blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Inspirerend boek met uitgebreide informatie over schrijfprocessen - recensie

Maart 2014 kwam het boek ‘Schrijven met het creatiepentagram’ van Yoeke Nagel uit. Daar werd ik blij van. Een heldere uitleg over het door haar ontwikkelde creatiepentagram en de toepassing ervan. Daarnaast veel tips, ook goed toe te passen als je niet uit de voeten kunt met een pentagram.

Onzevader
Ik verslik me even in mijn thee als ik in de inhoudsopgave lees: ‘De kracht van het Onzevader’. Zit ik daarop te wachten? Blijkbaar wel, want nieuwsgierig lees ik het als eerste. Yoeke geeft een puntsgewijze analyse van een van de bekendste en krachtigste teksten ooit geschreven. Ze onderzoekt de bruikbaarheid van de vorm van dit gebed voor het opbouwen van een eigen marketingtekst. Met respect heeft Yoeke deze analyse beschreven, een mooie les.

Creatiepentagram
Daar waar het boek om draait en zich mee onderscheidt.
Je laat je inspireren door de vijf journalistieke W’s ( wie, wat, waar, wanneer en waarom) en de zesde vraag ‘Hoe?’ Deze staan op de vijf punten van het pentagram en de cirkel eromheen. Op je eerste wandeling over het creatiepentagram beantwoord je de vragen rationeel: Wie ben je als auteur, wat is de essentie van wat je te zeggen hebt, wanneer/waar komt je tekst het leven van de lezer binnen, waarom doe je het eigenlijk, hoe doe je het en voor wie? Wie jij bent en voor wie je schrijft liggen dichtbij elkaar en met deze overlap maak je zowel je vijfpuntige ster af als je cirkel rond; daardoor borg je volgens mij de verdieping en de samenhang van je tekst in relatie tot jezelf en je doelgroep.

De tweede wandeling door het pentagram laat je op een andere manier inspireren door dezelfde vragen. Dit keer leidt je intuïtie je. Daarvoor moet je de techniek van het draaien van het pentagram beheersen. Kun je dat nog niet, dan staat uitgebreid beschreven hoe je het leren moet. Je oefent dan volgens mij het draaien om het draaien, dus als vaardigheid op zich. En na aanleren van deze vaardigheid, gaat het draaien als vanzelf en kun je de tweede wandeling maken. Leer je dit niet eerst, dan moet je waarschijnlijk steeds nadenken als je aan de slag bent met de tweede wandeling over het pentagram voor de tekst waarmee je bezig wilt zijn; door het nadenken (ratio) hakkelt je intuïtieve proces.

Beheers je deze draaitechniek dan ga je ‘aan de wandel’ met het schrijfproces waarvoor je eerder het pentagram rationeel liep en wandel je het deze tweede keer intuïtief.
Door op deze twee manieren het pentagram te bewandelen doorleef je je schrijfproces op verschillende elkaar aanvullende manieren. En dat is waarin het boek zich onderscheidt van de andere boeken over schrijven: de ruime aandacht voor de intuïtie bij het schrijfproces. Intuïtie is lastig in woorden vangen; zoeken naar woorden is misschien zelfs (té?) rationeel. Yoeke vond een manier en deelt deze met ons.

Juristen
Ik pakte er een recente rechtszaak bij en kwam in de eerste alinea tegen ‘weg te nemen een of meer goederen en/of een hoeveelheid geld, geheel of ten dele toebehorende aan [de ander].’ Gebruikelijke taal in het juridisch werkveld, maar volgens mij schept het afstand tot de maatschappij waarin dat recht een plek moet hebben, en werkt het slaapverwekkend. Ik vind al jaren dat juristen dat anders aan moeten pakken.
Vampierwoorden noemt Yoeke het teveel aan woorden in dergelijke omschrijvingen en deze kunnen menig mens leegzuigen, zo stelt ze. De woorden zijn warrig, er ontstaat geen helder beeld. Ik raad iedereen aan ten minste de paragraaf daarover te lezen. Met Yoeke ben ik het eens: ‘Hoe concreter hoe beter. Niets schadelijker voor mensen dan de bloedeloosheid in de samenleving die vampierwoorden veroorzaken.’ Ik ga denk ik maar eens het creatiepentagram in het algemeen en het deel over vampierwoorden in het bijzonder loslaten op een column met een pleidooi voor bondige taal in het recht…

Wiskundigen
Het ligt op de loer om een boek van A3 boeken en van Yoeke te benaderen met een ‘ons kent ons’ gevoel. Iets van A3 fans onder elkaar, sprekend en schrijvend in dezelfde taal. Dat zou jammer zijn. Ik wens dat het boek ook ruim gekocht wordt buiten de A3 kring. Het staat vol goeie schrijftips ook voor mensen die niets op hebben met pentagrammen. Wil je een boek over wiskunde schrijven en verkopen? Lees de zes pilaren voor zakelijke teksten op pagina 41 en verder, en ga aan de slag.

Het pentagram gebruiken voegt veel toe. Zou je het overslaan omdat je er niet mee uit de voeten kunt, dan is dat een gemiste kans maar er blijven nog veel bruikbare tips and tricks over.
‘Schrijven met het creatiepentagram’ is een inspirerend boek met uitgebreide informatie over schrijfprocessen, met het creatiepentagram als krachtige tool om teksten te schrijven. Daarnaast bevat het boek een flink aantal direct toepasbare tips; of je nou teksten schrijft die door anderen gelezen worden, of om zaken al schrijvend voor jezelf te ordenen en jezelf te ontwikkelen; het werkt! Even aanschaffen en aan de slag!

recensie: Selma Damsma


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/03/2021 3-15 maart 2021: Blauwe Storm levenspad
23/02/2021 Zeer inspirerend
23/02/2021 De volle maan van 27 februari 2021
18/02/2021 18 februari - 2 maart 2021: Witte Wereldoverbrugger levenspad
 

Agenda