blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Verlangen en verleiding

Zowel Carnaval, dat dit jaar op 3 maart begint, als de Vastenperiode horen bij de mystiek van de Vissentijd. Instellen op deze voorjaarsschoonmaak begint nu. Afbeelding: Odysseus en de Sirenen  op een oude Griekse vaasHij heeft zich aan de mast laten binden om niet toe te geven aan verleiding. 

Verlangen kenmerkt deze tijd van het jaar. We beleven de overgang naar het gevoel, de poëzie en de mystiek van Pisces.  Als je in deze periode bent geboren, draag je zowel de stilte en de diepgang van de winter in je mee als de voorboden van lente in het smelten van de sneeuw en het prille bloeien. 
Daar horen mooie verhalen bij. Liedjes van verlangen!

Hunkeren naar de lokkende horizon
De oude Grieken hadden voor alle verschijnselen een aparte god of godin. Voor het onbestemde verlangen, de hunkering, kenden zij POTHOS, dikwijls afgebeeld als een dromerige jonge man. Uit Pothos komt het vurige verlangen naar de onmogelijke liefde voort. Maar ook treuren om een verloren geliefde of het verloren kind. Het verlangen naar vergetelheid of dood, het verlangen dat zomaar is en geen naam heeft, het verlangen dat de zwerver voortdrijft is Pothos. Als ooit ODYSSEUS hijsen we de zeilen weer, we nemen afscheid of soms ook dat niet eens. De horizon lonkt. De zeeman, de zwerver in ons is eeuwig op weg naar huis. Hij vergeet mettertijd misschien waarheen hij op weg is, maar de heimwee, de verre blik in zijn ogen blijft. Zwerven, heimwee – waar toe, waar naar toe? 

Elon Musk kiest de ruimte met SpaceX
Pothos is een onbedwingbare kracht. Je raakt er door bezeten. Denk aan de opdracht van Star Trek: ‘to go where no man has gone before.’ Je ziet het in Alexander die de hele wereld wilde veroveren totdat een laatste horizon te ver bleek, je ziet het in Elon Musk wiens horizon de aarde verlaten heeft en nu ook de planeet Mars omvat. Zijn project SpaceX wil Mars koloniseren, nu de aarde te klein blijkt. Alsmaar meer en beter. In de Griekse visie is Pothos een deel van EROS, een oerkracht, die volgens Plato in drie gestalten voorkomt: himeros, de lichamelijke opwinding en het verlangen naar het onmiddellijk aanwezige; anteros, de wederkerige liefde en pothos, het verlangen naar het onbereikbare, het geestelijk deel van de liefde. 

De loutering van Pothos 
Pothos is een gesel, een straf – je blijft een zwerver, je bent nergens thuis. Elke CEO kent dit – the sky is the limit – maar ook elke zoeker op het spirituele pad. Vinden is niet cool. Je blijft zoeken, verlangen naar Ithaka; je bent liever pelgrim, een bedelmonnik, tripper, bewustzijnstoerist. In de Odyssee is verlangen de drijfveer. Odysseus is op weg naar huis, naar zijn vrouw Penelope op Ithaka. Waarom duurde dat zo lang? Hij was twintig jaar weg. Zo gezien is elk mens zo’n reiziger, onderweg op het levenspad. Wat weten we van sirenenzang en mediteren op de horizon? 

Sirenenzang 
De dodelijke confrontatie met de Sirenen is een voorbeeld van de verleidingen die het leven biedt. De Sirenen beloven Odysseus van alles met hun betoverende gezang en proberen hem zo op de rotsen te lokken. Zijn mannen horen niets. Hun oren zijn dichtgesmeerd met was, zoals de godin Kirke hem had aangeraden. Zelf heeft hij zich aan de mast laten binden om zo de verlokkingen te doorstaan. Volgens de filosoof Peter Sloterdijk luistert hij hier naar zijn eigen verdrongen verlangens.
Je vraagt je af: wat is mijn manier om niet toe te geven aan verleidingen? Wie of wat houdt mij in toom? Aan welke mast kan ik me toevertrouwen? Zijn er ook medereizigers om de touwen weer los te maken? Wie droogt mijn tranen en waardeert mijn strijd? Als straks de vastentijd aanbreekt zijn dit goede vragen. 

Staren naar de horizon 
‘Thuiskomen’ is het centrale thema in de Odyssee. Je ziet hem aan het strand, een naakte man, verlangend starend naar de horizon. Het eiland Ithaka, zijn thuishaven, wordt de mythische metafoor voor elke reis op weg naar jezelf. Zulke reizen beginnen gewoon bij een gemis. Een verlangen dat niet altijd valt te duiden, een zoektocht naar een beter leven, een paradijs of een gevoel dat je bent kwijtgeraakt.

Zoeken is op zichzelf prachtig: 
ook als je allang hebt gevonden kan het leuk zijn om met opzet te verdwalen. Geen spel leuker dan kiekeboe. Geen inzet groter dan spelen op de rand van het mysterie, waar het wonder van leven zich zomaar aan je kan openbaren. 

Odysseus wordt door de godin Kalypso ingewijd – na zeven lange jaren mediteren op haar eiland vindt hij zichzelf en mag hij weg. Het verdere verhaal over zijn thuiskomst en het heroveren van zijn troon lees je in  mijn boek ‘Mythen van de dierenriem’. En als je nieuwsgierig bent naar wat jouw hemelkaart te vertellen heeft over jouw spirituele zoektocht maak dan een afspraak via info@essencecollege.n

Tekst: Jan de Graaf

 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda