blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Veel tips, foto's en handvatten - recensie

Kinderen leren door observatie en bootsen spelenderwijs na wat ze zien gebeuren. Aan uitleg hebben ze minder, aan zelf ervaren des te meer. Kinderen verwonderen zich en hebben een innerlijke drang om de wereld te ontdekken met hun zintuigen. Een kind wil voelen, aanraken, optillen, ruiken, proeven, ergens op klimmen...Kunnen toegeven aan deze innerlijke drang is essentieel voor een kind, want het verrijkt zijn leven in vele opzichten.

De afgelopen decennia komen kinderen steeds minder buiten. Kinderen krijgen speelgoed dat er prachtig uitziet, maar weinig aan hun verbeelding en creativiteit overlaat.
De omgeving waarin een kind opgroeit heeft grote gevolgen voor zijn fysieke lichaam. Door na te bootsen, leert het kind innerlijk en uiterlijk mee te bewegen, het beweegt mee met alle ervaringen. Je kunt je voorstellen dat als een kind opgroeit in een omgeving met natuurlijke geluiden, dit op een positieve manier zijn fysieke lichaam zal beïnvloeden. Een kind wil contact met de lucht boven zich en de aarde onder zich, dat is aangeboren. Als kinderen in de natuur met hun hart en handen spelen, komen ze uit hun hoofd.

Ity Busstra heeft haar twee grote liefdes, de tuin en de kinderen, samengevoegd met het creëren van de droom-speel-ontdektuin 'De kleine tuinman': een natuurlijke tuin waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen. Door jarenlang (haar) kinderen te observeren tijdens het spelen, heeft ze een schat aan informatie gekregen die naast de kennis die ze al had opgedaan in het onderwijs, de aanleiding voor dit boek zijn. Ze beschrijft niet alleen de ervaringen met haar eigen kinderen, maar ook die van de kinderen die de droom-speel-ontdektuin hebben bezocht.
De ideeën in dit boek zijn een handreiking van mogelijkheden voor pasgeboren baby's tot aan het eind van de magische levensfase met zeven jaar. Ze zijn toe te passen in het gezin als ouder van een jong kind, in kinderdagverblijven, op scholen van peuter- en kleutergroepen en voor begeleiders.

Ity leert ons hoe de inrichting van een natuurlijke buitenruimte eruit hoort te zien en geeft zes pijlers die houvast bieden bij het inrichten van de buitenruimte. Dit op een manier waarop alle kinderen zich uitgenodigd zullen voelen om te komen spelen. Om een kind goed te kunnen begeleiden in zijn spel, is de juiste balans tussen observeren en meespelen heel belangrijk. Ity reikt je daarvoor de juiste handvatten aan.

In verschillende hoofdstukken, zoals o.a. 'Kijken met je ogen', 'Horen met je oren', 'Ruiken met je neus' en 'Voelen met je handen en je voeten' behandelt Ity alle buitenspeelmogelijkheden van 0 t/m 7 jaar. De lezer kan tevens een hoop buitenspeeltips, grappige gedichtjes over de natuur, prachtige foto's van in de natuur spelende kinderen en materialen voor natuurlijk spelen in dit boek vinden.
Als geheugensteuntje voor een meer natuurlijke manier van leven met kinderen heeft Ity inspiratiekaartjes ontworpen.

Wat als eerste opvalt als je dit boek openslaat, zijn de vele kleurrijke foto's waarop kinderen stralen in de natuur. Naarmate je verder leest voel je niet alleen de passie van Ity voor Moeder Aarde, maar ook voor haar kleinste bewoners; de kinderen. Ze benadrukt hoe belangrijk buitenspelen voor elke leeftijd is en heeft zelfs een lijstje van twintig ontmoetingen gemaakt, waarvan ze wenst dat alle kinderen deze voor hun zevende jaar hebben mogen ervaren.
De dankbaarheid voor al haar ervaringen met haar eigen kinderen, maar ook voor de vele bezoekers van 'De kleine tuinman', spat van de pagina's af.
Een leuk boekje dat erg overzichtelijk werkt en iedereen de handvatten biedt om hun kinderen weer in contact te laten komen met de natuur. En onthoud: het is nooit te laat!
Mocht je geen tuin hebben dan zijn er tientallen tips om de natuur naar binnen te laten.

Recensie: Marieke Wolf voor Banger Sisters


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

13/07/2019 13 - 25 juli 2019: het Rode Draak levenspad en een nieuwe Tzolkinronde
12/07/2019 Volle maan en maansverduistering 16 juli 2019
03/07/2019 Wedden dat je anders gaat aankijken tegen al wat zoemt?
30/06/2019 30 juni - 12 juli 2019: het Gele Ster levenspad
 

Agenda