blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Het oergevoel - laat kinderen deel zijn van de natuur

In al de jaren dat Agnes Meijs natuurbelevingsprojecten doet, blijft ze steeds op zoek naar nieuwe ingangen om kinderen diepgaand geboeid te krijgen door de natuur. Met de reguliere spelvormen en de opbouw waarmee ze werkte, lukte het haar altijd om ze een fijne tijd in het bos te geven. Maar regelmatig miste ze echter de diepste dimensie: "Ik wil ze laten voelen wat het is om deel te zijn van dat bos." Enkele ervaringen lieten haar zien hoe ze een grotere betrokkenheid zou kunnen creëren.

 

De kinderen lopen al roepend en luid pratend door het bos. Hoe krijg ik ze eindelijk rustig, zodat ze meer aandacht hebben voor de natuur en er echt van kunnen genieten? “Zouden jullie reeën willen zien?” Alle ogen zijn op mij gericht. “Oké, dan is het wel belangrijk dat jullie stil zijn en sluipen als echte jagers. Kom maar mee.” We gaan van het hoofdpad af een stuk bos in met veel braamstruiken waar een ree zich goed kan verstoppen. We vinden een wissel (wildpaadje), keutels en slaapplaatsen van reeën. Ik stuur de kinderen voorop om het spoor verder te volgen, zodat ze de meeste kans hebben om wat te zien. Het lukt ze nu wel behoorlijk goed om rustig en alert door het bos te lopen.
Als ik voorstel een spel te doen om te ervaren hoe vroeger de jagers de rendieren beslopen, verstoppen de kinderen zich meteen achter de bremstruiken. Ze kruipen van struik tot struik om het ‘rendier’ ongezien te kunnen aantikken. Het rendier kan hen echter helemaal niet zien, want het is geblinddoekt en kan alleen op het gehoor af gaan en in de richting van een sluipend kind wijzen. Het spel gaat helemaal niet volgens de regels die ik heb uitgelegd, maar ik ben verbaasd over het enthousiasme dat er van de kinderen afstraalt.

Deze passage komt uit de inleiding van het boek 'Het oergevoel - over vuur maken, sporen zoeken, sluipen en nog veel meer'. Kinderen blijken de natuur nog sterker en intensiever te beleven, zodra we een beroep doen op hun overlevingsinstincten. Ze lopen dan heel gauw warm om mee  te doen. Een volgende keer is het dan geen enkel probleem om ze mee buiten te krijgen. Ook de zogenaamde korte spanningsboog blijkt ineens veel ruimer te worden, wanneer kinderen het oergevoel diep van binnen ervaren.

Dit boek bevat naast persoonlijke ervaringen veel ideeën en vooral praktische tips voor (groot)ouders, leerkrachten, natuur- en milieumedewerkers, buurtwerkers en iedereen die graag met kinderen dat intense oergevoel en daarmee de weldadige band met de natuur willen ervaren.


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/02/2020 De nieuwe maan van 23 februari 2020
19/02/2020 19 februari - 3 maart 2020: het Witte Wind levenspad
18/02/2020 Ontwikkel je intuïtie - recensie
12/02/2020 Het lied van de bij - recensie
 

Agenda