blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Heilige nachten, inkeer en aarde roeren

In de periode van kerstavond tot en met Driekoningen, oftewel 24 december tot en met 6 januari, is de tijd van de 13 heilige nachten. Het is de tijd na de kortste dag en langste nacht, waarin de zon aan kracht wint. Het is een tijd waarin het lijkt of de aarde slaapt, maar in de herfst trekken planten hun energie terug om die te bewaren in de aarde en nemen de bomen rust, terwijl in hun wortels de energie tussen aarde en boom wordt uitgewisseld.

In de aarde is het in deze periode een drukte van jewelste… Voor wie het kinderboek over de wortelkindertjes kent, heeft daar een bepaald beeld bij. Maar je kunt je eigen beeld vormen: de terugtrekkende plantenkrachten, de wortels waar alle energie wordt bewaard, de zon die de groeikrachten straks weer wakker maakt, de aarde die al haar opgeslagen energie overhevelt op de wortels, de zaden die straks weer gaan groeien en de knoppen zich ontvouwen.

De Germanen vierden rond Midwinter (21 december, winterzonnewende) de joelfeesten. Ze verwelkomden het licht en verjoegen het boze. De dagen en nachten erna staan in het teken van rust en inkeer. Er werd niet gesponnen, gebakken of anderszins gewerkt. Het is tijd om het komende jaar te overzien of vooruit te kijken vanuit het innerlijk weten.

Inkeer

Is dit een lastige tijd waarin melancholie of depressieve gevoelens de boventoon voert? Of is het een innerlijk verlangen naar inkeer die niet wordt gehoord en die wordt vervormd tot negatieve gemoedstoestanden?

Stel jezelf die vraag eens en luister naar je innerlijke antwoord. Net als de planten die hun kopje laten hangen aan het einde van de zomer en de herfst om hun kracht naar binnen te keren, zo heeft de mens ook een tijd nodig om de zaden van het afgelopen jaar te tellen en te kijken of de wortels van hun bestaan nog in tact zijn. Door dit te erkennen ontstaat er rust en kunnen negatieve benamingen voor winterse somberheid vervangen worden door het woord ‘inkeer’.

Soms is het lastig om zelf een draai te geven aan het patroon van depressieve gevoelens in de herfst- en wintertijd. Vanuit de plantenwereld kunnen sint-janskruid, engelwortel en madeliefje een impuls geven om uit dit patroon te ontsnappen.

Een ritueel: Aarde roeren

Dit is een oud ritueel om de kosmische krachten te vangen om je tuin, balkonaarde of potplanten een groei-impuls te geven. Begin op de eerste avond van de 13 heilige nachten, op 24 december.

Je hebt nodig:

Een stenen schaal met een houten roerlepel, een moment tijd en stilte.

Zo ga je te werk:

  1. Vul de schaal met aarde uit je tuin, of aarde uit een zak met plantaarde als je geen tuin hebt.
  2. Doe een beetje aarde in een (controle)potje.
  3. Ga zo zitten dat je het roeren een tijdje kunt volhouden.
  4. Haal diep adem en zucht een paar keer.
  5. Sluit even je ogen en waan je in de tuin of de natuur van je jeugd. Er komt vast een boom of plant naar voren. Zo niet, laat het dan weer los en blijf bij het beeld van de tuin of de natuur. Roer ondertussen de aarde.
  6. Open je ogen en blijf in stilte bij jezelf. Kijk wat er voor beelden opkomen en wat de planten, struiken, bomen je te vertellen hebben. Dat kan zich in beelden, woorden, fluisteringen, of kleuren vertalen. Houd een opschrijfboekje bij de hand om dit op te schrijven als je klaar bent met roeren.
  7. Blijf roeren tot je voelt dat het genoeg is voor deze dag/avond/nacht.
  8. Zie het aarde roeren als een meditatie. Lastig? Doe dan alsof, of klinkt dat oneerbiedig? Nee hoor, door niet zo veel druk te leggen of beelden te hebben bij meditatie, ontspan je door te doen alsof.
  9. Als de aarde klaar is na 13 nachten, dan is het tijd om de aarde tot rust te laten.
  10. Op 2 februari, Maria Lichtmis, de dag die oorspronkelijk is bedoeld om het licht van binnen naar buiten te brengen, is het tijd voor het uitstrooien van de geroerde aarde. Op dit moment geef je de zaden en wortels in de aarde een impuls om te groeien. De groeikracht in je tuin en plantenbak zal je verbazen. De bundeling van kosmische kracht en jouw eigen krachtige zijn geven rijkdom aan jouw natuur.

Het nieuwe jaar inkijken

Tijdschriften staan vol voorspellingen voor het nieuwe jaar, maar weet je wat nou zo leuk is? Je kunt dat ook zelf doen!

Tijdens de periode van de 13 heilige nachten of de winterzonnewende (21 december) kun je inzichtkaarten, tarotkaarten of druïdekaarten nemen en iedere nacht een kaart trekken. De eerste kaart is de kaart met de energie van het jaar 2014. Schrijf op wat er in je opkomt over de kaart en schrijf vooral ook je eigen associaties op naast wat de kaart en boeken aangeven. Dat komt later wel als aanvulling. Trek iedere volgende nacht corresponderend met de maand van het jaar een kaart en blijf steeds bij jezelf en je eigen intuïtie met betrekking tot de kaart. Durf dus los van de kennis die je al hebt vergaard op te schrijven waar de kaart voor jou over gaat.

Ik schrijf de kernwoorden altijd bij de eerste dag van de maand in mijn agenda, zodat ik word herinnerd aan de kracht van die maand en wat de inkeerperiode me heeft gebracht. Aan het einde van de maand zet ik een reminder in mijn agenda om te terug te kijken wat de maand mij daadwerkelijk heeft gebracht.

Tekst: Marjanne Huising

Dit artikel is eerder gepubliceerd op:


http://spiritueelinfo.nl

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken
Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

KvK 30121964

BTW NL001506161B83

Verkoopvoorwaarden, retour- en verzendbeleidA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/07/2022 Veel geleerd - recensie
15/07/2022 Inspirerend - recensie
29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
 

Agenda