blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Raaf in de boeken

"Kraaiachtigen (corvidae) zijn boodschappers tussen de werelden van de ‘levenden ...en de doden’, en tussen het bewuste en het onbewuste. Ze staan voor transformatie en wedergeboorte, mysterie en magie, slimheid, vraatzucht, creativiteit, imitatie en grenzen." Zo begint Petra Stam een bericht op Facebook. Niet alleen in haar boeken komt Raaf voor, ook voor Linda Wormhoudt is Raaf geen onbekende.

Petra schrijft verder: "In mythen zijn ze boodschappers en verbonden met oorlog of dood. Als de Keltische godin Morrigan in de vorm van een kraai of raaf op het slagveld verscheen, was dat een teken van de naderende dood; ze stond voor de overgang tussen leven en dood. De raven van de Noordse god Odin waren boodschappers die rondvlogen en Odin influisterden wat er op aarde gebeurde. Amerikaanse indianen kennen vele legenden over de raaf: hij creëerde de wereld en bracht door zijn slimheid de zon terug naar de aarde. In Londen worden nog steeds (gekortwiekte) raven gehouden bij de Tower omdat het hoofd van de raafgod Bran daar begraven zou liggen en Engeland zal beschermen zolang er raven zijn. De Noordse godin Hel, heerseres over de onderwereld, werd vergezeld door een ekster.
In de klassieke homeopathie is Raaf onder andere een middel om uit het zwart-wit of donker-licht thema te komen. Het heeft mij verlost van geesten zien, angst dat ‘het donker’ om me heen was (jarenlang gillend wakker worden), het gevoel geen vrijheid te hebben door een situatie, constant grenzen moeten bewaken, etc."

In Petra's boek 'Dood Stroom' (uitgegeven bij Zilverspoor onder pseudoniem Sarina Star) gaat het eerste verhaal over het raafthema – het is online te lezen in het Nederlands of Engels op http://sarinastar.com/ 
Ook in 'In het licht van de Maan' staat een stuk over Raaf.

Raaf siert de cover van 'Goden en sjamanen in Noordwest-Europa' van Linda Wormhoudt. In de paragraaf 'De heks, de duivel en hun dieren' in het hoofdstuk over hekserij schrijft Linda: "De raaf werd ook geassocieerd met de duivel. Dit komt door zijn zwarte kleur én zijn gedrag. Raven zijn zeer intelligent en het zijn alleseters, opportunisten die overal brood in zien. Ze eten aas, maar ook vruchten en insecten. Raven kwamen er al snel achter dat het handig was om in de buurt van mensen te wonen. Er werd altijd wel iemand opgehangen, er werden veldslagen en oorlogjes gevoerd, en de mens maakt onvoorstelbaar veel rommel.
De raaf werd gezien als de dood in eigen persoon, of, bij de Kelten, als metgezel van de doodsgodin. Morrighan was de oorlogs- en doodsgodin die in de vorm van een raaf of kraai de doden kwam ophalen. Ook Odin, oppergod van de Germanen, werd geassocieerd met raven. Odin was dan ook in de eerste instantie een doodsgod.
In Europa werd vooral het doodsaspect van de raaf gezien; in andere culturen werd de raaf gezien als een hoogst intelligente, speelse vogel met streken. Ze zijn erg sociaal, hebben een hoog ontwikkelde taal, zorgen voor hun familie en zijn meesters in mime."

 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

17/06/2019 17 - 29 juni 2019: het Blauwe Adelaar levenspad
13/06/2019 De volle maan van 17 juni 2019
05/06/2019 4 - 16 juni 2019: het Witte Wind levenspad
30/05/2019 De nieuwe maan van 3 juni 2019
 

Agenda