blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Interview met Wendy Smit over jezelf ontdekken door tekenen en schrijven

Wendy Smit is 43 jaar en woont met haar partner en zijn zoon van 19 in Best. Sinds 2010 heeft ze een eigen coachings- en trainingspraktijk, waarin ze mensen uitnodigt om met behulp van woord en beeld met andere ogen naar hun leven te kijken. Daarbij gebruikt ze werkvormen als schrijven, tekenen, en fotograferen. Wendy maakte het boekje ‘Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven’. Door middel van zeventig teken- en schrijfopdrachten kun je meer over jezelf te weten komen door op ontdekkingsreis naar je innerlijke wereld te gaan. En geen zorgen, want je hebt geen aanleg voor tekenen of schrijven nodig.

Wendy, van origine communicatieadviseur, maakte in 2006 kennis met creatief en reflectief schrijven. Ze was meteen verkocht. Wendy volgde destijds een opleiding tot coach en (kunstzinnig) counselor en zag het schrijven steeds meer als werkvorm voor persoonlijke ontwikkeling. Ze verdiepte zich tijdens haar studie in creatieve werkvormen, zoals tekenen en schilderen. Het leek een natuurlijke stap om tekenen en schrijven met elkaar te verbinden. Beide werkvormen vullen elkaar aan en werden vrijwel nooit tegelijkertijd ingezet. “Doordat ik dagelijks zelf schreef en hier tekenen bij ben gaan combineren, bleek dat deze combinatie op schijnbaar eenvoudige wijze mij in contact bracht met wat er in mij leefde.”

Chronisch ziek
“Op mijn 25ste werd bij mij sarcoïdose geconstateerd. Dit is een auto-immuunziekte die bij mij stofjes in mijn longen afzette. Dat ging weer weg, kwam weer terug, ging weer weg, kwam weer terug en ging weer weg. Hoewel ik op dit moment ontstekingsvrij ben, is de vermoeidheid die erbij hoort, nooit helemaal weggegaan. Dat vraagt van mij nog steeds dat ik goed op mijn energie moet letten. Mijn eigen ziekteproces en hoe me daarmee te verhouden heeft mij naar wegen laten zoeken over hoe ik mijn eigen gevoelens en gedachten kon uiten en beter met de ziekte om kon gaan. Want hoewel ik veel steun aan familie en vrienden had, waren die niet altijd beschikbaar. Achteraf kan ik zeggen dat mijn ziek zijn mij bewuster heeft gemaakt van wat ik belangrijk vind in mijn leven en in mijn werk. Dit heeft mij op de weg van de creatieve persoonlijke ontwikkeling gezet. Het heeft me bewuster naar mijn leven laten kijken en naar de keuzes die ik hierin wilde maken. Het bracht mij van communiceren met de wereld buiten mij (in mijn voormalige vak als communicatieadviseur) naar communiceren met de wereld in mijzelf. Een ontdekkingsreis naar hoe ik in verbinding sta met mezelf, met anderen en de wereld om mij heen. Ik ervaar steeds meer balans in mijn leven en ik weet op momenten dat ik de balans dreig te verliezen, hoe ik deze terug kan winnen.”

Ziekte als keerpunt
“Ik merkte dat ik tijdens mijn eigen ziekte dat ik vaak de neiging had om me helemaal te identificeren met mijn ziekte. Ik stond ermee op en ging ermee naar bed en dat vond ik niet fijn. Want ik ben meer dan de ziekte. Dat is de reden dat ik zeventig positieve onderwerpen heb gekozen voor het boek. Ik wilde mijn blikveld weer verruimen. Hiervoor moest ik gedachten, gevoelens en lichamelijke ongemakken tijdelijk omzeilen om weer stil te kunnen worden. Schrijven en tekenen helpen mij daarbij. Het gaf me een ander focuspunt en hierdoor ontdekte ik wat ik nog wel kon, waar ik blij van word, wat mijn kwaliteiten en passies zijn. Daardoor ben ik milder geworden naar mezelf, mezelf met milde ogen gaan bekijken, en zo groeide gaandeweg ook weer mijn energie en plezier in het leven. Ook dit wilde ik anderen meegeven.
Maar ook bij iemand die niet ziek is, is er nog een wereld te ontdekken. We hebben meestal maar een beperkt beeld van onszelf. Door met andere ogen, vanuit een andere invalshoek naar jezelf te kijken, komt er een ruimer blikveld en ervaar je meer levensvreugde.”

De kracht van oefening
“Ik combineer tekenen en schrijven met elkaar, omdat er soms dingen zijn waar je de woorden nog niet voor hebt, maar wel een kleur of een vorm aan kan geven. Door er een tekeningetje of schets van te maken, kom je er meer mee in verbinding en merk je dat de woorden daarna makkelijker komen. Het is een beetje als droedelen als je aan het telefoneren bent. Dan ontstaat er ook iets wat je niet had verwacht, omdat je niet je best aan het doen bent om iets te maken. Dat geldt voor deze vorm van tekenen en schrijven ook. Wat je tekent en hoe het eruit ziet en hoe je iets opschrijft, is helemaal niet belangrijk. Het gaat om het proces van doen, van de beweging van je handen.”

Het idee achter de opdrachten
“Voor de werkvorm van het boek hoef je niet te kunnen tekenen of schrijven. Juist niet. Het gaat er niet om wat je tekent of schrijft, maar dat je tekent of schrijft. Het hoeft niet mooi, goed, af of wat dan ook te zijn. Het gaat om het proces van doen en niet om een mooie tekening of een goede tekst. Juist door het doen en je niets aan te trekken hoe het op papier komt, kom je weer in contact met wat er in je leeft onder de oppervlakte van gedachten, gevoelens, en lichamelijke ongemakken die de hele dag aan je voorbijtrekken.”

E-cursus
Naast het boek is er ook een e-cursus (een online-cursus). Deze cursus is een verdieping van het werken met het boek. “De oefeningen in het boek zijn bewust laagdrempelig gehouden, zodat je kunt ervaren wat de methode met je doet. Met de e-cursus ga je dieper in op de verschillende onderwerpen. Naast schrijf- en tekenoefeningen geeft Wendy je ook kijk-, luister- en aandachtsoefeningen.

Interview: Janet Bouwmeester voor het juninummer van het tijdschrift 'Venster' van de NVLE


https://www.nvle.org

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

20/10/2019 25 oktober - 15 december 2019: een intense tijd om je eigen plek vorm te geven
18/10/2019 Een 4 in 1 boek - recensie
12/10/2019 12 - 24 oktober 2019: het Gele Mens levenspad
10/10/2019 De volle maan van 13 oktober 2019
 

Agenda