blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Karin Haanappel meter van Judith Leyster

Judith Leyster (1609-1660) werd in 1633 zelfstandig meesterschilder in het Haarlemse Sint-Lucasgilde en nam ook leerlingen aan. Haar zelfportret toont ons een ontspannen, zelfverzekerde vrouw met in haar linkerhand een palet en een enorme hoeveelheid penselen. Haar losse penseelvoering doet soms denken aan haar tijd- en plaatsgenoot Frans Hals. Wanneer men in latere tijden haar naam is vergeten, wordt veel van haar werk aan hem toegeschreven. Pas als aan het einde van de 19e eeuw haar monogram wordt ontcijferd – ineengevlochten letters J en L met een pijl naar rechts die uitmondt in een ster – wordt haar oeuvre herontdekt.

In tegenstelling tot de meeste vrouwelijke kunstenaars was Leyster niet de dochter van een schilder. Haar vader had een bierbrouwerij die hij de Ley-star noemde, een naam die zij gebruikte en verwerkte in haar stermonogram.
In 1636 trouwde zij met de schilder Jan Miense Molenaer, de werken van haar hand dateren allemaal van voor haar huwelijk. Erna zou ze zich hebben beziggehouden met de opvoeding van de kinderen en de werkzaamheden van haar man, te weten schilderen en de kunsthandel.
Het oeuvre van Judith Leyster bestaat uit portretten, stillevens en vooral genrestukken (scènes uit het dagelijks leven). Deze schijnbaar realistische taferelen hebben vaak een moraliserende boodschap in zich. Een mooi voorbeeld van een genrestuk is ‘Man die een vrouw geld aanbiedt’ uit 1631. Het schilderij toont een vrouw die bij het licht van een walmende olielamp borduurwerk verricht. Haar voeten heeft zij op een stoofje, waarin het vuurtestje met brandende kooltjes duidelijk zichtbaar is. Een man met een bontmuts probeert haar aandacht te trekken door zijn linkerhand op haar schouder te leggen en met zijn rechterhand biedt hij haar geld aan. Zij negeert hem volledig en gaat op in haar werkzaamheden. Ook het feit dat haar voeten op het stoofje blijven, geeft aan dat zij niet in zal gaan op het oneerbare voorstel van de man. Met andere woorden, de vrouw is van zichzelf warm genoeg, het vuurtestje staat ook in het stoofje i.t.t. veel schilderijen van bijvoorbeeld Jan Steen, waar vrouwen vanuit een male gaze benaderd worden en het vuurtestje buiten het stoofje staat zodat voor iedereen duidelijk is dat deze vrouwen lijden aan erotische melancholie (minnepijn). Een luit in de buurt versterkt vaak nog de ziekte waar deze vrouwen aan lijden. In Leysters schilderij lijdt de vrouw duidelijk niet aan erotische melancholie. De morele standvastigheid van deze bordurende vrouw sluit perfect aan bij de protestantse deugdzaamheid van de kuise vrouw. Leyster onderscheidde zich niet alleen van haar mannelijke collega’s door haar female gaze, maar ook van haar vrouwelijke collega’s door haar voorkeur voor genrestukken in plaats van bloemstillevens, het gebruikelijke genre voor schilderende vrouwen.

Lees meer over Judith Leyster en de reden waarom Karin Haanappel haar meter is geworden op haar blog:


http://karinhaanappel.wordpress.com/2012/05/02/mijn-adoptie-van-judith-leyster

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
07/01/2021 De Heilige Nachten - een verslag
31/12/2020 De tarot jaarkaart voor 2021
 

Agenda