blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Toekomst voor de dieren

Heel langzaam krijgt de samenleving oog voor het lijden van dieren, en dringt het besef door dat dat lijden er ook is als je het niet ziet. En dat het dan niet minder ernstig is, en niet minder ieders verantwoordelijkheid. In die ontwikkeling spelen de ideeën van de hedendaagse filosoof Peter Singer een belangrijke rol. Hij toont in zijn boeken en artikelen aan dat het ethisch is om rekening te houden met elk wezen dat plezier en pijn kan ervaren. Het is onze morele plicht de pijn te voorkomen of te verzachten en het plezier te bevorderen. Eeuwenlang hebben we de belangen van bepaalde groepen wezens over het hoofd gezien. Na de bevrijding van de slaaf en de emancipatie van de vrouw is nu het dier aan de beurt.

Samen Sterk- Together Strong
Daniela Gruevska vangt in Skopje (Macedonië) verwaarloosde, mishandelde en zieken honden op.
Foto: Together Strong / Samen Sterk (http://togetherstrongsamensterk.wordpress.com/)

Eeuwenlang hebben we niet willen zien dat dieren net als wij mensen (dieren van de mensensoort) de voorkeur geven aan een prettig leven, met een warme plek om te rusten, voedsel, drinken, omgang met anderen en vervulling van de bij de soort horende natuurlijke behoeften. Elk dier met gevoel streeft iets dergelijks na, en het is ronduit gemeen om de andere hierin te belemmeren. En dan hebben we het niet, zoals sommigen cynisch beweren, over stemrecht voor varkens of dansles voor kippen, maar eerder over een modderbad voor de eerste en een stofbad voor de tweede.
Het inzicht begint dus te dagen. De volgende stap is dat we ook echt iets doen. De samenleving is immers nog ingericht op oude inzichten. Om die status quo te doorbreken zijn stevige stappen nodig.

Neem: huisdieren
Huisdieren zijn vaak ons liefste ‘bezit’, dieren met wie we ons emotioneel verbinden, maatjes, kinderen voor sommigen. We lezen in de krant welke enorme medische problemen bij sommige rassen voorkomen, gevolg van het doorfokken op bepaalde uiterlijke kenmerken. Als je familieleden kruist om een opvallend kenmerk te versterken, versterk je immers ongewild ook ongezonde afwijkingen. Zo kan het gebeuren dat vier op de tien rashonden in Nederland gehandicapt is door inteelt. Gewrichtsproblemen, hersenafwijkingen en pijn door een te kleine schedel, ademhalingsproblemen door een te korte snuit… noem het maar op. Maar de kritiek zwelt aan. Hondeneigenaren die horen van de problemen – of erger: ze van dichtbij meemaken bij hun eigen hond – vallen de schellen van de ogen. Misschien kopen zij de volgende keer geen rashond maar een asielhond? Misschien voeren ze druk uit op hun rasvereniging om te stoppen met inteelt? Op allerlei andere dieren, zoals knaagdieren en konijnen in te kleine kooien, of vissen in aquaria of kommen, ga ik hier maar niet op in. Gebruik je gezonde verstand en vraag je af hoe een diersoort in de natuur leeft. Een kooi of aquarium, hoe groot ook, is een vorm van huisarrest. Waarschijnlijk hebben katten het over het algemeen nog het beste. Doordat ze zo handig zijn om regelmatig terug naar huis te keren, krijgen ze een ongekende vrijheid.
Goed bezig: Mijd probleemrassen met behulp van de Rashondenwijzer.
Beter bezig: Koop geen rashond. Haal een dier uit een asiel of opvangcentrum, en alleen als je er echt goed voor kunt zorgen. Houd het bij de echte huisdieren, geen exoten of vissen. Houd sociale dieren, zoals konijnen, nooit alleen.
Heel goed bezig: Houd zelf geen huisdieren, en doneer het geld dat je uitspaart aan organisaties die huisdieren in nood helpen.
Steun: Dierenbescherming, WereldAsielen, AAP.

Ook voor dieren in de vee-industrie, dieren voor vermaak, proefdieren en dieren in het wild geeft ze handvatten hoe we goed, beter of heel goed bezig kunnen zijn.

Bovenstaande tekst omvat twee passages uit het hoofdstuk 'Toekomst voor de dieren', dat praktisch idealist Monique Janssens schreef voor het boek 'Aardevrouwen spreken'. Ze besluit het hoofdstuk met deze twee zinnen: ‘We staan op de drempel van een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Laten we die niet alleen voor onszelf gebruiken, maar voor alle wezens met gevoel.”

 


http://aardevrouwenspreken.wordpress.com

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda