blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Inspirerend, vertederend, verrassend - recensie

Voor me ligt een uitnodigend boek: Kaboutersoep en wonderblaadjes. Op het omslag staat een foto van een peuter die vol aandacht een straaltje water uit een soeplepel giet. Getemperde kleuren, gefilterd zonlicht. Dit is de wereld van de Kleine Tuinman, de tuin van de auteur, Ity Busstra. Op deze uitnodigende plek kunnen jonge kinderen en hun begeleiders de natuur ontdekken en met al hun zintuigen ervaren op een manier die past bij hun ontwikkeling. Ity’s jarenlange ervaring en opleiding (o.a. als kleuterleidster) hebben geleid tot doorleefde kennis. Die is nu in tekst en beeld vastgelegd.

Eerst foto´s kijken! Inspirerend, vertederend, verrassend. Kinderen buiten –dicht bij de grond-  die intens bezig zijn: aan een bloem ruiken, een egeltje vasthouden, van een heuveltje rollen, over een boomstam kruipen. Tasten, proeven, springen, experimenteren. Alleen of met anderen. De meeste foto’s zijn zonder onderschrift en spreken voor zich. Soms had tekst helpend kunnen zijn (bij een foto van een kind dat een rozerode bloem aanraakt had b.v. kunnen staan: zaadjes van het springzaad  laten springen).

En dan… lezen! Sommige onderdelen hadden in mijn ogen korter en bondiger gekund. Anderzijds moet je je mee laten nemen door de woorden. Dat vraagt dezelfde tijd en rust die van opvoeders gevraagd wordt als ze met jonge kinderen bezig zijn. Ity maakt ons dat op vriendelijke en rustige toon duidelijk: als wij de tijd hebben en nemen, ontdekken we zelf ook weer hoeveel er buiten valt te genieten.

Het boek is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen. O.a. ervaringsverhalen van moeders - jammer genoeg krijgen vaders in het boek nauwelijks een rol toebedeeld! - , informatie over natuurrijk buitenspelen en de inrichting van een natuurrijke buitenruimte. Verder persoonlijke ervaringen van de auteur en tips voor toepasselijke planten en inspirerende boeken. Veel aandacht wordt gegeven aan de zintuigen en hoe daar in elke ontwikkelingsfase bewust gebruik van kan worden gemaakt. Tussen de regels door vind je adviezen over het buiten begeleiden van jonge kinderen. Een hele waardevolle: wacht af voor je ingrijpt!

Een verrassende toevoeging zijn de inspiratiekaartjes en 20 ontmoetingen waarvan we wensen dat je ze hebt ervaren voor je 7e jaar.

Het boek zal onder Oase- en Springzaadleden zéker zijn weg vinden. Hopelijk geldt dit ook voor een breder publiek van al diegenen die jonge kinderen opvoeden of begeleiden.

Recensie: Ilse Vonder, groene (ortho)pedagoog, voor Oase (herfst 2014)


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda