blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Hoe ziet het leven van een schrijver eruit?

Als kind droomde ik heimelijk van een bestaan als schrijver. Dat hield ik meestal voor me, want o wee als dacht dat ik het hoog in de bol had. En àls ik dat wel eens zachtjes durfde te zeggen in antwoord op vragen die volwassenen stellen aan kinderen 'en wat wil jij later worden?', dan kreeg ik precies te horen wat ik wel verwachtte dat ze zouden zeggen. Dat schrijven maar voor weinigen is weggelegd, dat je mazzel moet hebben, of ècht talent zoals John Grisham (!) en dat je er geen droog brood mee kunt verdienen, dat het zo'n saai en eenzaam beroep is. Of 'ja, dat wil iederéén wel'.
 

Nou zag ik zelf als kind ook wel in dat er voor mijn droombaan niet een beroepsopleiding was en dat er bij uitzendbureaus of arbeidsbureaus nooit vacatures hingen voor een schrijver. Dus hoe ik dat vorm zou moeten geven, dat zag ik zelf ook niet zo voor me. Zo kreeg mijn verlangen niet een bodem waarop het kon groeien.

Nu las ik laatst het boekje Schrijven met het creatiepentagram  van Yoeke Nagel. Niet alleen wordt werken met het pentagram uitgelegd, ook staan er 99 schrijfoefeningen in.

Een hoofdstuk trof mij in het bijzonder en dat ging over de kracht van overtuigingen. 'Wat zijn jouw overtuigingen over het schrijverschap? Zijn ze waar? Helpen ze? Kunnen ze in beweging komen?'

Yoeke Nagel geeft in haar boek twee karakterschetsen van 'de schrijver'. Dat gaat ongeveer zo (mijn 'vertaling'): Een schrijver is een flamboyant persoon, die kwistig zijn wijsheden deelt met iedereen, te vinden is op social media en mails van fans persoonlijk beantwoord, zich af en toe terugtrekt in zijn luxe tweede huis in Frankrijk om met wederom een puik staaltje literatuur terug te keren naar de uitgever.

De tweede schets: Een schrijver is een persoon die noeste arbeid verricht op een tochtige zolderkamer achter een eenvoudig bureau. Daar wordt gewerkt aan een Meesterwerk.  Op mail en telefoon wordt niet gereageerd, rekeningen blijven liggen. Eens in de zoveel jaar stuurt deze schrijver op aandringen van zijn moeder een manuscript naar de uitgever, die het vervolgens zonder commentaar terugstuurt. Na zijn dood wordt zijn manuscript gevonden, uitgegeven in 42 landen en wordt hij postuum beroemd. (Ps: aan de manier waarop ik het opschrijf, merk ik dat ik bij deze tweede schets een man voor ogen heb en bij de eerste niet ;-))

Ik vond het zo'n leuke benadering, vooral omdat Yoeke in het boek niet begint met het cliché beeld, maar met het anti-cliché beeld. Ik besloot voor mezelf op papier zetten hoe ik een schrijvend leven voor me zie. Hoe ik mezelf als schrijver zie. Toen ik het af had, bleek ik er een heel alledaags beeld bij te hebben. Ik zie het als onderdeel van mijn leven, niet als een topbaan en ik zie mezelf niet als een ster, maar gewoon iemand die doet wat 'ie niet laten kan. Alleen al door het op papier te zetten lijkt het werkelijkheid te worden!

Lees hier hoe Anita Willems haar schrijversbestaan ziet.


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

03/03/2021 3-15 maart 2021: Blauwe Storm levenspad
23/02/2021 Zeer inspirerend
23/02/2021 De volle maan van 27 februari 2021
18/02/2021 18 februari - 2 maart 2021: Witte Wereldoverbrugger levenspad
 

Agenda