blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Waarom de verborgen boom?

Waarom draagt dit boek de titel ‘De verborgen boom’ vroeg ik me af. Hoezo verborgen? Een boom zie je toch niet zo gemakkelijk over het hoofd, tenzij je door de bomen het bos niet meer ziet. Is het zoiets?

Toch is een boom niet zomaar een boom, het is een levend wezen dat bewoond wordt door allerlei organismen en insecten, zowel boven als onder de grond. Boven de grond kunnen we het met onze eigen ogen waarnemen, op de grond ook nog wel, maar daaronder! Dat is een heel ander verhaal!

En het mooie van dit verhaal is dat het in een bos om samenwerking gaat. Het hele ecosysteem is op elkaar afgestemd, het één kan eigenlijk niet zonder het ander, maar ingewikkeld is het wel.

De auteur, Gerrit Jan Keizer, schrijft in zijn voorwoord niet voor niets, dat hij al ruim 35 jaar onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen een boomsoort en aan de boomsoort gebonden paddenstoelen. In een volgend hoofdstuk lees ik dat een bos de habitat is van 90 procent van alle bodembewonende soorten.

In het goed gevulde boek staan veel gedetailleerde gegevens voor deskundigen, maar het bevat minstens zoveel interessante wetenswaardigheden voor natuurliefhebbers die iets meer willen weten over de verbindingen die bomen en paddenstoelen, zwammen en schimmels met elkaar aangaan. Dit boomsoorteigen ecosysteem wordt ook wel het bodemvoedselweb genoemd.

De ecosystemen van andere landen komen ook aan bod, maar de presentatie van het boomsoorteigen ecosysteem van onze eigen inheemse loof-en naaldbomen is het hoofddoel. Daarnaast vullen de bijbehorende foto’s het geheel mooi aan.

Verder geeft de auteur nog informatie prijs over de hoogste boom, oude en stokoude bomen, een stukje mythologie en symboliek, wortels  en waterhalers, vertering van blad, houtrot, dieren en insecten, bosbranden en spechten. Spechten? Jazeker!  Ik weet nu bij welke boom ik de meeste kans maak er één te zien, maar meer nog over het hoe en het waarom van juist die betreffende houtsoort.

Het is duidelijk, dit boomsoorteigen ecosysteem zit fantastisch in elkaar, hier en daar lijkt het iets mysterieus en sprookjesachtig. En ja, nu begrijp ik ineens ook waarom de auteur voor deze titel ‘gevallen’ is.

Recensie: Jannie Harmsen voor 'Even bijbomen'


http://www.bomenoverleven.nl

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda