blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Mijn weg door het labyrint van licht

Anna Maria van den Berg ontdekte het werkboek ‘Fluisteringen van licht’ van Christine de Vries en nog veel meer in de tijd van Advent tot en met Driekoningen. Zij schreef hierover een artikel, dat ik graag met jullie deel. Wellicht biedt dit inspiratie voor de vastentijd die er aankomt en waarvoor Christine het werkboek ‘Ruimte scheppen voor een nieuw begin’ ontwikkelde. Hiervan zijn twee edities verschenen en die zijn nu nog als e-book te koop.

Het is verslavend. Het is verhelderend. En ik heb zoveel cadeautjes gekregen. Van de eerste zondag van de Advent tot en met Driekoningen heb ik geschreven. Ik heb elfjes geschreven, affirmaties gebruikt en bedacht, kaarten getrokken, en ik heb achter elkaar door geschreven zonder mijn pen van het papier te halen. O ja, en ik heb ook nog getekend. Dat alles in het werkboek ‘Fluisteringen van Licht’ van Christine de Vries. En wat blijkt, er zijn zoveel mogelijkheden om dat op je eigen manier te doen.
 

Mijn weg naar binnen schrijven

Het werkboek ‘Fluisteringen van Licht’ is een werkboek creatief schrijven en mediteren voor de tijd van Advent en Kerst. Al jaren had ik de wens iets inzichtelijks en meditatiefs te doen tijdens de Advent. Had ik maar eerder geweten van dit werkboek! Ik ben heerlijk tot rust gekomen, op adem gekomen en heb genoten van het schrijven over mijn weg naar binnen. Ik heb zoveel ontdekkingen gedaan.


Vingerlabyrint

Iedere dag schrijven en iedere dag het vingerlabyrint lopen. Het kost maar een half uur. Op zondagen wat langer vanwege het terugblikken op de week. Elke dag beginnen met een meditatief moment: het lopen van het vingerlabyrint. Geen doolhof, want je hoeft je weg niet te zoeken. In het labyrint kun je niet verdwalen, je volgt een slingerende weg naar het midden. Geen keuzestress, je kunt met een gerust hart jouw weg naar binnen lopen. En ben je in het midden, dan neem je eerst tijd voor een pauze, waarna je weer op je gemak dezelfde weg terug naar buiten loopt. Dat geeft rust! De weg naar mijn hart is nog nooit zo eenvoudig en geruststellend geweest. Daarna een elfje schrijven en iedere dag een pagina vol met woorden die via mijn pen naar buiten wilden stromen.
 

Diverse manieren

Tijdens mijn schrijfproces heb ik diverse manieren ontdekt om het vingerlabyrint te lopen. De eerste twee staan beschreven in het werkboek.

