blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Laten we in zijn 'aardige' voetsporen treden - recensie

‘De beste en mooiste dingen in de wereld kun je niet zien of aanraken. Die moet je voelen met je hart’.
-Helen Keller-

Dit mooie citaat vond ik in het boek ‘Sharing Nature’ van Joseph Cornell. Nou ja, boek…eigenlijk is dit gewoon een gebundeld feest voor wie met mensen werkt en de natuur daarin een rol wil laten spelen.
Joseph Cornell heeft een grote verbondenheid met de natuur en heeft de gave dit over te brengen. Of het nu groepen kleuters zijn, middelbare scholieren uit Londense achterwijken of Japanse docenten. Met zijn activiteiten en zijn aanpak schudt hij in iedereen de natuurlijke verwondering wakker.

Hoe hij dat doet en hoe jij dat ook kunt doen heeft hij beschreven in het veelgeprezen en veelgelezen boek ‘Sharing Nature’ dat al sinds 1979 mensen over de hele wereld helpt een diepere kennis van de natuur te krijgen. En niet door droge feitjes op te sommen of over natuur te schrijven, maar door natuur te beleven, door zelf te ontdekken, door plezier te beleven en dit uit te wisselen.

Zijn model ‘Flow Learning’ krijgt in dit boek aandacht. Een model dat toepasbaar is in alle situaties waarin je iets wilt overbrengen. De fasen van Flow Learning zijn:
1) stimuleer enthousiasme
2) concentreer de aandacht
3) direct ervaren
4) deel inspiratie

Als oud-leerkracht weet ik uit ervaring dat deze aanpak de mooiste vruchten afwerpt. Ook in een klaslokaal. Alleen door te ervaren kom je tot écht leren.
In het boek wordt toegelicht wat maakt dat dit model zo goed werkt.

Dan zijn er in het boek 77 activiteiten uitgebreid beschreven, elk behorend bij een van de fasen van Flow Learning. De beschrijvingen zijn helder en zijn gesierd met beeldende anekdotes waardoor het echt prettig leest.
Bij elke activiteit staat een apart overzichtje in de vorm van een post-it waar je in een oogopslag ziet bij welke fase de activiteit hoort, voor hoeveel personen het bedoeld is, voor welke leeftijd en wat er nodig is. En dan volgt de beschrijving van de activiteit.
Hoewel er voldoende activiteiten voor 2 deelnemers in het boek zijn opgenomen, zijn de meeste activiteiten het sprankelendst in wat grotere groepen.

Er zijn enthousiasmerende oefeningen, verstillende activiteiten, spelletjes waarbij je echt leert samenwerken. Creativiteit, beleving, actie. Voor elk kind is Flow Learning in de natuur een feest. Maar de activiteiten zijn ook perfect voor volwassenen. Zonder aanpassing zelfs.

Joseph Cornell is echt een wonder in het aanwakkeren van vreugde, sensitiviteit en een positieve houding naar de natuur. Zijn idee is dat als kinderen op jonge leeftijd werkelijk van de natuur leren houden, er een generatie zal ontstaan die de natuur zal beschermen. En als we de natuur beschermen, beschermen we ook ons eigen leven hier op aarde.
Laten we dus mensen als Joseph Cornell koesteren en in zijn ‘aardige’ voetsporen treden.

Recensie: Natascha Bruti voor Gezinspiratie


http://www.gezinspiratie.nl

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

20/07/2021 De volle maan van 24 juli 2021
11/07/2021 11 - 23 juli 2021: het Rode Maan levenspad
10/07/2021 De nieuwe maan van 10 juni 2021
28/06/2021 28 juni - 10 juli 2021: het Gele Krijger levenspad
 

Agenda