blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Waar komt toch de Paashaas vandaan?

Misschien heeft u zich dat ook afgevraagd: waar komt de paashaas toch vandaan? En misschien heeft u zich ook afgevraagd waarom Pasen in het Engels Eastern is en in het Duits Ostern.
Voordat het christendom gangbaar werd in het noordwesten van Europa bestond God voor de mensen die er woonden uit vele aspecten, net zoals het leven vele aspecten kent. God was mannelijk en vrouwelijk, Vader en Moeder, jong en oud, eeuwig scheppend aanwezig in mens en natuur. In het voorjaar stond het jonge, levengevende, vruchtbare aspect op de voorgrond. Geen wonder, in dit jaargetijde komt alles tot leven! Vogels bouwen nesten, fris groen komt uit de Aarde omhoog en groeit uit schijnbaar dode takken, jonge dieren worden geboren.

Het aspect van God dat bij deze tijd in het seizoen hoorde was de godin Ostara of Eostre. Zij was, en is dat nog voor sommigen, de godin van het oosten waar de zon opkomt: belofte van vruchtbaarheid en nieuw leven.
De aspecten van God hadden allen hun eigen krachtdier. Omdat God niet zichtbaar was waren dieren en tekens in de natuur de goddelijke manifestaties, zoals in de Bijbel in het Oude Testament bergen, wind, wolken, donder en vuur goddelijke manifestaties zijn. Het krachtdier van Ostara is de haas. De haas maakte zichtbaar dat Ostara aanwezig was en haar transformerende, helende werk deed en zo voorspoed bracht. De haas vertegenwoordigde het vermogen van Ostara om wedergeboorte en onsterfelijkheid te schenken.
En dat is de verbinding die het christendom maakte met dit feest van Ostara. In het christelijke feest waar de opstanding, het onsterfelijke leven, van Christus gevierd wordt horen wij de echo van het oude voorchristelijke feest. Hoewel de haas door de kerk in de ban werd gedaan en net als de kat, het krachtdier van Freya, met ongeluk door hekserij in verband werd gebracht, was het beeld te sterk om uit te wissen. Haas, weliswaar gedegradeerd tot eierverver, is nog steeds de heraut van de lente die nieuw leven aankondigt.

Tekst: Agnès Schlüter


http://www.udegan.nl/blogs/waar-komt-toch-de-paashaas-vandaan

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda