blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Het Levenskunstspel als ochtendritueel

Gevoed door mijn ervaringen met spiritualiteit en kunstzinnige creativiteit vormen van oudsher allerlei tradities en gebruiken de basis van het dagelijkse leven in ons gezin. Net als het leven zijn ook deze aan verandering onderhevig. Zo heeft ons ochtendritueel, hoe we samen de dag beginnen, door wijziging in gezinssamenstelling en het vorderen van de leeftijd geleidelijk een andere vorm en invulling gekregen. Van elkaar ontmoeten en knuffelen in het grote bed, elkaar onze dromen vertellen en het trekken van knuffelkaartjes zijn we gegroeid naar elkaar begroeten en knuffelen in de hal tijdens ons ochtendrondje door het huis of in de keuken bij het maken van het ontbijt. Wel nemen mijn jongste dochter (21) en ik, als we beiden thuis zijn, nog steevast de tijd voor elkaar, het delen van onze dromen en het gezamenlijke ontbijt.

De verandering in ons ochtendritueel hing ook samen met het vervangen van de knuffelkaartjes door de kaarten van het Levenskunstspel van Anky Floris. Hiermee kwamen we in september 2012 in aanraking, toen we ‘Een Aardige dag’ in Driebergen bezochten. Dit evenement werd een soort overgangsritueel naar een volwassener verstandhouding met elkaar.  
Na het ochtendprogramma wandelden we een tijdje in stilte rond over het landgoed bij Antropia en zaten we naast elkaar in de ‘borstenboom’. De workshops volgden we ieder met belangstelling, vooral die van Karin Haanappel over het principe van egalitair samenleven. Gezien de ervaringen die we hadden opgedaan met dominantie binnen familierelaties, sprak samenleven op basis van gelijkwaardigheid ons bijzonder aan. We wierpen nog een laatste blik op het Levenskunstspel met de kleurige beeldhaiku’s, de intuïtieve tekeningen uit één lijn en de thema’s met elk drie verdiepende vragen. Geïnspireerd keerden we huiswaarts.
Elk op onze eigen wijze geven wij ons leven vorm door middel van kunst en kunstbeleving. De kracht van één lijn kennen we van binnenuit. We zijn vertrouwd met de werking van kleur. Omgaan met onze levensomstandigheden, gekenmerkt door meervoudig chronisch ziek zijn en onze hooggevoeligheid, is ook een hele kunst. Met onze filosofische en reflecterende inslag is het leven met vragen ons eigen, ons verwonderen over het leven en hoe dingen kunnen samenvallen, een tweede natuur, in aandacht aanwezig zijn onze grondhouding. Het Levenskunstspel leek voor ons gemaakt!
 

Via internet bestelde ik het Levenskunstspel als Sinterklaascadeautje. Het kwam al als een cadeautje binnen met een beeldhaikukaart erbij verpakt: ‘Gelukkig’. De kaart liet me een moederfiguur met kinderen zien. Daarmee weerspiegelde de kaart hoe ik mij met mijn opgroeiende kinderen had gevoeld en mijn wens, geformuleerd op ‘Een Aardige dag’ dat we in groter familieverband op basis van gelijkwaardigheid met elkaar verder zouden kunnen. De relatie met mijn oudste dochter, inmiddels getrouwd en zelf moeder, lag intussen al een tijd onder vuur, evenals de relatie van de zussen onderling.

Sindsdien is het trekken van een levenskunstkaart een ankerpunt aan het begin van de dag. De kaartenstapel met de getrokken kaarten leggen we op ons aandachtstafeltje. Gedurende de dag nemen we het thema en de vragen met ons mee. Tussendoor hebben we het er samen over en anders komt het ter sprake op het moment dat we opnieuw aan het ontbijt zitten.
Het Levenskunstspel maakt ons leven lichter en vrolijker. Tegelijkertijd verdiept het onze band met onszelf en met elkaar. De kaarten nodigen uit om ons voor onszelf en voor elkaar te openen en met elkaar te delen wat er speelt en in ons leeft. Spelenderwijs leren we het leven te nemen zoals het komt en te relativeren, wat zich voordoet. Het draagt ertoe bij dat we er zijn voor elkaar, terwijl we elkaar in onze waarde laten en ieder onze eigen ontwikkelingsweg bewandelen.

