blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Maya wijsheid als coachingsinstrument - Elvira van Rijn

Allerlei natuurvolken zoals de Hopi, de Inca’s en de Maya’s kondigden eeuwen geleden dit jaar aan als het begin van een nieuwe tijd. Toen ik in 2004 in aanraking kwam met de Tzolkin kalender van de Maya’s wist ik daar niets van. Ik was gefascineerd door de accurate beschrijving van kwaliteiten, talenten en levensloop die ik terugvond in deze kalender.

Westerse astrologie vond ik boeiend, Maya astrologie vond ik verbazingwekkend. Tot in de kleinste details kon ik mijzelf herkennen in de beschrijvingen van mijn kwaliteiten en talenten op basis van mijn geboortedatum. En wat me het meest irriteerde in mezelf bleek ook een talent te zijn. Dit inzicht droeg bij aan een grote ommekeer in mijn persoonlijk leven en mijn werk.

Inmiddels gebruik ik de Tzolkin kalender niet alleen meer voor mijzelf, maar ook voor anderen. En om mijn kennis en ervaring te delen, heb ik die omgezet in een boek voor (zelf)coaching. Sommige collega’s vinden het gebruik van een dergelijk ‘zweverig’ instrument voor coaching een diskwalificatie van het beroep. Anderen zijn direct gegrepen en vinden zoveel herkenning bij zichzelf en anderen, dat de kalender als vanzelf een plek krijgt in hun dagelijks leven en werk. Wat is er zo waardevol aan dit instrument?

 

Een energetische kalender

Als kind van de oude Maya indianen uit Midden Amerika werd je genoemd naar de dag waarop je volgens de Tzolkin kalender was geboren. Als een bekrachtiging van jouw unieke mogelijkheden kreeg je het ‘zegel’ en de ‘toon’ van de dag mee als naam. Wat kunnen wij in deze tijd nog met deze oude wijsheid? Kort gezegd laat de Tzolkin kalender ons zien dat elke dag een eigen energie heeft die bij je geboorte een bepaalde blauwdruk aan kwaliteiten, talenten en levensthema’s meegeeft. Hoe je die invult is aan jou, maar alleen al het kennen van de blauwdruk werkt enorm verhelderend bij het vinden van je eigen weg in werk, gezondheid en relaties.

Daarnaast kun je dagelijks gebruik maken van de energie van de dag door als het ware mee te surfen op die energie. De maan trekt aan het water; dat kunnen we zien bij eb en vloed. Maar er zijn nog veel meer krachten werkzaam. Die kun je niet zien, maar wel voelen. De kalender maakt zichtbaar hoe we time management gemakkelijker kunnen maken door ons bij het regelen van onze dagelijkse aardse zaken af te stemmen op de energie van de dag.

 

Vorm geven aan creaties

Het gaat er bij het gebruik van deze kalender dus niet om de toekomst te voorspellen maar om zicht te krijgen op je persoonlijke mogelijkheden en de flow van de tijd. Wie deze combinatie optimaal gebruikt, benut de dagelijks beschikbare energie om te creëren: vorm te geven aan projecten, plannen, wensen en samenwerking. De Tzolkin is namelijk een creatiekalender. Dat kun je alleen al zien aan de omloop van 260 dagen die de kalender kent.

Omgerekend naar onze kalender is een periode van 260 dagen negen maanden: de tijd van conceptie tot geboorte, de creatie van een mens. Binnen de cyclus van 260 dagen zijn in de Tzolkin verschillende kleinere cycli terug te vinden. Als radertjes in een uurwerk zijn ze met elkaar verbonden. Dit vormt een kompas bij het daadwerkelijk inzetten van ieders unieke mogelijkheden en zo je volle potentieel te leven.

 

Verbinding en samenwerking
De groet van de Maya’s luidt In lak’ ech, wat betekent: ‘Ik ben een andere jij’. Behalve inzicht in persoonlijke mogelijkheden geeft deze kalender ook ruimschoots toepassingsmogelijkheden op het gebied van relaties en samenwerking. De kalender maakt niet alleen zichtbaar wat je eigen kwaliteiten zijn, maar ook hoe die zich verhouden tot de kwaliteiten van de mensen om je heen. Wie daagt je uit, wie zet je in je kracht of steunt je in de rug? Dit is heel eenvoudig zichtbaar en ook voelbaar te maken, bijvoorbeeld met een opstelling.

