blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Oordeelt niet!

Oordeelt niet! Dit statement komen we tegen bij alle religieuze tradities. Er had ook kunnen staan: “Heb niet overal een mening over.” Volgens het woordenboek verschillen de woorden ‘oordeel’ en ‘mening’ niet van elkaar. Daarom gebruik ik de begrippen hier door elkaar heen.

Hoewel de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, veroorzaakt het uitspreken van een mening over iets of iemand dagelijks veel ellende. Over een mening valt niet te twisten. Zo zou het inderdaad moeten zijn, maar zo is het vaak niet. Door meningen ontstaan er wel degelijk twisten. Er vallen zelfs doden. Denk aan (godsdienst)oorlogen, huwelijken die worden ontwricht, conflicten op het werk, familieleden die elkaar niet meer willen zien, kerkscheuringen en ga zo maar door. 

Velen van ons gaan ervan uit dat onze mening ook de Waarheid is. Hierdoor ontstaan vele conflicten. Naar onze mening moeten anderen zich gedragen zoals wij dat hebben bedacht. Men ziet dat dan niet als een mening maar als de Waarheid. De ander krijgt daarmee, uitgesproken of niet, een oordeel over zich heen.

Wat doen we dan in feite? “Wat ziet gij de splinter in het oog van uw naaste en de balk in uw eigen oog merkt gij niet op.” Wanneer we kritiek (een mening of oordeel) hebben op een ander merken we de splinter op in het oog van de ander, maar de balk in ons eigen oog niet. Bovendien is de splinter van hetzelfde hout als de balk. Vandaar dat Jezus vervolgt met de uitspraak: “De maat waarmee jij meet zul je gemeten worden.” 

We beseffen meestal niet dat we met ons oordeel (de splinter) weinig zeggen over de ander. Maar in feite zetten we onszelf te kijk. We tonen de ‘balk’ waarmee we zelf behept zijn.

Het is al weer jaren geleden dat een ‘geestelijk leider’ een vlammend negatief oordeel had over homoseksualiteit. Twee jaar later kwam hij zelf uit de kast.
“Je schreeuwt altijd zo tegen mij” reageerde een moeder tegen haar dochter tijdens een therapiesessie. Het was de gewoonte dat het gesprek werd opgenomen. Toen de therapeut haar reactie terug liet horen stond het schaamrood haar op de kaken. Zij bleek degene die schreeuwde.
Hoe vaak moeten we erkennen dat het oordeel over een bepaald gedrag van onze ouders ook diep in onszelf is geworteld? 

De balk en de splinter. “Wat je zegt ben je zelf ……..” zeiden we als kind. Daarna leerden we dat de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. Nu zouden we kunnen zeggen: “Je projecteert je eigen sores op de ander.”

Waarom vinden de meesten van ons overal iets van? Vaak dient een mening er toch alleen maar voor om ons ego op te poetsen. Een oordeel over iemand dient er toch alleen toe om onszelf of de anderen te laten zien dat wij ons verhogen ten opzichte van die ander?
Je kunt je afvragen of je wel kunt leven zonder mening. Als we meningen zouden analyseren, zal blijken dat we er weinig of niets aan hebben. Om een voorbeeld te noemen: alle meningen van de knapste economen ter wereld konden niet voorkomen dat we in een crisis verzeild zijn geraakt.
Ik zou zeggen probeer het eens, leven zonder een mening. Het wordt gegarandeerd rustiger in je geest. 

Maar als je een beslissing moet nemen, moet je toch een mening hebben? Uit psychologisch onderzoek blijkt dat keuzes voortkomen uit ons onbewuste. Een bewuste keuze is een illusie. Psycholoog Ap Dijksterhuis beschrijft dit in zijn boek “Het slimme onbewuste”. Religieuze tradities hebben dit al duizenden jaren geleden beschreven. Met dit verschil dat het onbewuste een andere naam heeft, namelijk Schepper. Het is maar wat voor naam je eraan geeft. 

Meningen over wat uit het onbewuste voortkomt zorgen alleen maar voor verwarring. Zoals het volgende voorbeeld aangeeft.
Maris Jansons, de dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, vertelde tijdens een interview ongeveer het volgende. Als kind vroeg hij zijn vader hoe het kwam dat hij zo vaak twijfelde over wat hij zou doen. Die antwoordde hem: “Op het moment dat je je afvraagt wat je moet doen, weet je het antwoord. Zo gauw je er over na gaat denken, je er een mening over vormt, raak je in verwarring.”

Het gaat er religieuze tradities niet om te moraliseren. De belangrijkste reden voor dit advies is, dat meningen en (voor)oordelen persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Elk mens wil gelukkig zijn of worden. Dat wordt gezien als doel van persoonlijke ontwikkeling. Om dat doel te bereiken is een rustige geest noodzakelijk. Een mening of oordeel over wat we waarnemen heeft een onrustige geest tot gevolg.

Een waarneming op zich veroorzaakt geen activiteit. Iets doet zich aan ons voor en dat wordt waargenomen. Wanneer we echter over dat wat we waarnemen een mening gaan vormen, is een activiteit van de geest nodig. Dat heeft een onrustige geest tot gevolg. Waardoor we verder verwijderd raken van het doel. Bovendien vraagt dat extra energie. 

Nu valt het niet mee om te stoppen met meningsvorming. Vanuit de tradities wordt daarom aangeraden om eerst maar eens te stoppen met het uiten van negatieve meningen en oordelen. Spoor vervolgens de balk op in je eigen oog. Dat vraagt enige zelfreflectie, maar hij moet te vinden zijn. Bewustwording kan al bevrijdend werken. Langzamerhand zullen de oordelen uit de geest verdwijnen. De geest wordt dan een stuk rustiger.

Iedereen heeft voordeel van een rustige geest. De betrokkene zelf, maar zeker ook zijn of haar omgeving. Een gelukkig mens voelt vrede in zichzelf. Daardoor leeft hij in vrede met zijn omgeving. Wanneer we de balk uit ons eigen oog verwijderd hebben zijn we beter in staat om, desgevraagd, de splinter uit het oog van de ander te verwijderen.

 

Dit artikel van Jaap Dijkstra is eerder gepubliceerd op http://www.zinweb.nl/

Afbeelding: pixabay


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/05/2020 21 mei - 2 juni 2020: het Rode Hemelwandelaarpad
18/05/2020 De nieuwe maan van 22 mei 2020
14/05/2020 Ontwikkel je intuïtie - Aanwinst voor je zelfontwikkeling - recensie
12/05/2020 Isis mysteriekaarten: veel inzicht en helderheid - recensie
 

Agenda