Sommige kaarten komen in een bepaalde periode steeds terug. Daar hebben we kennelijk iets mee uit te zoeken, ons mee te verhouden of ze lijken ons te bevestigen en te versterken.
Onze favoriete kaarten zijn ‘Verheugen’ en ‘Verwonderen’, of die waar ‘Licht’ in voorkomt. Sommige kaarten krijgen we liever niet, zoals ‘Gillend gek’ of ‘Zweven tussen hoop en vrees’. Dan trekken we er een steunkaart bij om in lachen uit te barsten als we vervolgens - toevallig? - beide kaarten na elkaar trekken. Dan nemen we het voor lief.
Soms maken we er een spelletje van, zoals onlangs op mijn verjaardag. We pakten net zolang kaarten tot er een heel feestelijk rijtje lag om bij stil te staan - alleen de kaart ‘Feest’ ontbrak! Die hebben we er uiteindelijk tussenuit gezocht.

Nieuw is dat we op Nieuwjaarsdag elk een kaart voor 2015 hebben getrokken. Mijn kernwoord, ‘Inzicht’, heb ik uitgeknipt uit oude nummers Happinez en verspreid over het jaar in mijn agenda geplakt. Zo kan ik er af en toe bij stilstaan en er iets over noteren. Ik ben benieuwd wat dat me brengt.
Op de dag dat ik de kaart ‘Interesse’ op het aandachtstafeltje had liggen, benaderde Adrie Beyen mij met de vraag of ik iets over de manier waarop ik met het Levenskunstspel werk, wilde schrijven. Dat is zo’n toeval dat je toe-valt! Zulke samenhangen ervaar ik bij het omgaan met de kaarten regelmatig. Zonder dat het iets met religie van doen heeft, stemt het af op de heiligheid van het leven zelf en wekt het verwondering met oog voor licht en schaduw. Dat werkt helend en heelmakend.
Zoals ik ervoer tijdens een stiltewandeling in de duinen bij Egmond onder leiding van Anky Floris medio 2014. Ik liep die wandeling om anders om te gaan met het rouwproces waarin ik verkeerde door de verbroken relatie met mijn oudste dochter. Onderweg trok ik de levenskunstspelkaart ‘Ik denk aan je’ en op symbolische wijze kwam ik overal mijn dochter tegen. Onze band kan niet verloren gaan, kwam als troostrijke gedachte in mij op. Ogenschijnlijk is er de breuk, maar in wezen zijn we één en verbonden in alomvattende Liefde. Ik had ook de kaart ‘Afscheid’ kunnen trekken, of ‘Ik mis je’, maar ‘Ik denk aan je’ viel mij toe.

Dit weekend liggen er  ‘Welkom’ voor mij en ‘Lichtpuntje’ voor mijn jongste dochter. Voor haar heeft de kaart betrekking op haar voortgangsbeoordeling van haar kunstopleiding: ze is door én ze heeft meerdere opties open liggen, terwijl ze nu geniet van een weekendje bij haar vriend.
In gedachten heet ik mijn dag welkom bij het wakker worden, heet ik mijn oudste dochter met haar gezin welkom. Straks ben ik welkom op de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Geluksroute in Leiden.
De nieuwe levensfase die voor ons allebei aanbreekt als mijn jongste dochter op kamers gaat wonen voor haar studie, heet ik welkom. Om deze overgang in te luiden heb ik haar al een krachtkistje gegeven. Ik zal haar een eigen Levenskunstspel geven als het echt zover is. Dan kunnen we ook apart van elkaar ons ochtendritueel voortzetten.

Tekst en foto: Çita Lampers

Çita Lampers is (levens)kunstenares bij CCL-Slowlivingarts (website in aanbouw). Zij begeleidt natuurkunst- en stiltewandelingen en werkt aan haar 1000 kraanvogels Artcraftproject ( zie haar facebookpagina). Daarnaast maakt zij deel uit van het Geluksteam van de Geluksroute.


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

23/01/2021 23 januari - 4 februari 2021: het Gele Zon levenspad
11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
07/01/2021 De Heilige Nachten - een verslag
 

Agenda