 1. Op de eerste manier loop je het pad met aandacht en concentratie. Je bent alleen bezig met vertragen en houd je volle aandacht bij het volgen van de weg in het labyrint. Je observeert wat zich onderweg aandient. Dat kan van alles zijn, gedachten, gevoelens, zorgen of andere hersenspinsels. Er kunnen zelfs spontaan speciale veelzeggende woorden opkomen. Aankomend in het centrum leg je alles daar neer, voordat je dezelfde weg weer naar buiten gaat.
 1. De tweede manier is geïnspireerd op de meditaties van Thich Nhat Hanh. Op je weg door het labyrint, heen en terug, spreek, je korte zinnen uit. Je hoeft geen gedachten of emoties te herkennen. Je brengt je aandacht op elk moment terug naar de zinnen.
  Een voorbeeld:
  Heen: Ik ontspan mijn lichaam.
  Terug: Ik glimlach.
 1. Een andere manier om het labyrint te lopen is met de Mayakalender. Uitvinden hoe de kalender werkt, is niet nodig. De schrijfster van onder meer het boek ’Maya wijsheid voor je levensreis’, Elvira van Rijn, heeft voor elk zegel van de kalender een zogenaamde DNAfirmatie (DNA staat voor De Nieuwe Aarde) bedacht en uitgetest. Elke DNAfirmatie hoort bij een zegel en past zo bij de dag en de energie van datzelfde zegel.
  Vlak voordat de Advent begon en ik ging schrijven, was mijn geboortedag volgens de Mayakalender: Blauwe adelaar toon 1. Voor mij een mooie aanleiding om de dagenergie en de DNAfirmaties te gaan volgen. Het was zo mooi toen twee paden samen één pad werden. Ik ben de affirmatie van de dag gaan gebruiken bij het lopen van het vingerlabyrint. Zo ben ik op de dag van Rode Draak de weg naar binnen gelopen met de affirmatie ‘Ik ben mijn eigen moeder’ en ben ik na een pauze in het midden het pad teruggelopen met een eigen bijpassende affirmatie ‘Ik zorg voor mezelf’. De dag erna was de dag van Witte Wind, ‘Ik ben mijn eigen vader’. Daar kwam mijn persoonlijke affirmatie ‘Ik laat zien wat ik kan’ op weg naar buiten uit.
 1. De vierde mogelijkheid is het bedenken van persoonlijke affirmaties. Voordat je het labyrint ingaat, voel je wat aandacht nodig heeft en daar geef je woorden aan in de vorm van een affirmatie. Affirmaties zijn korte krachtige zinnen die weergeven wat jij wenst voor jezelf. Affirmaties kloppen altijd, zijn 100 procent waar en beginnen meestal met ‘Ik…’. Bijvoorbeeld: ‘Ik denk vandaag positieve gedachten.’ In het midden van het labyrint sta je stil bij de woorden en je staat van zijn van dat moment. Is je rustmoment klaar, dan loop je het labyrint uit met nieuwe passende woorden. Wil je affirmaties bewaren voor een later moment, schrijf ze dan op losse kaartjes.

Inspiratiekaarten en foto’s

Andere hulpmiddelen die ik heb gebruikt tijdens mijn schrijfproces zijn inspiratie- en inzichtkaarten en natuurfoto’s. De derde week heb ik bijvoorbeeld iedere dag een kaart getrokken uit de kaartenset van het Gaia orakel. Die heb ik gebruikt voor vragen die juist in die week en op die dagen bij me opkwamen. Voor de zondag na Kerst tot Driekoningen heb ik ook een kaart getrokken. Die gaf me houvast en wees me de weg in die periode.
Je kunt iedere kaarten set gebruiken. Tijdens deze periode is de sluier tussen hemel en aarde het dunste en sta je heel direct in contact met wat je ziel wil vertellen. Welke kaart je ook trekt, je voelt snel en duidelijk wat deze je duidelijk wil maken.

Natuurfoto’s heb ik als beeld gebruikt bij de elfjes die ik heb geschreven of bij de spreuken die me spontaan invielen.

 

Tot slot

Ik ga het missen. Elke dag mediteren en schrijven in mijn werkboek. Vooral de wekelijkse reflecties op zondag hebben me zoveel gebracht. De eindreflectie uit het boek moet ik nog schrijven. Die bewaar ik nog even. De ontdekkingen en schatten van mijn complete reis mogen op een later moment het licht zien. Zoals het maken van een fotoboek na een mooie vakantie.
Ik geniet eerst nog even na en verheug me vast op dat eindproduct. En ik ga onderzoeken op welke manier ik in 2016 mijn hart en mijn pen wil blijven laten spreken. Dat ik dat blijf doen, staat al vast!

 

Tekst: Anna Maria van den Berg
Afbeelding labyrint: Thea Verkerk

Boeken en kaarten:

Fluisteringen van Licht 2009/2010, e-boek. Werkboek creatief schrijven en mediteren voor de tijd van Advent en Kerst. Christine de Vries.

Maya wijsheid voor je levensreis. Het Tzolkin levenspadenboek - Elvira van Rijn.

Gaia orakel. Begeleiding, Affirmaties, Transformaties. Toni Carmine Salerno.

Luister naar je ziel. 50 kracht- en troostkaarten. Janet Werner.

Kruidenwijsheid. 66 affirmatie- en actiekaarten. Marjanne Huising.


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/09/2021 27 september - 9 oktober 2021: het Blauwe Hand levenspad
17/09/2021 De volle maan van 21 september 2021
14/09/2021 14 - 26 september 2021: het Witte Tovenaar levenspad
03/09/2021 De nieuwe maan van 7 september 2021
 

Agenda