handen om op avontuur te gaan. Een mooi nieuw schrift met harde kaft dat nog altijd onbeschreven bleef, zin in nieuwe ontdekkingen, zelfs een kersvers nieuw jaar. Ik doe het!


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

20/07/2021 De volle maan van 24 juli 2021
11/07/2021 11 - 23 juli 2021: het Rode Maan levenspad
10/07/2021 De nieuwe maan van 10 juni 2021
28/06/2021 28 juni - 10 juli 2021: het Gele Krijger levenspad
 

Agenda