Vanuit de blauwdruk van je leven kun je in de kalender ook levenspadgenoten vinden: mensen die vanuit hun eigen invalshoek dezelfde blauwdruk voor hun leven hebben en daardoor ook dezelfde gereedschapskist voor persoonlijke ontwikkeling. Dat geeft direct een klik en maakt zichtbaar op welke manier mensen elkaar kunnen versterken en bekrachtigen. Wie zich daarvan bewust is, wordt steeds beter in staat om zichzelf en anderen te bekrachtigen vanuit eigen kracht. Wie dat wil ervaren kan zich bij mij melden op facebook. Daar heb ik inmiddels al meer dan 600 mensen met elkaar in contact gebracht via hun levenspad. Netwerken op zielsniveau noem ik het.

 

Voordelen van het werken met de Tzolkin

De Tzolkin reikt aan wat je eigenlijk al weet. Het is dus geen instrument dat je een diagnose opdringt of je in een hokje stopt, zoals veel mensen in eerste instantie denken. Het is een instrument voor zelfherinnering. De informatie uit de Tzolkin brengt je direct naar de kern van wat er op dit moment in je leven speelt. Het geeft zicht op je ziel en je kernkwaliteiten en dringt dieper door dan persoonlijkheid en gedrag. Het maakt wakker, het maakt bewust wat je diep vanbinnen al weet. En wat nog wil blijven slapen blijft daar. De natuurlijke cycli van het leven zorgen er immers voor dat je precies krijgt wat je nodig hebt, op het moment dat je daaraan toe bent.

Zonder enige test, assessment of onderzoek komt informatie over jezelf beschikbaar. Dat betekent dat de ruis die vaak bij vragenlijsten, methodieken of modellen een rol speelt niet aan de orde is. Geen sociaal wenselijke antwoorden, langdurige onderzoeken, diagnose van de begeleider, geen momentopname maar een objectief totaalbeeld, waarvan de cliënt vervolgens zelf kan aangeven of het herkenbaar is of niet. Het vertrekpunt is en blijft dus de cliënt, de kalender is het instrument. Daarna is het aan coach en cliënt om er samen mee aan de slag te gaan. Niet alleen het profiel op basis van de geboortedatum is een aanknopingspunt voor begeleiding. Coach en coachee kunnen ook ondersteuning vinden door de dagenergie te volgen tijdens het begeleidingsproces. Elke dag heeft immers een andere energie en daardoor ook andere mogelijkheden.


Wie professioneel wil werken met de kalender doet er goed aan eerst zelf een tijdje te leven en werken met de kalender. Je kunt dan je eigen ervaringen met de kalender combineren met jouw aanpak als coach en je eigen vorm daarin vinden. Begeleiders die hierin ondersteuning willen, kunnen deelnemen aan een of meer modules van de leerweg Coachen met de Tzolkin© die ik naar aanleiding van mijn boek ontwikkelde. Geen opleiding, maar inspirerende ervaringsdagen waar je heel praktische werkvormen krijgt aangereikt, die je kunt gebruiken in je eigen praktijk.

De Tzolkin kalender blijkt uitstekend te combineren met: familie opstellingen, coaching en counselling, wheel of life, kernkwadranten, enneagram, NLP, Life Cycles Destiny, teamontwikkeling, docentschap, management en vele andere vormen van begeleiding.

Pas sinds kort kunnen wij westerlingen met onze computers aantonen dat de tijdsberekeningen volgens de Mayakalenders (ze hadden zo’n 19 verschillende) de meest accurate ter wereld zijn. Ik doe graag mijn voordeel met deze eeuwenoude wijsheid; zij wisten duidelijk meer dan wij.

 

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van Menscentraal.


http://www.menscentraal. nl

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda