blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Meda - vergeten maagdgodin van eigen bodem

Meda is een Friese maagdgodin. De naam Meda betekent maagd of meisje. Van Meda weten we  dat ze aan de stad Medemblik is verbonden. In een oorkonde uit 985 wordt de stad bij haar oude naam Medemelacha genoemd. Lacha slaat op het veenriviertje de Leek die langs de stad stroomde. De Kromme Leek is hier nog een overblijfsel van, deze mondt uit via de meertjes de Groote en de kleine Vliet in het IJsselmeer.
Medemelacha kun je dan vertalen in ‘Maagd aan de rivier de Leek’ of  ‘Het Maagdenwater’. Voordat het christendom echt voet aan de grond had in onze streken, hoorde er bij iedere rivier en iedere bron een godin.

Er bestaat ook een overlevering dat Medemblik haar naam te danken zou hebben aan het gouden beeld van Meda dat blikkerde in de zon als je de stad binnen kwam. Toen ik dat las, heb ik meteen het wapen van Medemblik opgezocht. In dat wapen zit  veel goud maar jammer genoeg staat er geen afbeelding van een godin op. Het schild is zwart met een pal van goud, dit staat symbool voor een meerpaal en duidt inderdaad op een nederzetting aan de rivier, ook de kroon en de leeuwen zijn van goud. 

 

Volgens een ander verhaal heeft Diederik, zoon van koning Radboud en voorzaat van de Hollandse graven, zich in het jaar 300 na Chr. gevestigd in het noorden van Noord Holland. Hij heeft daar ter ere van de godin Meda de stad Medemblik gesticht als zetel van zijn rijk. Haar tempel, waar ook een beeld van haar stond, was in de wijde omgeving beroemd en werd druk bezocht. Er gingen geruchten dat er zelfs jonge knapen aan Meda werden geofferd.

 

Er  bestaat een legende uit 1517 over een kasteel van de Friese Koning Radboud dat in de 7e eeuw in Medemblik aan de Zuiderzee heeft gestaan. Hiervan is jammer genoeg nooit iets terug gevonden.

Wel heeft Graaf Floris V van Holland aan het eind van de 13e eeuw aan de Zuiderzee een burcht, genaamd Kasteel Radboud, laten bouwen om de West Friezen in bedwang te houden. Het kasteel behoort tot de oudste monumenten van West Friesland. Het is gedeeltelijk bewaard gebleven en werd tussen 1890 en 1897 gerestaureerd. Kasteel Radboud doet nu dienst als museum en er kan getrouwd worden.

Als de godin Meda je aanspreekt dan is er in ieder geval nog een plek in Nederland aan de Kromme Leek waar je kunt proberen om contact met haar te maken. Misschien vraagt ze je om een offer. Dat kan een lied zijn of een gedicht. Als je iets concreets wilt offeren denk er dan aan dat je het milieu niet belast. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een wit kiezelsteentje, een halfedelsteentje of iets dat biologisch afbreekbaar is, zoals bloemblaadjes strooien, een bootje van boomschors maken, bronwater schenken, wat haren van jezelf offeren.


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda