Heel mooi: twee sporen - recensie
Eerst vond ik het boek ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ gewoon een mooi boek om te zien. Het lag al een paar dagen op mijn tafel en af en toe bladerde ik het exemplaar even door om alvast een eerste indruk te krijgen. Er staan veel foto’s in het boek van bronnen en putten, kerken en kapelletjes, beelden en grote stenen en niet te vergeten, prachtige natuur.
Op de voorkant staat een afbeelding van een bron, al herkende ik dit eerst niet als zodanig, want ik kon het witte ronde vlak niet zo goed plaatsen. Toch kwam ik daar later vanzelf achter toen ik de inhoud na het bekijken van de foto’s dan echt ging lezen. Ik borrelde zelf van nieuwsgierigheid en even later van enthousiasme!
Ik nam me wel voor om eerst de inleiding goed te lezen, want de verleiding was groot om bij de 18 verschillende hoofdstukken te beginnen. Op zich kan dit prima, maar de inleiding heeft mij in ieder geval een mooi eind op weg geholpen. Linda Wormhoudt beschrijft in deze goed onderbouwde inleiding het ontstaan van de bronnen en de rituelen die de mensen uitvoerden bij hun offers aan de watergeesten. Later werden de meeste bronnen door het christendom als heidens verklaard en gekerstend.
In de daaropvolgende 18 hoofdstukken die door Linda en nog 11 andere auteurs zijn ingevuld, kom je al lezende steeds dichterbij de verschillende bronnen die stuk voor stuk heel duidelijk en met veel passie zijn beschreven. De desbetreffende auteur gidst je er als het ware naar toe. Persoonlijk ben ik meer een bomenmens dan een watermens (dacht ik) maar tot mijn verrassing kwam ik er al snel achter dat zowel de bron alsook de boom een grote, belangrijke rol vervult in het geheel.
Wat ik heel mooi vind aan dit boek is het feit dat er over twee verschillende sporen wordt gesproken. Het ene spoor wordt het ‘hoofdspoor’ genoemd –Het pad van de feiten- Het andere spoor is het ‘hartspoor’ –Het pad van het gevoel. Twee sporen die elkaar volgens de beschrijving van Linda niet in de weg zitten en naast elkaar kunnen lopen als je hiervoor open staat. Vanwege deze uitleg is het voor iedereen goed te volgen en kun je de weg ‘bewandelen’ die het beste bij je past wanneer je op zoekt wilt gaan naar een bron. Ook minder bekende bronnen- of één die nog ontdekt moet worden- wachten op de zorg en aandacht van de mens.
Offeren en daarbij een wens doen gebeurt in onze huidige tijd nog steeds, vooral in waterbassins met fonteinen, in de vorm van munten. Vanaf de bodem blinken de diverse muntstukken je toe en nodigen uit om hetzelfde te doen, want water is leven immers?
Het is geven en nemen…
Recensie: Jannie Harmsen voor 'Even bijbomen', een uitgave van Stichting Bomen Over Leven
http://www.bomenoverleven.nl