blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Schrijven is inademen, lezen is uitademen

In mei gaf Christine de Vries een workshop schrijfmuseum in het Catharijne Convent in Utrecht. Voor het blad ‘Schrijven’ schreef Gonny Pasman-Sakkers een verslag. Mocht je naar aanleiding van dit verslag denken: dat wil ik ook!
Nou, dat kan, want op 25 juli en 28 augustus verzorgt Christine weer een schrijfmuseum bij de tentoonstelling ‘Vrouwen voor het voetlicht’.

Gewapend met potlood en een vragenlijst gaan we het museum in op zoek naar een kunstwerk dat ons zal inspireren. De groep bestaat uit meer dan 50 personen, dus we vallen wel op tussen de andere bezoekers. Ik blijf stilstaan bij het zelfportret van Anna Maria Schurman, de eerste vrouw die dankzij haar buurman hoogleraar Voetius, aan de universiteit van Utrecht mocht studeren. Wel achter een gordijn, want anders zou ze haar mannelijke medestudenten afleiden. We worden ingedeeld in groepjes van vijf en krijgen de spelregels te horen. (…) De tweede opdracht wordt een dagboekfragment: “Je bent de kunstenaar en noteert aan het eind van de dag wat je precies hebt gedaan.” Omdat het een zelfportret van Schurman is, kan ik vanuit haarzelf spreken en begin ik ijverig te pennen. (…) Opdracht 3: Laat een opvallend detail uit het kunstwerk iets vertellen.

De vastberaden blik die mij uiteindelijk voor Schurman liet kiezen, zet ik om in de woorden: “Er is altijd wel een manier om aan het keurslijf te ontsnappen waar de maatschappij je in heeft geduwd.” Geef je reactie hierop, luidt de volgende opdracht. Inmiddels heb ik mij al zo met Schurman vereenzelvigd, dat de woorden vanzelf uit mijn pen vloeien. Als we als laatste moeten vertellen wat dit kunstwerk over ons leven van vandaag zegt, begrijp ik opeens waarom ik voor haar heb gekozen. Zij was de sterke vrouw die ik zo graag zou willen zijn. Deze laatste opdracht blijkt nogal wat emoties los te hebben gemaakt, waardoor sommigen voor het voorlezen liever passen, wat alleen maar begrip en respect oplevert. Maar we nemen het advies van Christine om voortaan al ons schrijfwerk hardop voor te lezen, ter harte, want schrijven en lezen blijken inderdaad bij elkaar te horen als een in- en een uitademing.

Het hele artikel is dus te lezen in het blad Schrijven, nr 3 van dit jaar.


http://www.shodo.nl/component/content/article/93-shodo-nieuws/531-schrijfmuseum-in-utrecht.html

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda