blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Tanfana en Samhain

Het wordt zo langzamerhand weer tijd voor het feest van de godin Tanfana dat op 1 en 2 november wordt gevierd. De Kelten noemden dit feest Samhain, het Keltische nieuwjaar. Zij gingen ervan uit dat rond deze tijd van het jaar de scheiding tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden heel dun is en ook scheuren vertoont. Hierdoor kun je gemakkelijker met de overledenen in contact komen en ze om hulp en raad vragen. Gedurende deze dagen worden er ook nu nog kaarsen gebrand bij foto’s van geliefden, familieleden en vrienden die zijn overgegaan.

In Nederland kent men nog de gekerstende vorm van dit feest, dat Allerheiligen en Allerzielen wordt genoemd. Allerheiligen wordt 1 november gevierd en is de gedenkdag voor alle heilige gestorvenen. Tijdens Allerzielen, op 2 november, worden de overledenen van het gewone volk herdacht. Halloween, dat van oorsprong een Europees heidens feest is en 31 oktober wordt gevierd, wordt in onze streken de avond voor Allerheiligen genoemd.
Halloween, zoals dat in de Verenigde Staten wordt gevierd, is een griezelfeest. Het is het feest van pompoenen, zwarte katten en magie. Kinderen gaan met uitgeholde pompoenen met een lichtje er in als spoken of heksen verkleed langs de huizen om snoep op te halen. In Europa vindt dit feest steeds meer opgang.

Tanfana is een Germaanse godin die in Twente werd vereerd. Het Latijnse woord ‘fanum’ betekent heiligdom of tempel. Tan/fana staat gelijk aan: de tempel van Tan. De naam Tan kennen we in Nederland nog uit het kinderversje Anneke, Tanneke, toverheks.
Het is overigens de Kerk geweest die Tanfana als een boze heks heeft afgeschilderd. Zij zou kleine kinderen opeten of ze offeren aan de duivel. Door mensen bang te maken wilde men een einde maken aan de verering van Tanfana. Voor het christendom zijn intrede deed, beschouwde men heksen juist als wijze vrouwen en werden er tijdens de laatste oogst- en slachtfeesten van het jaar bij volle maan erediensten voor Tanfana gehouden. Bij deze festiviteiten werden er grote vuren ontstoken, genoot men van een offermaal en werden er dieren geofferd. De offers werden gebracht op een grote, heilige steen die op de Tankenberg (de berg van Tanneke) bij Oldenzaal stond. Rond 1710 is die steen naar de markt van Oldenzaal verplaatst, waar hij nu nog te zien is.
Bovenop de Tankenberg is in het midden van de 19e eeuw een theekoepeltje neergezet waarin een Latijnse tekst is aangebracht van Tacitus, de Romeinse geschiedschrijver. Die beschrijft hoe de soldaten van Caesar omstreeks 14 na Chr. de Germaanse tempel van Tanfana (het gewijde) en andere (ongewijde) delen van het land hebben verwoest.


https://www.facebook.com/godinnenvaneigenbodem

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda