blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Nog meer Groene Mannen en Groene Vrouwen - nu in Enkhuizen

Het is nog geen jaar geleden dat het boek 'De Groene Man en de Groene Vrouw' van Joke en Ko Lankester verscheen. In 240 pagina's en met zo'n 500 foto's deden ze verslag van ruim twintig jaar onderzoek naar de Groene Man en de Groene Vrouw in literatuur, musea, talloze opgravingen, heiligdommen, kerken en openbare gebouwen in Europa en het nabije Oosten. Sindsdien hebben ze niet stilgezeten. Eerder verscheen er al een artikel over hun onderzoek in het Vaticaan. En nu hebben ze zich geworpen op het koorhek uit 1542 van de Westerkerk in Enkhuizen.

 

Tussen 1100 en 1200 werd in Enkhuizen een kapel gebouwd, gewijd aan Sint Gommarus, een Brabantse heilige uit de 7e eeuw, die zich vooral had ingezet voor de strijd tegen de heidense Friezen. Rond 1470 werd begonnen met de bouw van de Westerkerk, ook wel genaamd St. Gommaruskerk, de driebeukige hallenkerk die er nu nog staat.
In 1542 werd, als sluitstuk in de bouw van de kerk, een koorhek geplaatst. Wie de maker is, is niet met zekerheid bekend. Mogelijk was het Jan Terwen Aerts, een houtsnijder uit de Zuidelijke Nederlanden (1511-1589) die ook in de Noordelijke Nederlanden werkzaam was en in Dordrecht is overleden.

In 1572 sloot Enkhuizen zich, als eerste stad in de Nederlanden, aan bij de Prins van Oranje en de Westerkerk werd een protestantse kerk. Hierin heeft een koorhek, bij afwezigheid van een koor, geen functie meer. Toch heeft men het koorhek aan de westzijde van het voormalige koor laten staan. Het hek is aan beide zijden verfraaid met houtsnijwerk. De afbeeldingen aan de westzijde van dit hek zijn prachtig en dynamisch, duidelijk gemaakt door dezelfde meesterhoutsnijder. Een van de panelen, rechtsonder in het hek, is niet ingevuld, maar verder lijkt deze kant van het hek te zijn voltooid.

De afbeeldingen aan de achterkant van het hek zijn niet van dit niveau en waarschijnlijk gemaakt door verschillende andere houtsnijders. Ik zal me dan ook tot de westzijde beperken. Afgezien van de kwaliteit van de afbeeldingen, onderscheidt de westzijde zich door tientallen Groene Mannen, Groene Vrouwen en andere Groene Wezens, die aan de oostzijde ontbreken. In ons boek De Groene Man en de Groene Vrouw hebben we de verschillende Groene Wezens uitgebreid beschreven, maar het koorhek in Enkhuizen hadden we toen nog niet bekeken. De aanwezigheid van Groene mannen en Groene Vrouwen in dit koorhek was me bekend uit het boek Koorbanken, koorhekken en kansels van J.S. Witsen Elias uit 1946. Afgezien van een totaaloverzicht van de westzijde, geeft hij 6 foto's van details. Vier van deze foto's betreffen de evangelisten die in de buitenste halfronde bogen tussen de pilaren te vinden zijn. Zie de foto hierboven. Helemaal links Johannes, rechts daarvan Mattheus; helemaal rechts Marcus en links daarvan Lucas. In het midden Christus met een druiventros en Mozes met de Tien Geboden.

Het hele artikel inclusief talrijke foto's is te vinden op de website van Joke en Ko Lankester, zie de link hieronder.

 


http://www.circewicca.nl/boek/enkhuizen.html

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/12/2019 3 - 15 december 2019: het Geel Zaad levenspad
22/11/2019 Je kunt nooit meer gewoon naar een boom kijken - recensie
20/11/2019 20 november - 2 december 2019: het Blauwe Aap levenspad
13/11/2019 Verhelderende kijk op de tarot - recensie
 

Agenda