blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Isola Martana, het vrouwelijke eiland

Een bootje scheert over het water: een lang gekoesterde wens gaat in vervulling. Met een groepje vrienden ben ik op weg naar het Isola Martana, het vrouwelijke eiland in het Meer van Bolsena. Het eiland is officieel niet te bezoeken, maar vorige week ontmoette ik zo maar de juiste mensen en via een wonderbaarlijke serie synchroniciteiten viel alles plotseling op zijn plaats.
 

Achter het haventje blijkt een prachtige tuin te liggen, dat wordt bijgehouden door Maurizio, de wachter van het eiland. Hij leidt ons langs het met grote cactussen omzoomde pad naar de top van de rots. Een betekenisvolle wandeling, want we komen langs alle plaatsen waarover ik al had gelezen, maar die nu zo maar hun (vrouwelijke) energie met ons delen. Een kijkje in de geschiedenis van het eiland moge de diepgang daarvan duidelijk maken.

Het Isola Martana staat vooral bekend als sterfplaats van de Longobardische koningin Amalasuntha. In de 6e eeuw na Chr. verbleef zij hier en gebruikte het als uitvalsbasis om een vreedzame co-existentie met de Kerkelijke Staat na te streven. Waarschijnlijk was dat een van de aanleidingen voor haar dood. Haar neef Teodatus, met wie zij de troon deelde, liet haar opsluiten en doden. In andere versies van het verhaal sprong zij zelf van de rots in het meer. Na haar dood zette Teodatus de oorlog met Rome voort. 

Het eiland is ook verbonden aan de legende van Cristina, nog steeds de grote beschermheilige van het meer. Toen zij weigerde een huwelijk met een ‘heiden’ te sluiten, werd zij samen met twaalf jonge meisjes door haar vader gevangen gezet in de toren op de top van de rots (het eiland was in die tijd in het bezit van haar familie). Haar stoffelijke resten lagen eerst in het huidige Bolsena, maar tijdens de oorlogen aan het eind van de 6e eeuw trok de bevolking van die stad zich op het Isola Martana terug en brachten haar stoffelijke resten mee. In de 11e eeuw liet gravin Mathilde van Toscane haar lichaam door de Paus als echt liet erkennen en bracht het terug naar Bolsena, waar het nog steeds wordt geëerd.

Verrassender nog is de connectie met Maria Magdalena. In de 8e eeuw na Chr. werd een deel van haar stoffelijke resten in het geheim door graaf Gerard van Bourgondië vervoerd naar het Isola Martana. Daar werden ze bijgezet in de kerk van San Valentino. Gedurende vele eeuwen was een bezoek aan het eiland een vast onderdeel van de pelgrimage naar Rome. Zowel het eiland als het meer waren in die tijd naar Magdalena vernoemd en het eiland was bezit van de Tempeliers gedurende een periode aan het begin van de 13e eeuw. Waarschijnlijk werden de resten van La Magdalena ergens in de 13e eeuw weer teruggebracht naar de Provence. Vanaf die tijd werd het rustiger op het eiland.

Bovenop het eiland, naast Cristina’s toren, doen we een ritueel met de kristallen klankschaal van een van mijn vriendinnen. Een toon van liefde verspreidt zich over het meer in de richting van het Isola Bisentina, het mannelijke eiland. De vibraties vormen de opmaat tot een nieuw heilig huwelijk, zo lijkt het wel. Diep ontroerd lopen we weer terug naar de tuin, alsof we een oud ritueel in ere hebben hersteld.

Drie weken later keer ik terug met een andere vriendin. Weer maken we de wandeling omhoog. Niet ver van de toren ontdekken we een grote, vierkante altaarsteen uit de Etruskische tijd, of misschien wel ouder. We verbinden ons met de energie van de plek. Energie bevat informatie, zo weten we: door je te verbinden kan die weer naar boven komen. We krijgen het idee dat deze plek in oude tijden wellicht een plek van communicatie tussen beide eilanden was, gehoed door priesteressen die tijdens de grote jaarfeesten hier de priester(s) van het mannelijke eiland ontvingen.

Het is wel duidelijk: het Isola Martana was en is een vreedzame plek, door de eeuwen en religieuze culturen heen een veilig toevluchtsoord en een plek van pelgrimage. Lang hebben hier vrouwen geleefd als hoedsters en bewaaksters van het heilige, misschien ook wel van een oud mysterie. Misschien was het een plek waar mensen tot verlichting kwamen of dat nastreefden. Want naast de toren bevinden zich de resten van een vroegchristelijke kerk van San Stefano, de eerste christelijke martelaar. Hij werd uit de tempel van Jerusalem verjaagd en vervolgens gedood omdat hij ging stralen, vergelijkbaar met de verlichting van Jezus op de Taborberg. Met ons ritueel hebben we gevraagd of er een einde mag komen aan geweld en martelaarschap in de wereld, en dat liefde en verbondenheid de periode vanaf 2012 mogen gaan dragen.

Dit artikel verscheen in het zomernummer 2012 van Vruchtbare Aarde

 


http://www.vruchtbareaarde.nl

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

 

KvK 30121964

BTW NL001506161B83A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
14/06/2022 13 - 25 juni 2022: het Blauwe Hand levenspad
08/06/2022 De volle maan van 14 juni 2022
 

Agenda