blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Talent- en teamontwikkeling met Maya wijsheid

Wie het beste uit zichzelf wil halen zal in werk en loopbaan regelmatig uitgedaagd worden grenzen te verleggen of een nieuwe richting te kiezen, dat kan ik uit eigen ervaring beamen. Midden op een kruispunt of eindeloos rondjes draaiend op een rotonde zijn we vaak bezig met vragen waarvan we het antwoord ergens binnenin wel weten, maar niet kunnen pakken. De doorbraak komt vaak als iets of iemand je laat zien hoe verrassend dichtbij en eenvoudig de antwoorden zijn. De Tzolkin kalender is één van de hulpmiddelen die ik inzet in mijn werk om deze zoektocht makkelijker te maken.

Werken met oude wijsheid
Hoe wonderlijk het ook mag klinken, werken met de oude wijsheid uit de Tzolkin is zeer vernieuwend. Pas sinds kort kunnen wij westerlingen met onze computers aantonen dat de tijdsberekeningen van  de Maya’s (ze hadden zo’n 19 verschillende kalenders) de meest accurate ter wereld zijn. Zij wisten duidelijk meer dan wij; ik doe graag mijn voordeel met deze eeuwenoude wijsheid.

Vorm geven aan creaties
De Tzolkin is de heilige kalender van de oude Maya indianen en is nog steeds actief. De kalender laat ons zien welke energie er naar ons toe komt vanuit de kosmos. Elke dag is er een andere kwaliteit beschikbaar om te creëren: vorm te geven aan projecten, plannen en wensen. Wie er gebruik van maakt, raakt afgestemd op een natuurlijke creatiecyclus, net als bijvoorbeeld de creatiespiraal van Marinus Knoope, maar dan in 13 in plaats van 12 stappen.
Dat de Tzolkin een creatiekalender is, kun je alleen al zien aan de omloop van 260 dagen die de kalender kent. Omgerekend naar onze kalender is een periode van 260 dagen negen maanden: de tijd van conceptie tot geboorte, de creatie van een mens.
De energie van de dag kun je gebruiken om mee te werken als een instrument voor moeiteloos time-en project management. Daarnaast kun je de kalender ook bezien vanuit je geboortedag. De kwaliteit en creatiekracht van deze dag geven namelijk zicht op je unieke persoonlijke kwaliteiten, soms nog alleen in potentie aanwezig, en je mogelijkheden om ze verder te ontwikkelen.

Verbinding en samenwerking
De groet van de Maya’s luidt In lak’ ech, wat betekent: ‘Ik ben een andere jij’. Behalve inzicht in persoonlijke mogelijkheden geeft de Tzolkin kalender ook ruimschoots toepassingsmogelijkheden op het gebied van relaties en samenwerking. De kalender maakt niet alleen zichtbaar wat je eigen kwaliteiten zijn, maar ook hoe jouw kwaliteiten zich verhouden tot de kwaliteiten van de mensen om je heen of gebundeld worden in teamverband. Wie daagt je uit, wie zet je in je kracht of steunt je in de rug en wat is de gezamenlijke teamkracht? De kwaliteiten en relaties zijn heel eenvoudig zichtbaar te maken in een profiel waarin ieders rol en bijdrage aan het geheel duidelijk wordt. Ze zijn ook voelbaar te maken, bijvoorbeeld met een zogenaamde (kwaliteiten)opstelling. Dat kun je individueel doen, maar ook met een afdeling of team.

