blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Talent- en teamontwikkeling met Maya wijsheid

Wie het beste uit zichzelf wil halen zal in werk en loopbaan regelmatig uitgedaagd worden grenzen te verleggen of een nieuwe richting te kiezen, dat kan Elvira van Rijn uit eigen ervaring beamen. Midden op een kruispunt of eindeloos rondjes draaiend op een rotonde zijn we vaak bezig met vragen waarvan we het antwoord ergens binnenin wel weten, maar niet kunnen pakken. De doorbraak komt vaak als iets of iemand je laat zien hoe verrassend dichtbij en eenvoudig de antwoorden zijn. De Tzolkin kalender is één van de hulpmiddelen die zij inzet in haar werk om deze zoektocht makkelijker te maken.

Werken met oude wijsheid

Hoe wonderlijk het ook mag klinken, werken met de oude wijsheid uit de Tzolkin is zeer vernieuwend. Pas sinds kort kunnen wij westerlingen met onze computers aantonen dat de tijdsberekeningen van  de Maya’s (ze hadden zo’n 19 verschillende kalenders) de meest accurate ter wereld zijn. Zij wisten duidelijk meer dan wij; ik doe graag mijn voordeel met deze eeuwenoude wijsheid.

Vorm geven aan creaties

De Tzolkin is de heilige kalender van de oude Maya indianen en is nog steeds actief. De kalender laat ons zien welke energie er naar ons toe komt vanuit de kosmos. Elke dag is er een andere kwaliteit beschikbaar om te creëren: vorm te geven aan projecten, plannen en wensen. Wie er gebruik van maakt, raakt afgestemd op een natuurlijke creatiecyclus, net als bijvoorbeeld de creatiespiraal van Marinus Knoope, maar dan in 13 in plaats van 12 stappen.
Dat de Tzolkin een creatiekalender is, kun je alleen al zien aan de omloop van 260 dagen die de kalender kent. Omgerekend naar onze kalender is een periode van 260 dagen negen maanden: de tijd van conceptie tot geboorte, de creatie van een mens.
De energie van de dag kun je gebruiken om mee te werken als een instrument voor moeiteloos time-en project management. Daarnaast kun je de kalender ook bezien vanuit je geboortedag. De kwaliteit en creatiekracht van deze dag geven namelijk zicht op je unieke persoonlijke kwaliteiten, soms nog alleen in potentie aanwezig, en je mogelijkheden om ze verder te ontwikkelen.

Verbinding en samenwerking

De groet van de Maya’s luidt In lak’ ech, wat betekent: ‘Ik ben een andere jij’. Behalve inzicht in persoonlijke mogelijkheden geeft de Tzolkin kalender ook ruimschoots toepassingsmogelijkheden op het gebied van relaties en samenwerking. De kalender maakt niet alleen zichtbaar wat je eigen kwaliteiten zijn, maar ook hoe jouw kwaliteiten zich verhouden tot de kwaliteiten van de mensen om je heen of gebundeld worden in teamverband. Wie daagt je uit, wie zet je in je kracht of steunt je in de rug en wat is de gezamenlijke teamkracht? De kwaliteiten en relaties zijn heel eenvoudig zichtbaar te maken in een profiel waarin ieders rol en bijdrage aan het geheel duidelijk wordt. Ze zijn ook voelbaar te maken, bijvoorbeeld met een zogenaamde (kwaliteiten)opstelling. Dat kun je individueel doen, maar ook met een afdeling of team.

Voordelen van het werken met de Tzolkin

De Tzolkin reikt aan wat je ergens binnen in al weet, maar waarvan je nog niet bewust bent. Juist dit bewustzijn maakt het mogelijk meer gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van medewerkers en hun rol in verschillende samenwerkingsverbanden. Wie niet alleen van zichzelf maar ook van anderen de rol en mogelijkheden kent, is niet alleen in staat het beste uit zichzelf te halen, maar ook een ander beter tot zijn recht te laten komen en beter samen te werken. Zo kan een teamprofiel zicht geven op de oplossing voor conflicten, maar ook bijdragen aan een betere rolverdeling of planning van een project.

Zonder enige test, assessment of onderzoek komt via de Tzolkin informatie over jezelf beschikbaar. Dat betekent dat de ruis die vaak bij vragenlijsten, methodieken of modellen een rol speelt niet aan de orde is. Een profiel geeft een objectief totaalbeeld, waarvan de cliënt vervolgens zelf kan aangeven of het herkenbaar is of niet. Het vertrekpunt is en blijft dus de cliënt, de kalender is het instrument. Daarna is het aan coach en cliënt of team om er samen mee aan de slag te gaan.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine van de Coach-Trainer Makelaar.


http://decoachtrainermakelaar.nl

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

24/07/2021 24 juli - 5 augustus 2021: het Witte Wind levenspad
20/07/2021 De volle maan van 24 juli 2021
11/07/2021 11 - 23 juli 2021: het Rode Maan levenspad
10/07/2021 De nieuwe maan van 10 juni 2021
 

Agenda