blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Het kleinste verhaal

Vertellen over kleine gebeurtenissen is niet aan de actualiteit gebonden; niet die van ‘net gebeurd’. De straal van je herinnering valt op een immense kaart; die ene plek. Dan is dat ‘nu’. Ga maar na hoeveel spelletjes van vroeger je je herinnert door bovenstaand schetsje. Waar was je goed in? Wat konden je zussen beter? Een hele avond vertelplezier is gewaarborgd met spelletjes als ‘vertelspoor.’ De kunst is dan, in het verleden opnieuw te observeren, hoe iets precies in z’n werk ging.

Al naar gelang je aanleg of geneigdheid zul jij ook misschien eerder beweging voor je geestesoog zien, zoals ik die jojo. Een ander ziet vooral kleuren: bijvoorbeeld hoe de zon vonkte in het koper van jullie klok. Misschien hoor je nog geluiden: de zingende, ijzeren klank vanuit een smederij, of zelfs de klank van de deuren in je ouderlijk huis als jij al in bed lag. Of je herinnert je de geur van boenwas en gedroogde appels uit de goede kamer bij je grootouders. En hoe smaakte lauwe limonade na een lange wandeling? Vertellen vraagt om zintuiglijkheid, ook in de terugblik.

Daarmee maak je je tevens van dat verleden los, want wie zo observeert ziet hoe het óók was: vaak toch weer anders dan je meest gekoesterde voorstelling van zaken. In dit verband is het een unieke vertellerskans als je broers of zussen hebt, of beide. Vertel eens in de familiekring, en constateer dat hij of zij dezelfde situaties anders heeft beleefd dan jij. En roep dan niet geërgerd “zo was het niet”, maar verwonder je. Vertellen - en luisteren naar verhalen van anderen - geeft dan speelruimte.

Een van de merkwaardigste kleine gebeurtenissen in je leven zijn toevallige ontmoetingen. Ze vallen je toe, uiteraard, maar worden pas bijzonder doordat ze aandacht krijgen. Van bijzondere ontmoetingen is de geschiedenis vol: denk maar aan Stanley en Livingstone; Robinson en Vrijdag; de Maagd Maria en de engel Gabriël; of Abraham en de engel Gods… Dit laatste voorbeeld geeft me de brug naar onze eigen kleine ervaringen; want hoe klein en toevallig zíjn ze wel? Zag die engel er voor Abraham eerst ook niet uit als een gewone jongen? Kleine ervaringen kunnen een grote wending in het lot betekenen.

In sprookjes en verhalen zijn het nogal eens heksen, tovenaars, kluizenaars of oude vrouwtjes die de held op zijn pad tegenkomt. Om van sprekende dieren maar te zwijgen, denk maar aan de vos van de kleine prins, de krekel van Pinokkio en de wolf van Roodkapje. Dit soort verhalen helpen ons over grenzen te gaan die ons leven beperken. De krekel, de wolf of de vos zijn gestalten waarin een andere kant van de werkelijkheid zich aan ons voordoet. Daaronder blijkt dan trouwens vaak toch weer een mens schuil te gaan. En als je sprookjes zo kunt verstaan, lukt het misschien beter om in het normale leven ook weer het sprookje te beleven. Mij gaat het in de verteltraining erom, de zogenaamd gewone, toevallige ontmoetingen eens met die ogen te bekijken.

Van de oudste verteltradities tot heden vind je die menselijke neiging om delen van de menselijke persoonlijkheid te verbeelden als dierkarakters. Zo kan de ontmoeting met een dier betekenen, eens goed te kijken naar de aard van dat dier in jezelf, of in je levenssituatie. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ontmoeting met mensen die je bijblijven. Waarom gebeurde dat, in dat ene geval? Ik houd het erop dat die ander een les voor jou bij zich droeg, of een goede raad, of een vingerwijzing.

 

Dit is een passage uit het hoofdstuk 'Het kleinste verhaal' uit 'Ode aan de olifant - vertellen als levenskunst' van Jac Vroemen.


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

11/10/2020 De nieuwe maan van 16 oktober 2020
11/10/2020 11 - 23 oktober 2020: het Gele Krijger levenspad
01/10/2020 Op microniveau contact met stenen - recensie
28/09/2020 De volle maan van 1 oktober 2020
 

Agenda