blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Liefde is eeuwig

Dat zou je niet verwachten. In 2012 was de kans dat een huwelijk voortijdig strandt volgens het CBS 37%. En dan gaat het alleen om huwelijken. Er zijn nog veel meer relatievormen die op liefde zijn gebaseerd. Ook die relatievormen houden niet altijd stand.
We mogen toch aannemen dat de meeste van deze relaties in liefde zijn begonnen. Gaandeweg is kennelijk de liefde weggeëbd. Je zou zeggen dat het opschrift van dit artikeltje dan niet klopt. Toch waag ik de stelling te poneren dat als er een verandering wordt waargenomen in de liefde dan moet er iets mis zijn.

Shakespeare verwoordt het in zijn sonnet 116 zo:
“Laat mij aan het huwelijk van ware geesten
geen belemmering toestaan;
liefde is geen liefde wanneer hij verandert
als hij verandering ontdekt
of meebuigt met dat wat verwijdert;
O, nee! Het is een vast baken
dat stormen beziet en zelf nooit schudt.
Het is een ster voor elk verdwaald schip
Wiens waarde onbekend is, hoewel zijn
hoogte gepeild kan worden.”

De uitspraak dat liefde niet kan veranderen, wordt ook vanuit religies ondersteund. Iets wat niet verandert is namelijk per definitie eeuwig. In alle religieuze tradities wereldwijd wordt de kern van hun beschouwing geïdentificeerd met liefde. In de christelijke traditie noemen we die kern van beschouwing God. Maar die kennen we onder andere ook onder de naam Brahman, Tao, Allah, Boeddhanatuur. De uitspraak ‘God is liefde’ komt in alle religieuze tradities voor. Liefde is in dit geval niet een attributie (is: wat eraan wordt toegeschreven) van God. Het gaat hierbij om identiteit. Dus tussen God en liefde staat een gelijkteken.
God = Liefde. Van God wordt gezegd dat die eeuwig is. Dan is logischer wijze liefde ook eeuwig.

Wat is er mis als partners zeggen niet meer van elkaar te houden?
“In een relatie moet je geven en nemen”, is een veelgehoorde uitspraak. Kennelijk berusten veel relaties, bewust of onbewust, op het principe van ‘Ik geef, opdat jij geeft.’ In feite gaat het hier om het bevredigen van elkaars behoeften. Zeker bij het begin van veel relaties is dat een belangrijk aspect. “Ik vind je lief als je doet wat ik prettig vind” en “Als je niet meer doet wat ik prettig vind, dan hebben we een probleem.” En als dit soort problemen zich vaak en langdurig voordoen, is in veel gevallen het eind van de relatie in zicht. Liefde heeft dan plaatsgemaakt voor behoeftebevrediging.

De kunst is om in de relatie aan elkaar te groeien. De relatie is dan een katalysator voor persoonlijke of menselijke ontwikkeling. Door die ontwikkeling is het mogelijk de behoeften grotendeels te overstijgen. Het wordt dan makkelijker om elkaar meer los te laten en gaandeweg wordt het leuker om bij elkaar te zijn. In plaats van elkaar zo nodig te hebben. Dan ontstaan er langzamerhand meer vrijheid en acceptatie in de relatie. De ander hoeft zich niet meer te veranderen naar het beeld en gelijkenis van de ideale partner. Hij of zij hoeft niet meer te voldoen aan wat de ander verlangt. Dit is overigens vaak een pijnlijk proces, waardoor vervelende situaties kunnen ontstaan. Een relatie kan hierdoor door een diep dal gaan. Maar ook hier geldt, met of zonder externe hulp, de aanhouder wint. Degenen die een dergelijk proces hebben doorgemaakt weten dat de beloning groot is.

Op de weg van menselijke ontwikkeling zal de inhoud van het begrip ‘liefde’ verschuiven. Liefde heeft dan alles te maken met loslaten, vertrouwen en overgave. Een energie die heel het wezen doortintelt. Het is niet te begrijpen en te omschrijven. Hoe meer de behoeftebevrediging naar de achtergrond verdwijnt, hoe meer de ander kan worden gezien zoals die in werkelijkheid is. Hoe meer ook de energie, die eeuwige liefde kan worden genoemd, aan het licht treedt. Dan is het begrip ontdaan van alle romantische ideeën en is er eenvoudigweg geluk.  

Helaas is het niet iedereen gegeven in een relatie aan de ander te groeien. De kans is dan groot dat de behoeftebevrediging de basis van de relatie blijft. Het risico dat de ander op een dag stopt met bevredigen blijft aanwezig. Met alle gevolgen van dien.

Dit artikel van Jaap Dijkstra is eerder gepubliceerd op het zinlog van http://www.zinweb.nl

Afbeelding: schilderij 'Geliefden' (1869) van de Hongaar Pál Szinyei Merse/Wikimedia Commons
 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/05/2020 21 mei - 2 juni 2020: het Rode Hemelwandelaarpad
18/05/2020 De nieuwe maan van 22 mei 2020
14/05/2020 Ontwikkel je intuïtie - Aanwinst voor je zelfontwikkeling - recensie
12/05/2020 Isis mysteriekaarten: veel inzicht en helderheid - recensie
 

Agenda