blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Van Yoeke mag je alles... - recensie

Van Yoeke Nagel recenseerde ik eerder op deze pagina Damestasjelezen en De magie van het huishouden. Haar nieuwste boek is Schrijven met het creatiepentagram, in maart 2014 gepubliceerd door A3boeken. Het boek is een goudmijn voor beginnende schrijvers en toont alle valkuilen waar je geplande pennevrucht roemloos in kan verdwijnen. Yoeke geeft ook aan hoe je die valkuilen kunt vermijden en wat je kunt doen om te roeien met de talenten die je hebt. Want die heb je, daar twijfelt ze niet aan. Haar enthousiasme is aanstekelijk.

Met negen (bijna tien!) gepubliceerde non-fictieboeken op mijn naam (en die van Joke) behoor ik niet echt tot de doelgroep van beginnende schrijvers, maar ik ben wel in een positie om het boek op zijn merites te kunnen beoordelen en ik kan je verzekeren: het is heel herkenbaar. Al die valkuilen die ken ik wel. Je denkt dat een tekst volmaakt is tot een ander je wijst op de kromme zinnen, de onduidelijke omschrijvingen, de overbodige woorden of zinnen. Mijn steun en toeverlaat bij de eerste boeken was Francis van Soest, die feilloos het spel van de domme lezer speelde en nooit snapte wat ik bedoelde tot ik het goed onder woorden had gebracht, niet in een mail aan haar, maar in het boek. Bij onze laatste boeken kijkt ze in zekere zin nog wel over mijn schouder mee, maar ze hoeft er niet meer bij te zijn. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

Yoeke baseert zich op de vijf W's die in de journalistiek gebruikt worden bij het schrijven van een stuk tekst (hoewel het er eigenlijk zes zijn, waarvan er een geen W is, zoals ze zelf al opmerkt), namelijk: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. In de overwegingen bij het schrijven van een boek of ander stuk komen dan de volgende punten aan de orde:
1 Wie ben ik als auteur? (in relatie tot het stuk)
2 Wat is de essentie van wat ik wil vertellen?
3 Wanneer/waar komt mijn boek in het leven van mijn lezers? (Waarmee houden mijn lezers zich bezig?)
4 Waarom doe ik dit eigenlijk? (Wat wil ik bereiken met het boek?)
5 Hoe doe ik dit? (Kies ik voor fictie of non-fictie? Zoek ik een uitgever of in eigen beheer?)
6 Voor wie doe ik dit? (Wat is mijn doelgroep?)

Voordat je begint met schrijven, kun je je op elk van deze punten richten en er de struktuur van wat je gaat schrijven op baseren. Yoeke noemt deze punten dan ook 'de zes steunpilaren'. Ze plaatst de steunpilaren op een magisch pentagram, waarbij het laatste punt weer uitkomt op de plaats van het eerste. Yoeke geeft twee paden om voor elk van de zes steunpilaren te ontdekken wat belangrijk is voor het boek of stuk dat je wilt gaan schrijven. Het ene pad is een rationeel onderzoek, waarbij je er diep en lang over nadenkt, bronnen onderzoekt, etc. Het andere pad is een intuïtief onderzoek, waarbij je je gevoel of intuïtie inschakelt. Yoeke geeft verschillende manieren om beide paden te bewandelen.

Hoewel gevoelige snaren niet worden ontzien, is het boek met veel humor gechreven. Lees bijvoorbeeld 'De 13 meest gehoorde smoezen om niet te schrijven' en vraag je af hoe vaak je ze hebt gebruikt. Te vaak, denk ik.

Als je 'een groot schrijfwerk' (bijvoorbeeld een non-fictie boek over een belangrijk onderwerp) maakt, onderscheidt Yoeke drie fasen: Eerst ga je structureren. Je bakent je onderwerp af, bedenkt wat je met het boek wilt zeggen, doet de nodige research en kiest voor een bepaalde struktuur of vorm. Fase 2 noemt Yoeke 'Gezegend schrijven' of 'Flow'. Je schrijft naar hartelust, zonder precies op de taalfouten e.d. te letten. Fase 3, tenslotte, is Ambachtelijk Schrijven oftewel het redigeren. Hier ga je precies de puntjes op de i zetten. Daar kunnen harde klappen bij vallen als je andere mensen je stuk laat beoordelen. Ik zal even Yoeke aan het woord laten; "Een belangrijk en bloederig onderdeel is het beruchte 'Kill your darlings'. Elke tekst, zelfs fictie, wordt drie keer beter als je er een derde uithaalt. Hoe tevreden je ook was met de formulering, hoe lang je ook gezocht hebt naar dat ene woord, hoe leuk dat ene voorbeeld ook is, je verhaal wordt waarschijnlijk beter als het er niet staat.." Ik weet er alles van, hoeveel pijn het doet om een prachtige tekst, waar je het puntje van je tong laat zien, om zeep te helpen omdat het boek als geheel er beter door wordt. Van Yoeke mag je alles; als je het leuk vindt moet je het doen, maar als je voor andere mensen schrijft, moet je je wel realiseren dat zij met andere ogen en met meer afstand naar je boek kijken dan jijzelf. Met vallen en opstaan heb ik dat geleerd. Yoeke ook, daar twijfel ik niet aan. Maar zij had ook niet zo'n handig boekje over Schrijven met het Creatiepentagram tot haar beschikking. Dat moest nog geschreven worden. Door Yoeke. Dus ik raad al het aarzelend schrijftalent drie dingen aan: kopen (het boek van Yoeke), lezen en dan schrijven (je eigen boek). Succes ermee.

Recensie: Ko Lankester


http://www.circewicca.nl

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/03/2021 3-15 maart 2021: Blauwe Storm levenspad
23/02/2021 Zeer inspirerend
23/02/2021 De volle maan van 27 februari 2021
18/02/2021 18 februari - 2 maart 2021: Witte Wereldoverbrugger levenspad
 

Agenda