Voordelen van het werken met de Tzolkin
De Tzolkin reikt aan wat je ergens binnen in al weet, maar waarvan je nog niet bewust bent. Juist dit bewustzijn maakt het mogelijk meer gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van medewerkers en hun rol in verschillende samenwerkingsverbanden. Wie niet alleen van zichzelf maar ook van anderen de rol en mogelijkheden kent, is niet alleen in staat het beste uit zichzelf te halen, maar ook een ander beter tot zijn recht te laten komen en beter samen te werken. Zo kan een teamprofiel zicht geven op de oplossing voor conflicten, maar ook bijdragen aan een betere rolverdeling of planning van een project.
Zonder enige test, assessment of onderzoek komt via de Tzolkin informatie over jezelf beschikbaar. Dat betekent dat de ruis die vaak bij vragenlijsten, methodieken of modellen een rol speelt niet aan de orde is. Een profiel geeft een objectief totaalbeeld, waarvan de cliënt vervolgens zelf kan aangeven of het herkenbaar is of niet. Het vertrekpunt is en blijft dus de cliënt, de kalender is het instrument. Daarna is het aan coach en cliënt of team om er samen mee aan de slag te gaan.

Zelf direct aan de slag: systemisch werken met de Tzolkin en relaties
Het is niet nodig eerst de Tzolkin te doorgronden om er als coach mee te kunnen werken. Je doorgrondt de Tzolkin juist door er veel en vaak mee te werken voor jezelf en anderen. Om je de mogelijkheid te geven er direct mee te werken, voor jezelf en anderen schreef ik 'Maya wijsheid voor je levenspad, het Tzolkin profielenboek'. Met dit boek kun je voor jezelf en anderen aan de hand van de geboortedatum onder andere vier uitgebreide persoonlijke profielen maken van de mogelijkheden voor ontwikkeling op spiritueel, fysiek, emotioneel en mentaal niveau.
Ik reik je in dit artikel een eenvoudige manier aan om systemisch te werken met de Tzolkin kalender. Opstellen met de Tzolkin geeft de mogelijkheid om de relatie tussen twee of meer personen direct te ervaren aan de hand van het Tzolkin geboortezegel. Er zijn twintig verschillende zegels in vier kleuren: rood, wit, blauw en geel. Voor deze werkvorm is alleen de kleur van het geboortezegel van belang. Elke kleur heeft een eigen kwaliteit en de kleuren onderling hebben een eigen dynamiek: bekrachtigen, ondersteunen, uitdagen of begrijpen. Door een persoon op te stellen met om zich heen de persoon of personen met de juiste kleuren op de juiste plek, krijg je waardevolle informatie over de kracht van onderlinge relaties en heb je de mogelijkheid hierin balans te brengen.

Dit werkt als volgt: 

1. Download op http://www.levenspadvinderij.nl/boek/downloads twee formulieren:
Wie ben jij in de Maya kalender?
Systemisch werken met de Tzolkin
Reken het geboortezegel van de op te stellen persoon of personen uit met behulp van het formulier ‘Wie ben jij in de Maya kalender?’

2. Teken het gevonden zegel in het midden van het formulier ‘Systemisch werken met de Tzolkin’.

3. Zoek met de verwijzingen op het formulier uit welke zegelkleuren er bij het middelste zegel horen en teken ze op de juiste plek.

Je hebt nu alles bij de hand om op jouw eigen manier een systemische opstelling te doen.

Ben je nieuwsgierig naar meer mogelijkheden om de Tzolkin toe te combineren met jouw eigen discipline? Bij het boek ‘Maya wijsheid voor je levenspad’ ontwikkelde ik de leerweg 'Coachen met de Tzolkin'. Dit is een speciaal programma opgebouwd uit modules van een of twee dagen waarin je leert de Maya Tzolkin wijsheid te gebruiken in je eigen praktijk als coach, trainer of therapeut in combinatie met je eigen discipline. Je krijgt in deze leerweg praktische werkvormen aangereikt om direct zelf aan de slag te gaan met de Tzolkin als coachingsinstrument. De leerweg is zo vormgegeven dat elke module een afgerond geheel is. Je kunt er één volgen of met meer modules je eigen leerweg samenstellen.

Dit artikel is ook gepubliceerd in het e-boek van Martijn Meima.


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda