blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Wondere wereld...

Ity Busstra had een droom. Een droom die geboren werd uit verwondering en verbondenheid. De wondere wereld van de natuur waarin bomen fluisteren, elke dauwdruppel een parel is en elke vondst een schat, inspireerde haar tot het creëren van een speel-ontdek-beleefplek die ze wil delen met jonge kinderen en hun ouders.

Inmiddels treden al een aantal jaren talloze kinderen vol verwachting binnen in haar magische plek ‘De Kleine Tuinman’ om daar te spelen, te ontdekken, te beleven, zich te verwonderen of gewoon te zijn. Scholen en kinderdagverblijven weten de tuin ook te vinden voor natuureducatie en vakantie activiteiten en oudere kinderen kunnen er zelfs stage lopen door te helpen met het onderhoud of het aanleggen van nieuwe speelelementen. Speciale aandacht besteedt Ity aan zintuiglijke natuurbeleving voor hele jonge kinderen én hun ouders. Inmiddels is de tuin daarmee ook een ontmoetingsplek geworden voor ouders, opvoeders en begeleiders om met elkaar in gesprek te komen over een natuurlijker leven en de pedagogische waarde van ‘groen opgroeien’.

Ity heeft haar ervaringen en observaties in de ontdektuin vastgelegd in het boek ‘Kaboutersoep en wonderblaadjes’. Een rijk boek met verhalen, tips en foto’s die samen handreiking en  inspiratie vormen voor opvoeders en begeleiders van baby’s, peuters en kleuters. Een leeftijdsgroep die vaak als ‘lastig’ wordt gezien als het gaat om natuurbeleving; want wat kun je nu helemaal met zulke jonge kinderen ‘doen’? Maar juist dan, in die magische en vormende levensjaren, biedt de natuur een schat aan mogelijkheden. Immers jonge kinderen leven en leren met hun hele lijf en met alle zintuigen, vanuit verwondering, spel, zien en (na)doen.

Het is een heel compleet boek geworden. Vanuit een duidelijke visie op opgroeien deelt Ity Busstra haar kennis maar vooral ook haar passie voor natuur en kinderen. Het boek biedt allereerst achtergrondmateriaal en verwijzingen voor diegenen die meer willen weten over de pedagogische waarde van natuur. Daarnaast worden er, op basis van de jaargetijden, de elementen en de zintuigen, per leeftijdsgroep talloze concrete tips en handvaten gegeven om zelf buiten aan de slag te gaan met kinderen. Het zijn eenvoudige activiteiten die goed aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Het inrichten en gebruik van een natuurrijke omgeving buitenruimte die uitnodigt tot spel komt uitgebreid aan bod met onder meer met een lijst van planten die alle zintuigen prikkelen. Aandacht is er ook voor de rol van de volwassen begeleider, met nu eens niet de soms wat obligate aanwijzingen voor veiligheid, maar vooral voor het volledig aanwezig zijn in alle opzichten. Tot slot staan er in het boek vele inspirerende en soms zelfs ontroerende foto’s van kinderen die volledig opgaan in hun natuurlijke spel.

Met dit alles is dit vooral ook een boek voor volwassenen! Zij immers zijn degenen die, zoals Kees Both het in zijn voorwoord zo mooi aanhaalt, kinderen kunnen meenemen in de vreugde en het mysterie van de wereld waarin wij leven. Maar zij zijn helaas ook vaak degenen die gaandeweg hun leven dit vermogen tot verwondering  zijn kwijtgeraakt. Dit opnieuw te leren, samen met kinderen, is een van de mooiste geschenken die je kunt ontvangen.

Wie zich op jonge leeftijd onderdeel weet van de natuur zal er later goed voor willen zorgen is mijn overtuiging. Beleving en verwondering staan wat mij betreft daarbij voorop! David Sobel, auteur, natuureducatie-deskundige en vurig pleitbezorger van de pedagogische waarde van natuur zegt: ‘Hoe kunnen we van kinderen verlangen dat ze de aarde gaan redden als we ze niet eerst helpen er van te gaan houden?’

Wie dit boek in handen krijgt kan bijna niet anders dan daarmee te beginnen.

Recensie: Alberthe Papma – Zin in Groen

 


http://www.ziningroen.nl

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda