blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Kluiven uit de hemel - recensie

Het is alweer een fors aantal jaren geleden dat ‘Bones would rain from the sky’ (Suzanne Clothier) in onze boekenkast belandde. Toen (2009) ben ik in dat boek gaan lezen maar heb het nooit uitgelezen. Geen idee meer waarom. Nu is er een Nederlandse vertaling van de hand van Adrie Beyen. Een initiatief dat we ernstig moeten toejuichen.
Waarom? Wel, samengevat is het een heel leuk boek. Wel een boek met flinke diepte maar het lezen beslist waard. Zeker voor kynologisch instructeurs.

Het begint redelijk simpel met de belevingen van de jonge Suzanne en haar kinderlijke kijk op onze relatie met dieren. Vaak zijn dat honden. Her en der door het boek heen verspreid staan pareltjes die je -in ieder geval mij- echt vrolijk maken.

In dat verband schets zij bijvoorbeeld een voorval met een mevrouw die tijdens een seminar diep onder de indruk raakt van het gebruik van een lijn met daarin knopen. Zij stelt volkomen serieus de vraag: “Waar leg ik de knopen in de lijn? Is dat afhankelijk van de grootte van de hond?” Dat het puur toeval was dat deze lijn gebruikt was, ontging haar volledig.

>>Citaat:
Maar voor veel volwassenen is dit een worsteling; we moeten leren hoe we uit ons hoofd kunnen klimmen naar ons hart om echt te luisteren. Als we niet inzien dat we onze eigen ogen afdekken, als we magische krachten toekennen aan degenen die blijkbaar wel kunnen communiceren, als we denken dat deze vaardigheid door de goden slechts aan enkelen is geschonken, dan zullen we altijd op zoek blijven naar Dr. Doolittle of iemand zoals hij. Maar de waarheid is dat iedereen praten met dieren kan leren en, misschien het belangrijkste, we kunnen leren te horen wat ze ons te zeggen hebben.<<

Steeds keert in het boek terug dat we veel beter naar onze hond moeten luisteren. In principe wil iedere hond alleen maar een veilige structuur en begrip voor zijn/haar hond zijn. Dat wil zeggen dat we begrijpen dat ze nu eenmaal niet kunnen reageren op een manier zoals wij dat doen: “kijk dat ga ik dus niet doen want ik vind ‘deze actie’ niet leuk of bedreigend” We moeten dan ook steeds blijven bedenken dat onze hond door ons toedoen in situaties kan komen waarin hij nog maar één ding kan doen: Honds communiceren. Helaas is dat vaak bijten en dan ‘is ie vals of agressief’. Dat wij we hem geen opties hebben opengelaten, ontgaat ons.

In het laatste deel van het boek gaat Suzanne vrij diep in op de spirituele kant van onze relatie met ‘de hond’. Dat zal niet in eerste instantie voor iedereen te volgen zijn maar bevat, als je het goed tot je laat doordringen ook heel veel koeien van waarheden en niet voor niets staan die aan het einde van het boek. Immers: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt”.

Afsluitend nog een citaat dat alles goed in perspectief zet:
“Het meest belangrijke doel van een instructeur is bij mensen de ogen te openen, zodat ze zien hoe bereidwillig en intelligent hun honden zijn en hoe je er goed mee kunt samenwerken als we maar in staat zijn om effectief met ze te communiceren.”
Bob Bailey (Amerikaans dierentrainer) kan het er alleen maar mee eens zijn.

Gerrit Post, LosVast jaargang 39, nummer 3, 2019
LosVast is het magazine van de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
07/01/2021 De Heilige Nachten - een verslag
31/12/2020 De tarot jaarkaart voor 2021
 

Agenda