blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Met je kind naar buiten - enkele praktische tips

Kinderen komen tegenwoordig wat minder vaak op eigen gelegenheid in de natuur: natuurterreinen zijn schaarser, verkeer is drukker, angst voor ongewenste contacten is groter, de computer heeft een sterke aantrekkingskracht, et cetera. “Ga maar buiten spelen”, is niet meer zo in zwang. Ouders werken vaak allebei of zijn enig kostwinnaar en hebben minder tijd. Als ze dan naar buiten gaan, zoeken ze vaak op de eerste plaats rust.

naar buiten met je kind Agnes Meijs
 

Er is een enorme keus aan georganiseerde activiteiten waarbij je je zo kunt aansluiten. Uitgevoerd door vrijwilligers, zzp’ers of grotere organisaties. Van kortdurende activiteiten tot avontuurlijke kampeervakanties. Kijk bijvoorbeeld op de sites van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de Landschappen, lokale Natuur- en Milieucentra en het IVN met haar scharrelkidsprogramma. Vergeet natuurlijk niet de kinderboerderijen, dierentuinen, natuurlijke speeltuinen en speelbossen.

Wil je er zelf op uit trekken, in de tijd dat het jou schikt, in het natuurterreintje bij jou in de buurt, zonder kosten, twijfel je nog een beetje hoe je dat kunt aanpakken of zoek je wat extra’s, hierbij enkele praktische tips:

  • Herinner je eens wat je zelf leuk vond als kind om in de natuur te doen. Neem dat als start. Je kunt het beste datgene aanzwengelen waarover je zelf enthousiast bent.
  • Zorg dat je eigen beker gevuld is: forceer je kinderen en jezelf niet in een onwerkbaar compromis. Als je dringend rust nodig hebt, zoek dan een moment om er alleen op uit te trekken. Ben je een lange-afstandsloper, neem daarvoor dan een andere keer apart de tijd, zodat je de ruimte hebt om je te richten op de behoefte van je kind als je met hem/haar de natuur intrekt.
  • Stem je af op de wensen en vaardigheden van je kind. Kleine kinderen ontdekken al zoveel uit zichzelf, het is een genot daarin mee te gaan. Ver kom je niet met ze en dat hoeft ook niet. Gun jezelf de rust om in de verwondering van je kind te duiken. Het levert heerlijke samen-momenten op! Kinderen van zes tot negen jaar willen graag op bijzondere plekken spelen, hutten bouwen, verstoppen en sluipen. Gun ze hun spel. Als je vader bent, stoei lekker met je zoons. Ga als moeder lekker mee in de fantasie van heksensoep brouwen. Doe af en toe speciale activiteiten met ze die je in de diverse opdrachtensets of boeken kunt vinden. Vanaf tien jaar zijn ze wellicht pas in voor wat langere afstanden, een route lopen en een bepaald doel bereiken.
  • Pas je woordgebruik aan: schrap ‘wandelen’ uit je woordenlijst en heb het over avontuur, dingen verzamelen, jutten, scharrelen, struinen, ontdekken, speurtocht, overlevingstocht. Maak je belofte wel waar! Ga op ontdekkingstocht, ga eens van het pad af (op een respectvolle manier), geef ruimte aan invallen van kinderen, doe iets stoers (slootje springen et cetera), hutten bouwen, met stokken/speren op een doelwit gooien, bloemetjes ruiken… Ga een keer ’s avonds het bos in; probeer dieren te observeren en te besluipen.
  • Neem de tijd voor een tocht. Plan geen vaste route, maar loop je neus achterna: wat lijkt jou en de kinderen leuk? Ben je met oudere kinderen, dan kun je samen de weg bepalen en je weg terugzoeken. Ben je bang te verdwalen, begin dan bij een overzichtelijk natuurterrein. Let op specifieke kenmerken in het terrein: een aparte boom, een sloot of een mooi bankje. Geef samen met je kinderen namen aan die plekken. Als je paaltjes volgt, las dan pauzes in waarin er gespeeld en ontdekt kan worden.
  • Neem een klein rugzakje mee met wat eenvoudige spullen zoals: loeppotjes. zoekkaarten, spiegeltjes (onder paddenstoelen kijken), theedoeken voor blinddoekspelletjes, touw, verrekijker, zakjes om spullen in te bewaren, setje opdrachtkaartjes/survivaltips voor als je een steuntje nodig hebt om activiteiten aan te zwengelen.
  • Voor oudere kinderen is een kompas ook interessant. Vergeet de kaart van het gebied niet! Soms zijn er aantrekkelijke GPS routes; las ook dan vrije speeltijd en loop niet alleen de route – afhankelijk van de wens van de kinderen natuurlijk.
  • Het is op de eerste plaats belangrijk plezier te beleven in de natuur. Je hoeft hiervoor geen kennis over te dragen. Laat je dus door een zogenaamd gebrek aan natuurkennis niet weerhouden eropuit te trekken. Ga samen kijken, ruiken, voelen, luisteren, ontdekken, verwonderen en genieten, dat is de basis. Daarna komt kennis. Die kun je samen opzoeken met boekjes, zoekkaarten, internet en natuurgidsen. Je waagt het pas bessen en planten te proeven/eten als je zeker bent van je zaak.

Dit artikel is een bewerkt deel uit het hoofdstuk dat oervrouw Agnes Meijs schreef voor het boek ‘Aardevrouwen spreken’. In het boek geeft zij nog meer tips en haar boek 'Het oergevoel' staat boordevol ideeën, tips en spelvormen.

 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/09/2021 27 september - 9 oktober 2021: het Blauwe Hand levenspad
17/09/2021 De volle maan van 21 september 2021
14/09/2021 14 - 26 september 2021: het Witte Tovenaar levenspad
03/09/2021 De nieuwe maan van 7 september 2021
 

Agenda