blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Levensbomen in mijn straat

Mijn straat grensde een paar jaar geleden nog aan de bosrand. Of gaf in ieder geval de illusie dat dat zo was, omdat er een brede historische aarden wal was, waar mooie oude bomen op groeiden. Achter deze wal liep de strook bos nog even door, en daarachter was een schietbaan en een tennisbaan. De tennisbaan is er nog, maar de schietbaan is onder de grond gebouwd en er bovenop verrijst een nieuwbouwwijkje met dure huizen, die nu de nieuwe grens met het bos vormen.

Onze straat komt nu alleen nog maar uit op het bos. Ook nog bijzonder. Bewoners hebben hun best gedaan de strook bos achter hun huis te behouden, maar verder dan de toezegging dat de aarden wal met mooie beeldbepalende oude bomen zou blijven staan, kwamen ze niet. De raad van State zette de belofte kracht bij.

Gelukkig, want er nestelde een bijzondere uil schuin aan de overkant bij ons, in een oude beuk. Die uil zou alleen wat hinder hebben van de bouw. De eerste huizen zijn nu bewoond. Het eerste dat de bewoners deden was de bomen kappen en de aarden wal afgraven. Zo hebben ze nu een spiegelvlakke tuin. Fijn voor een terras. Misschien wel om van de boze blikken van de achterburen af te zijn, heeft één van de bewoners een flink hoge schutting geplaatst. Geen bomen, maar toch wel hout om naar te kijken, zou je kunnen zeggen. De uil is niet meer gezien.

Het doet pijn wanneer bomen worden omgezaagd en bos verdwijnt. Onder de oppervlakte van ons dagelijks bewustzijn leeft nog steeds een besef dat bomen heilig zijn. Speciale plaatsen in het bos waren ooit de rustplaats van overledenen. Hun lichamen werden liefdevol op de dikke takken gelegd. De bomen, levensbomen, droegen hun zielen naar het dodenrijk. Misschien heb je wel eens een indianenfilm gezien waar de held terechtkwam in het heilige voorouderbos. Bij de ingang hingen de schedels en botten aan takken: verboden terrein voor levenden, leek dat te zeggen.

Bomen zijn heilig omdat ze leven brengen, en de doden verbinden met leven: nieuw leven. Ook ongeboren kinderen wachtten op hun ouders in bomen. Van het karakter van de boom waar het ongeboren kind wachtte, nam het kind iets mee in zijn eigen karakter. De Keltische bomenhoroscoop gaat van deze gedachte uit. De boom die over je geboorteperiode heerst, bepaalt je karakter. In mijn geval de Olm of de Iep.

De boom verbond het leven met de dood, en de dood met het leven. Niet vreemd dat bomen een goddelijke status hadden. Meestal de status van de godin. Wij zijn het gevoel voor deze bijzondere plaats van bomen voor het leven kwijtgeraakt. Dat blijkt wanneer op een zaterdagmiddag er ineens een honderdjarige boom omgezaagd wordt, en een beschermde houtwal in de dagen erna verdwijnt. Het lijkt ook ouderwets, new age of heidens om bomen zo’n belangrijke plek in het leven te geven. Toch gebruiken wij allemaal nog steeds bomen voor onze doden, bijvoorbeeld door houten doodskisten voor hen te maken die het lichaam bijeenhouden wanneer het lichaam dat zelf niet meer kan. Of door bomen te planten op graven, de as na crematie uit te strooien bij bomen of in bossen. Natuurlijk wordt dan gedacht aan een soort van voortleven via de boom. Er is zelfs een bedrijf waar je een speciale boom kan laten kweken op de as van je dierbare overledene.

Met de aandacht juist meer voor de levenden, worden steeds vaker geboortebossen geplant, of planten mensen een geboorteboom in hun tuin, wanneer een kind wordt geboren. Soms naar oud gebruik boven op de placenta. De symbolische levensboom komt dus weer terug! Of was zij altijd al gestileerd aanwezig in huiskamers en kerken in de vorm van een crucifix?

Wat het clandestien kappen van een simpele houtwal allemaal los kan maken! Blij ben ik met alle geboortebossen en as-boomkwekerijen. Ik hoop dat dit erg in de mode gaat raken. Dat zou ons met nieuwe ogen naar onze bomen laten kijken. Met meer liefde en respect voor het leven, ook van bomen. Een beetje met de ogen van onze voorouders.

 

Blog: Dorine Haveman

Foto: Corstiana Treurniet bij 'haar' acacia, foto uit 'Mensen verhalen over bomen', foto: Studio Sanhaveld


http://dorinehaveman.blogspot.nl

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/03/2021 3-15 maart 2021: Blauwe Storm levenspad
23/02/2021 Zeer inspirerend
23/02/2021 De volle maan van 27 februari 2021
18/02/2021 18 februari - 2 maart 2021: Witte Wereldoverbrugger levenspad
 

Agenda