blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Op zoek naar de Groene Man en de Groene Vrouw

De oudste scheppingsverhalen vertellen van een Godin die de kosmos schept zonder hulp van anderen. De Soemeriërs beschreven rond 3000 v. Chr. hoe Nammoe, een vormloze chaos of oerzee, uit haar wezen de Aardegodin Ki en de Hemelgod An schept. Uit Ki en An komen alle andere Goden en Godinnen, hemel, aarde en onderwereld voort. Elders zijn soortgelijke verhalen opgetekend.
 

In de oudheid is er in veel culturen sprake van een Godin, verbonden met de aarde, en een God, verbonden met de vegetatie die op de aarde groeit. De God is de geliefde van de Godin en meestal ook haar broer. In de herfst sterft de God met de natuur en hij wordt de volgende lente herboren in de nieuwe vegetatie, waarbij hij de zoon is van de Godin, die later zijn geliefde wordt. Op die manier wisselen de oude en de nieuwe Vegetatiegod elkaar voortdurend af. De dood van de oude God brengt in de vorm van de oogst de nieuwe God, waarmee alle levende wezens zich voeden.
De God en de Godin zijn vanaf de steentijd als mens, dier of mengvorm tussen beide voorgesteld. In alle culturen uit de oudheid zijn dieren de oudste verschijningsvormen van Goden en Godinnen. In de loop der eeuwen verdwijnt het dierlijke over het algemeen naar de achtergrond of is alleen nog aanwezig in het dier dat de God of Godin vergezelt, zoals de uil van Athena of de panter waarmee Dionysos vaak wordt afgebeeld.
De Egyptenaren waren trots op hun oude religie en bleven Goden en Godinnen als dier voorstellen, ook toen de omringende culturen ertoe overgingen ze in mensengedaante af te beelden. Vaak beperkte de diervorm zich tot bepaalde lichaamsdelen. Zo werd de Godin Hathor vanaf het 2e millennium v. Chr. tot de Romeinse tijd afgebeeld als koe of als vrouw met de kop of de oren van dat dier. De plaats die Hathor werd toebedeeld, is veelzeggend: op de kapitelen van pilaren. Bij de Egyptenaren, net als bij de Grieken en andere volkeren uit de oudheid, stelden pilaren bomen voor. De kapitelen waren de kruinen van de bomen.

Tot zover de inleiding uit het boek 'De Groene Man en de Groene Vrouw'. Dit boek is het resultaat van ruim twintig jaar onderzoek naar de Groene Man en de Groene vrouw in literatuur, musea, talloze opgravingen, heiligdommen, kerken en openbare gebouwen in heel Europa en het Nabije Oosten. Want eenmaal besmet met het Groene Virus konden Joke en Ko Lankester niet anders dan overal waar ze komen Groene Mannen, Groene Vrouwen en Groene Wezens zoeken. Dichtbij huis, in hun woonplaats Utrecht, en ver weg. Overal zijn ze... als je maar goed kijkt. Dus je bent gewaarschuwd!


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/12/2019 3 - 15 december 2019: het Geel Zaad levenspad
22/11/2019 Je kunt nooit meer gewoon naar een boom kijken - recensie
20/11/2019 20 november - 2 december 2019: het Blauwe Aap levenspad
13/11/2019 Verhelderende kijk op de tarot - recensie
 

Agenda