blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Het eeuwige hier en nu

“Waar ben je met je gedachten?”, vroeg ze hem toen hij tijdens het eten voor zich uit zat te staren. “Oh, ik dacht nog even aan dat gesprek dat ik gisteren had met mijn collega. Dat maalt nog steeds door mijn hoofd.” 

Het overkomt de meesten van ons. Denken aan wat gisteren was of wat straks staat te gebeuren. Er worden hele gesprekken in het hoofd gevoerd ter voorbereiding op een ‘moeilijk’ gesprek, dat altijd totaal anders loopt dan we ons hadden voorgesteld. We springen met ons denken van de hak op de tak. Dat kost veel energie, want intussen zijn we vaak met andere dingen bezig dan waar we met onze gedachten mee bezig zijn. Daardoor is het onrustig in ons hoofd en zijn velen dan ook onrustig en gejaagd.
Er wordt wel gezegd dat ‘leven in het hier en nu’ de oplossing zou zijn voor de haastige en jachtige tijd waarin we leven. Dat blijkt echter moeilijker te zijn dan de meesten denken.

Er is het bekende verhaaltje van de Zenmeester met zijn overvolle agenda en de leerling die zich erover verbaast dat de meester ondanks die volle agenda alle tijd van de wereld lijkt te hebben. Hij vraagt dan ook vol verbazing hoe dat mogelijk is. En de meester antwoordt: “Als ik wandel dan wandel ik, als ik thee drink dan drink ik thee en als ik afwas dan was ik af”. De leerling reageert: ”Maar meester, zo doe ik het ook, maar mij lukt het niet om zoveel rust uit te stralen.” “Nee”. antwoordt de meester, “Zo doe jij het niet. Als jij wandelt ben je in gedachten al aan het theedrinken, als je theedrinkt ben je in gedachten al aan het afwassen en als je aan het afwassen bent, ben je in gedachten al weer bezig met wat je erna zal doen. Ja, dan is het niet verwonderlijk dat je overspannen wordt.”

Aldous Huxley vertelt in zijn roman ‘Eiland’ over een schipbreukeling die aanspoelt op een eiland. Daar treft hij een ideale samenleving aan. Er zijn praatvogels die men twee uitdrukkingen heeft geleerd: “Hier en nu” en “Attentie alstublieft”. Als de schipbreukeling vraagt waarom men die vogels juist dat heeft geleerd, krijgt hij als antwoord: "Dat vergeet je toch altijd, te letten op wat er hier en nu gebeurt!”

Met name vanuit de religieuze tradities kunnen we leren hoe we in het hier en nu zouden kunnen leven. Iemand die verlicht is, een goeroe of een wijze, is iemand die op elk moment weet wat hij of zij doet. De laatste jaren is mindfulness een veel toegepaste therapievorm om mensen te helpen ontdekken wat er in henzelf gaande is. In feite is het een meditatiemethode die in religieuze tradities al vele eeuwen bekend is en wordt gepraktiseerd. Het helpt om de geest wat meer tot rust te brengen en een rustige geest geeft rust. Rustig kunnen zijn hangt alleen maar af van een rustige geest. Ook al zijn de omstandigheden hectisch. Om een bijbels voorbeeld te gebruiken: Jezus sliep rustig door in het vissersbootje op een zeer onstuimig meer. Zijn leerlingen waren in paniek, maakten hem wakker en vroegen Hem hoe Hij kon slapen onder deze hectische omstandigheden. Hij noemt hen kleingelovigen en maant het meer tot kalmte. En de wind ging liggen. Het onstuimige meer staat hier symbool voor een onstuimige geagiteerde geest die tot rust wordt gebracht.

Er zijn niet veel mensen die het lukt om de geest volkomen stil te krijgen. De methode van mindfulness is erop gericht het denken en doen met elkaar in overeenstemming te brengen. En dat geeft al veel rust. Maar in feite is dat nog denken over het nu. Dat is wat anders dan zijn in het nu. Voor de meesten vraagt het jarenlange training om te stoppen met het denken over wat de zintuigen waarnemen. Zijn in het hier en nu is gewaarworden zonder te bedenken wat er wordt waargenomen. Bijvoorbeeld een boom waarnemen zonder te denken, dus ook niet weten dat het een boom is. Alleen maar kijken zoals kleine kinderen kijken zonder te weten wat ze zien. Later leren ze dat wat ze zien een boom wordt genoemd.
Dit is een grote moeilijkheid want daarmee laten we alles los wat we menen te weten. Het is alsof je het leven verliest (om het te vinden). Iemand die in het hier en nu is, weet wat het is om eeuwig te leven. Het is namelijk altijd nu.
Leven in het nu is in feite leven in eeuwigheid.

Tekst: Jaap Dijkstra


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/05/2020 21 mei - 2 juni 2020: het Rode Hemelwandelaarpad
18/05/2020 De nieuwe maan van 22 mei 2020
14/05/2020 Ontwikkel je intuïtie - Aanwinst voor je zelfontwikkeling - recensie
12/05/2020 Isis mysteriekaarten: veel inzicht en helderheid - recensie
 

Agenda