blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Vol verwachting...

In haar boek 'Woordenregen, 1 jaar schrijven' gebruikt Margreet Schouwenaar Sinterklaas en de traditionele pakjesavond als insteek voor oefeningen over spanning opbouwen. Het boek bevat voor elke week van het jaar opdrachten die je laten spelen, ploeteren, schrappen en schuren. Door iedere week en misschien wel elke dag te schrijven ontstaat ruimte om ervaring op te doen en inzicht te verwerven. Wat nu volgt is een deel uit het hoofdstuk van week 49. Je kunt elk moment van het jaar met 'Woordenregen' beginnen, dus ook gewoon aan het begin van het nieuwe jaar.

Sinterklaas de oude, statige man met wit haar en een lange, volle baard, die samen met zijn Pieten op 5 december wordt verwacht in menig Hollandse huiskamer, heeft veel op zijn geweten. Strooigoed, pakjes, marsepein en een van verwachting heftig kloppende harten.

- Geef antwoord op de volgende vragen:

* Welke pakjesavond staat in je geheugen gegrift?

* Welk cadeau heb je nooit gekregen?

* Welk cadeau kreeg je wel, maar wenste je niet?

* Wat waren de tradities bij jou thuis? Wie kwamen er, wat werd er gegeten en gedronken, hoe werd er aan de pakjesavond vorm gegeven?

* Wat is je leukste herinnering aan pakjesavond?

* Wat is de naarste herinnering aan pakjesavond?

* Hoe vier je nu sinterklaasavond?

 

Als iets synoniem is met pakjesavond is het de spanning van de verwachting. Het balanceren tussen hoop en vrees, verwachting en angst. Wat zijn de technieken van een schrijver om die spanning, die huivering op te roepen?

- Leen eens een spannend boek of pak er een uit je boekenkast en lees het over. Analyseer vervolgens een aantal spannende scènes. Wat maakt een scène spannend? Welke middelen gebruikt de schrijver daartoe?

- Verzamel de technieken in een enkele zin. Probeer de essentie te pakken.

In een sinterklaasverhaal hangt de spanning dikwijls af van de mate waarmee de lezer zich kan identificeren met het kind of de hoofdpersoon. De lezer huivert mee. Voelt de bonk op de deur door zijn maag gaan, en geniet van de kruidige smaak van de pepernoten.

Het is dus de kunst om je hoofdpersoon levensecht en invoelbaar te schilderen. Treffende details, rake beschrijvingen van handelingen en situatie, en pakkende gedachten van de hoofdpersoon maken dit mogelijk.

De spanning kan ook afhangen van een goeddoordacht plot. Dan doen hoofdpersonen er dikwijls niet zo toe, omdat de lezer bezig is met puzzelen. De clou houdt de spanning vast. Er is sprake van een intelligente spanning.

- Schrijf een scène waarin een kind vol verwachting toekijkt hoe de pakjes worden uitgepakt. Het pakt zelf ook pakjes uit, maar het begeerde cadeau zit er niet bij. Bouw de spanning op: krijgt het kind het gewenste alsnog of loopt deze avond op een teleurstelling uit?

- Bedenk een slot aan het verhaal waarin alle draadjes en lijntjes op hun plek vallen. Suggereer waarom het kind zijn cadeau niet krijgt of bedenk een plot waarin het kind het cadeau toch op een tamelijk onverwachte wijze krijgt.

Een belangrijke techniek bij het opbouwen van spanning is de afwisseling tussen versnelling en vertraging. Hoe spannender de vraag, het gevoel, de puzzel is, hoe meer je mag vertragen. Er hangt een worst voor de neus, maar er kan nog niet gegeten worden. De lezer zal je tekst verslinden op zoek naar dat ene gevoel, die ene clou. Bij spannende gedeeltes kun je weer versnellen. Soms is het weergeven van een paar grote lijnen spannender dan een serie tot in elk detail uitgesponnen handelingen.

 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

20/07/2021 De volle maan van 24 juli 2021
11/07/2021 11 - 23 juli 2021: het Rode Maan levenspad
10/07/2021 De nieuwe maan van 10 juni 2021
28/06/2021 28 juni - 10 juli 2021: het Gele Krijger levenspad
 

Agenda