Toverthee - recept
Van verre lachten de paarse tere bloemen me toe als ik naar de volkstuin liep. Voor mijn gevoel lachten ze me een weinig uit. Heel veel kaasjeskruid had ik gezaaid. Gelukkig maar, want ik kwam er dat jaar achter dat de bloemen maar één dag bloeien. Iedere dag ging ik naar ze toe om bloemen te oogsten voor de
thee en om tinctuur te maken. De kaasjeskruidplanten bleven maar geven en geven tot ver na de zomer. Wat een verwondering was dat, omdat ze me al van verre uitnodigden. Ze hadden plezier in mijn onschuldige verbazing over hun groei en bloei en zaaddozen. Wat een bijzondere ervaring om een voor mij tot dan toe vreemde plant te leren kennen.
Recept voor toverthee:
Neem een handvol kaasjeskruidbloemen, wat gekneusde anijs of venkelzaden en een handvol ereprijs, hondsdraf of citroenmelisse. Stop dit in een glazen pot, schenk er een liter kokend water bij en neem even de tijd om te kijken wat er in de pot gebeurt om daarna de thee lekker op te drinken.
Tekst: Marjanne Huising, citaat en recept uit 'Kruidenwijsheid - over appelvrouwen, weegbreemannen en andere kruidenmensen'
Foto's: Elvira van Rijn