blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Wij zijn de voorouders van onze nazaten

In verschillende Noord-Amerikaanse indiaanse culturen spreekt men over de invloed van zeven generaties. Alles wat wij nu doen, heeft invloed op de komende zeven generaties, dat is onze nalatenschap aan hen. Onze acties hebben gevolgen voor de toekomst, het nalaten van acties ook. Linda Wormhoudt schreef ‘Goden en sjamanen in Noordwest-Europa’ om de lijn tussen onze voorouders en hun nazaten te herstellen.

-.-.-.-.-.-

Kijken naar het verleden is belangrijk: het geeft ons gronding, het geeft ons plek. Kijken naar de toekomst is belangrijk: het geeft onze nazaten gronding en plek. Wij zijn de voorouders van onze nazaten. Met dit boek wil ik de lijn tussen de voorouders en de nazaten herstellen.

Als moeder van twee kinderen heb ik altijd geprobeerd om ze liefde en respect voor de natuur mee te geven en om ze te laten kijken met andere ogen. Het park naast de deur is niet het regenwoud, maar net zo belangrijk. De bomen geven ons zuurstof, de regenworm maakt de grond vruchtbaar, alles is deel van de cirkel. Mijn kinderen hebben zich al van kleins af aan betrokken gevoeld bij hun omgeving en ik hoop dat ze dat ook doorgeven aan hun kinderen. De beste manier om respect en liefde door te geven aan anderen, is door het te leven en te laten zien, zo goed en zo kwaad als het gaat.

Stel je voor dat je in de schoenen staat van een van je nazaten en om je heen kijkt. Hoe ziet de natuur eruit? Wat hebben je directe voorouders gedaan of nagelaten? Ben je bezig met herstellen van toegebrachte schade? Is een olifant een mythisch dier geworden? Is het roodborstje uitgestorven? Zijn er nog krachtplekken te vinden? Welke dieren leven er nog in je omgeving? De natuur, dat zijn wijzelf en de natuurlijke leefomgeving. Als de cirkel niet compleet is, heeft dat directe consequenties. Zonder bomen geen zuurstof. Zonder aaseters wordt het een zooitje. Balans is het sleutelwoord.

Ik leef in het hier en nu, maar ben me tegelijkertijd bewust van het feit dat ik een voorouder in wording ben en dat ik daarvoor verantwoordelijkheid wil nemen. Ik zet me in voor natuurprojecten, probeer mijn kinderen een goed voorbeeld te geven, probeer betrokken te zijn bij de leefgemeenschap en de omgeving. Het park naast mijn deur is mij heilig en ik ga ervoor op de barricaden als dat nodig is. Ik werkte lang als vrijwilliger bij een vogelopvangcentrum om op die manier iets terug te geven en mijn steentje bij te dragen. Een gewonde zwaan opvangen, verzorgen en vervolgens weer loslaten is hartverwarmend. Die zwaan krijgt hopelijk ook weer nazaten die het hart kunnen verwarmen van die van mij door hun schoonheid en kracht.

Wat kun je doen voor je nazaten op sjamanistisch gebied? Om dat te weten te komen kun je kijken naar je eigen wensen. Wat verlang jij van jouw voorouders? Waarschijnlijk wil je contact met ze, steun ervaren, zien hoe ze hebben geleefd, geïnspireerd raken door hun daden en datgene wat ze achterlieten. Je zoekt waarschijnlijk ook herkenning op verschillende vlakken. Het is interessant om erachter te komen dat jouw talent om kleding te maken al generaties lang wordt doorgegeven en dat dit begonnen is bij die ene voorouder die kleding maakte voor het hele dorp. Het is interessant om naar oude foto’s te kijken en te zien dat trekken van jouw gezicht voorkomen bij voorouders met vreemde namen. Het is leuk om te weten dat een verre voorouder uit een exotisch land kwam, een boer was of meedeed in een revolutie. Jouw uiterlijk, maar ook sommige leefpatronen, erfelijke ziekten en talenten, etnische achtergrond: alles is afkomstig van onze voorouders. Dit genetische pakket wordt continu aangevuld, maar blijft in essentie hetzelfde.
Om iets door te geven aan onze nazaten is het dan ook handig om te onderzoeken waar we vandaan komen. Heb je een Joodse voorouder? Vertel het je kinderen. Praat met de ouderen in je familie, stel vragen over vergeten familieleden, laat ze verhalen vertellen, schrijf alles op of maak een fotocollage.

 

Ik ga ervan uit dat onze nazaten ook graag willen weten wie wij waren, wat onze talenten waren, en graag onze beeltenissen afspeuren op zoek naar gelijkenissen. Dat ze het fantastisch vinden om verhalen te horen over die rare oma die zich bezig hield met sjamanistische rituelen, kaarsjes brandend voor een altaartje…
Hoe proberen wij in contact te komen met onze voorouders? Zo zullen onze nazaten het waarschijnlijk ook doen. Door familieleden uit te horen, door de stamboom uit te pluizen, door foto’s te kijken en misschien wel door rituelen te doen, in trance of meditatie te gaan, door ons te roepen.
Als ik mijn voorouders benader, krijg ik contact met de beschikbare voorouders, degenen die open staan voor contact. Op mijn beurt wil ik graag een beschikbare voorouder zijn en er zijn voor de nazaten die op een bepaald moment hulp en steun nodig hebben. Ik wil mijn kennis graag doorgeven en de kanalen tussen mij en mijn nazaten open houden.

-.-.-.-.-.-

Hierna werkt Linda enkele rituele suggesties uit die als doel hebben om kennis en kracht door te geven aan degenen die na ons komen, zoals het in kaart brengen en behouden van krachtplaatsen, het creëren van nieuwe krachtplaatsen, de natuur beschermen, jezelf beschikbaar stellen als voorouder, contact zoeken met de goden en godinnen van onze voorouders, je verdiepen in sprookjes, sagen en legenden, of een tijdcapsule maken.

 

Tekst tussen -.-.-.-.-.-: Linda Wormhoudt

Illustratie: Marleen van Engelen


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda