blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Vakantiekruiden

We gaan op reis en nemen mee: kamillethee, goudsbloemzalf, kamperfoelie bloesemremedie, eiktinctuur of blad vers van de boom, vuilboomtinctuur, sint-jansolie, smeerwortelzalf, engelworteltinctuur en wilgenbasttinctuur. Met deze negen kruidenproducten heb je al een ware EHBO-kit voor de meeste ongemakken op vakantie.

Vakantiestress…

Lijstjes op het aanrecht, bureau en nachtkastje schreeuwen om aandacht. De laatste inkopen doen, misschien nog wat boodschappen halen. Koffers of rugzak inpakken en wegwezen. Maar je bent echter net een elastiekje, gespannen en als er maar iets gebeurt, schiet ie terug en au. Maak een thermosfles kamillethee voor als je met de auto, bus of trein reist. Ga je met het vliegtuig, neem dan wat kamilletinctuur mee en vraag aan boord om een glaasje water. Doe daar een paar druppels in. Dat is wel zo makkelijk en neemt veel stress weg.

Wondjes en blauwe plekken en zo
Een schaafwond, een snee(tje) of een wondje heb je zo opgelopen. Goudsbloemzalf is het natuurlijke jodium en moet eigenlijk standaard in de vakantietas zitten. Op dit moment bloeien de goudsbloemen dus mocht je nog tijd hebben dan is hier het recept:

Goudsbloemzalf voor ± 10 potjes

            250 ml olie

            45 gram ongebleekte bijenwas

            2 handjes oranje goudsbloemblaadjes

            doek, roerstaafje, litermaat, zalfpotjes, thermometer.

Zet de olie met de goudbloemen op. Laat een half uur zachtjes pruttelen. Goudsbloemen eruit zeven. De olie au bain marie opzetten en de bijenwas toevoegen. Blijven roeren tot de bijenwas gesmolten is. Dan in de zalfpotjes gieten.

Deze zalf is twee jaar houdbaar mits koel bewaard.


Smeerwortel - sint-janskruid

Even struikelen levert soms pijnlijke enkels op of een zere pols of een blauwe plek. Altijd fijn om smeerwortelzalf bij de hand te hebben. Deze zalf activeert de huid en bloedvaten om beter te werken, waardoor de zwelling afneemt.

Sint-jansolie is voor heel veel goed, dat ik het spottend wel eens Haarlemmerolie noem. Een optelsommetje: zonnebrand (zachtjes inwrijven en niet meer in de zon) + stijve nek en schouders + brandwondjes + spierpijn + gezwollen enkels (oedeem) + eeltplekken + splinters (olie op pleister en dagdeel laten zitten) + menstruatiepijn + …

Last van de spijsvertering
Vakantie kan bij veel mensen nogal wat oproepen als het om de stoelgang gaat. De een krijgt van alle stress, ander eten en een vreemd toilet diarree, terwijl de ander een behoorlijke obstipatie ontwikkelt. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies.

Bij diarree kun je zwarte thee drinken of van een paar eikenblaadjes thee zetten. Drink kleine slokjes gedurende de dag. Een kopje is vaak genoeg. Mocht je voedselvergiftiging hebben opgelopen, gebruik dan geen stoppende middelen!

Bij obstipatie is engelwortel- of vuilboomtinctuur een mooi hulpmiddel. Je krijgt dan geen opgeblazen gevoel, zoals je nog wel eens krijgt bij het eten van bijvoorbeeld pruimen, die ook worden aangeraden bij obstipatie.

Heimwee
Mijn dochter en ik hebben last van heimwee. Niet allesoverheersend, maar zo na anderhalve week komt het opzetten. Vaak begint het met het zinnetje: “Ik wil wel weer naar huis.” Of: “Zullen we een dag eerder naar huis gaan?” Gelukkig heb ik altijd kamperfoelie bij me. Je kunt bij veel drogisten, ook in het buitenland, honeysuckle bach bloesemremedie kopen. Je kunt ook een paar bloemen van de kamperfoelie in je tent, op je hotelkamer of aan je tas hangen. Het helpt gegarandeerd. Het doet je namelijk beseffen dat je zowel op de vakantieplek kan zijn en denken aan huis zonder dat je gelijk over hoeft te gaan tot inpakken en wegwezen.

Wilg

Hoofdpijn
Wilg is de natuurlijke pijnstiller. Wie weet staat er in de buurt van je vakantieverblijf een wilg. Haal bij hoofdpijn, rugpijn, nekpijn of stramme spieren gerust een klein takje van de wilg en kauw daarop. Hierdoor komt de pijnstillende stof salicylzuur vrij en heb je je natuurlijke aspirine ingenomen.

Kamille, lindebloesem en citroenmelisse hebben allemaal een ontspannende werking op het zenuwstelsel. Maak een mengsel of drink een van de drie als thee. Tinctuur innemen kan ook, misschien wel zo makkelijk op vakantie. Dit is vooral om hoofdpijn te voorkomen.

Niet zo avontuurlijk aangelegd, eigenlijk liever ieder jaar op dezelfde plek vakantie houden of heb je de neiging om te prakkiseren als je op vakantie bent, dan is engelworteltinctuur een prachtig kruidenmiddel om te helpen aarden en blij te zijn met en op de plek waar je bent. Na het innemen van de druppels kun je tevreden zijn en minder mopperig over van alles en nog wat. Ook voel je wat je zelf wilt en waarin je zin hebt om te ondernemen. Het zelfvertrouwen groeit met de engelwortel.

Kruiden op je vakantiebestemming
In Europa kun je rond je tent, in de tuin of de velden bij het hotel of als je naar het strand wandelt volop kruiden vinden. Kamille en sint-janskruid, kamperfoelie en soms goudsbloemen. Eiken staan bijna overal om een paar bladeren te plukken als het nodig is. Klimop groeit op veel plekken weelderig en bij een wespensteek komt dat goed van pas. Pak een blad en kneus dat flink. Wrijf of leg het blad op de plaats van de prik. De zwelling neemt af of wordt niet zo heftig. Vervang het blad als het weer begint te prikkelen. Ook de remedie bij de steek van een bij, daas, paardenvlieg en horzel.

>>> Weet wel zeker wat je gebruikt. Determineer met een goede plantengids. Bij twijfel niet doen.

Mocht je of een van je reisgenoten nog andere vakantietrubbels hebben, schroom dan niet om een bericht achter te laten op facebook, Marjanne Huising of Sintau praktijk voor Kruidenwijsheid of stuur een mail info@sintau.nl

Voor het bestellen van tincturen, zalf en bloesemremedie kun je hier terecht.

 

Tekst: Marjanne Huising


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken
Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

KvK 30121964

BTW NL001506161B83

Verkoopvoorwaarden, retour- en verzendbeleidA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/07/2022 Veel geleerd - recensie
15/07/2022 Inspirerend - recensie
29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
 

Agenda