blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Met bijzondere inkijkjes - recensie

Op een mooie najaarsdag in 2012 presenteerde Gerrit Jan Keizer zijn nieuwe boek in een etablissement vlak bij Kasteel Groeneveld (Baarn). De auteur hield een lezing, zo vol van wetenswaardigheden dat zowel beginnende natuurliefhebbers als meer ervaren mycologen aan zijn lippen hingen. Tijdens de wandeling rond Kasteel Groeneveld bleek opnieuw zijn enorme kennis van zowel bomen als paddenstoelen en andere organismen. Gerrit Keizer kent dit gebied als zijn broekzak en volgt al vele jaren de eeuwenoude bomen op dit landgoed. Hij kon nauwkeurig uitleggen hoe en wanneer een aantasting van honingzwam was begonnen en hoe lang de getroffen boom nog te gaan had. Als getuigen van een slecht-nieuwsgesprek stond de groep belangstellenden enigszins verslagen rond een nog prachtige Beuk, waarvan de eerste tekenen van aantasting weinig goeds voorspelden.

Deze aantasting van bomen door parasieten komt natuurlijk ook aan bod in zijn boek, maar ‘De verborgen boom’ gaat grotendeels over de rol die paddenstoelen spelen bij de gezondheid van bomen en hun belang voor de afweer tegen parasieten. Een van de  thema’s van dit boek is dat hoe groter de verscheidenheid is aan specifieke symbionten des te effectiever de bescherming die uitgaat van het geheel aan mycorrhizapartners voor een bepaalde boom. Gerrit’s stelling is dat een netwerk gevormd door allerlei specialisten voor een boom betere bescherming biedt dan een klein aantal generalisten. Er zal nog heel wat wetenschappelijk onderzoek moeten komen om dit hard te maken, maar iets van de in dit boek beschreven mechanismen is in de praktijk van alle dag regelmatig zichtbaar. Verzuring en vermesting hebben de afgelopen vijftig jaar een rampzalige invloed gehad op een zeer groot aantal mycorrhizapaddenstoelen. Veel ervan zijn weggevaagd of zeer zeldzaam geworden. Waardoor veel bomen het tegenwoordig moeten doen met een simpel palet aan soorten als Geelwitte russula, Kastanjeboleet en Rimpelige melkzwam. De staat waarin veel oudere bomen verkeren, maakt het niet ondenkbaar dat de bescherming die deze paar generalisten kunnen bieden heel wat minder effectief is dan het netwerk van meer specialistische paddenstoelen waar veel bomen vroeger over konden beschikken. Natuurlijk spelen ook andere ongunstige factoren een rol, zoals ontwatering en slecht beheer. Daarbij is het lang niet eenvoudig om een beeld te krijgen van wat zich aan processen onder de grond afspeelt, omdat dit zich nu eenmaal grotendeels aan ons oog onttrekt. Des te interessanter dat Keizer gedetailleerd de samenhang beschrijft tussen een boom, zijn zaailingen en de aanwezige mycorrhizapaddenstoelen. Als voorbeeld neemt hij een volwassen Beuk met – na een mastjaar – duizenden zaailingen die met de moederboom verbonden worden door de zwamvlok van de algemeen aanwezige Amethystzwam. De zwamvlok zorgt er voor dat voedingsstoffen van de Beuk de zaailingen kunnen bereiken. Zaailingen die niet aan dit infuus liggen – dus wiens wortels niet omgeven zijn met het mycelium van de Amethystzwam – leggen spoedig het loodje. ‘De verborgen boom’ geeft meer van dit soort inkijkjes in de vaak nog mysterieuze leefwereld van bomen en hun begeleiders.

In de tweede helft van het boek gaat de schrijver in op alle soorten paddenstoelen die exclusief gebonden zijn aan een bepaalde boomsoort. Soms is dit niet meer dan een opsomming waar weinig nieuws in te ontdekken valt. Dan is duidelijk dat dit boek niet alleen voor paddenstoelenliefhebbers is geschreven, maar ook voor mensen die zich beroepsmatig bezig houden met het beheer en de gezondheid van bomen. Ook voor hen is dit een zeer nuttig boek. Vooral als het kan bijdragen aan een betere omgang met bomen en meer inzicht geeft in het duizelingwekkende web aan relaties tussen een boom en alle organismen die er een intieme band mee onderhouden.

Recensie: Rob Chrispijn


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

23/01/2021 23 januari - 4 februari 2021: het Gele Zon levenspad
11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
07/01/2021 De Heilige Nachten - een verslag
 

Agenda