blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Hebben we eigenlijk wel besef van tijd?

Mensen hebben, in tegenstelling tot dieren, besef van tijd. Dat is een stelling die velen zullen onderschrijven. Wij zijn ons bewust van de klok, van de tijd die voorbij tikt. Maar is dat wel zo? Het komt in ieder geval voor dat we geen besef van tijd hebben, bijvoorbeeld als we slapen. We denken dat ons besef van tijd zodanig is, dat we de tijd ook onder controle kunnen houden. We mopperen nogal eens op mensen als ze te laat zijn (met iets) “Die heeft ook geen tijdsbesef”. Maar het komt regelmatig voor dat we ons niet aan onze planning houden, ook al weten we wat we met onze tijd willen en rekenen onszelf daarop af. En wie verlangt er niet naar de tijd te hebben, maar klaagt toch over gebrek aan tijd? Ons besef van tijd is dus in ieder geval relatief. Het hangt ervan af hoe we in de tijd staan.

Ik zie drie manieren, die met elkaar in verband staan.

1. Op de tijd letten. Het gebied van het willen
We houden rekening met het verloop van de tijd, omdat we op tijd willen zijn op onze afspraken, niet in de file terecht willen komen, iets bereikt willen hebben voor een bepaald moment in (voor de pauze scoren in de wedstrijd of carrière maken voor je 40ste). We hebben verwachtingen, plannen en doelen. De tijd gebruiken we als meetlat om te bepalen hoe ver we zijn. We willen ons aan onze planning en afspraken houden, dat is de norm in onze Westerse wereld. Net als ‘op tijd komen’.
Handig zolang je een streven in de tijd kunt zetten en tijd geen doel op zich wordt en als maatstaf wordt gebruikt voor succes of geluk.

2. De tijd beoordelen. Het gebied van het denken
We hebben vaak een mening over de tijd, die in onze uitspraken naar voren komt. Je kunt iets beoordelen als zonde van je tijd, als verspilde tijd. Of de tijd als kostbaar zien, vertellen over gouden tijden. Je kunt zeggen een schat aan tijd te hebben voor je plannen, maar ook gebrek aan tijd hebben. Je kunt vinden dat de tijd veel te snel gaat (O, is het al zo laat?) maar ook dat je de tijd niet stuk krijgt (Hoe kom ik die uren door?). Je mening hangt af van je perceptie. Waaraan je waarde geeft, waarvan je geniet mag tijd kosten (en zelfs daarvoor geef je jezelf niet alle tijd), waaraan je geen waarde hecht of waarmee je moeite hebt niet. Het is dus van belang dat je reflecteert over je waarden en hierover met elkaar in contact blijft.
Je kunt het zonde van je tijd vinden voor niks op een afspraak te komen, maar misschien doet zich in die tijd iets voor wat minstens zo waardevol is of kun je die ‘verloren’ tijd opnieuw waarde geven. Misschien is wat voor een ander waardevolle tijd is voor jou geen prioriteit. Voorbeeld: “Sorry, ik heb al gebrek aan tijd, laat staan dat ik nu met jou uit kan gaan.” Of je durft niet aan te geven wat je eigenlijk met je tijd zou willen. Voorbeeld: “Ik wou dat ik meer tijd had voor mezelf, ik kom nergens aan toe!” Het is de kunst ons niet te verschuilen achter de tijd en de regie over onze tijd te houden.

3. Tijdloos ervaren. Het gebied van het voelen
Je kunt de tijd niet ervaren omdat het, zoals Einstein al zei, een concept van het denken is: “Time and space are no circumstances in which we live but concepts in which we think.” Je kunt alleen letten op tijdsduur door de klok in de gaten te houden of door signalen van je lichaam of tekenen in de natuur te interpreteren in termen van tijd: “Ik heb trek, het is tijd voor de lunch.” of “De maan komt op, de nacht is gevallen.”
En soms worden we ‘op tijd’ wakker door onze ‘biologische klok’, maar soms ook niet. En we weten niet van uren die verglijden tijdens de nacht. Een heel droomavontuur kan zich in een minuut afspelen.
We hebben geen besef van tijd, kunnen de tijd vergeten als we gedreven bezig zijn of het gewoon naar onze zin hebben. Actief buiten in de natuur of luierend in de zon. Geconcentreerd aan het werk, genietend van een hobby of opgaand in een mooie ontmoeting. Dat kan voor even zijn of langere tijd. Als we er helemaal in zijn, in onze ervaring, in the flow, zonder besef van tijd, is het altijd nu. Daar is geen ruimte voor een oordeel, daar is het zoals het is. Pas achteraf kun je de ervaring binnen jouw denkkader onder woorden brengen, interpreteren. Dan gaat jouw ervaring door een filter van jouw visie op het leven.
Het is een natuurlijke neiging om je te richten op ervaringen die je voldoening geven, waaruit je energie haalt en waarvan je hart open gaat.

Misschien is het dus helemaal niet zo gek zonder besef van tijd te leven en te gaan voor wat ons goed doet!

Mirjam van Zweeden schreef dit blog naar aanleiding van het Symposium ‘Liever stipt dan snel’, voor het afscheid van Ger Nijman bij de opleiding Logistiek aan de Hogeschool van Amsterdam, 25 september 2012

Collage: Agnes Swart


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

20/06/2021 De volle maan van 24 juni 2021
02/06/2021 2 - 14 juni 2021: het Witte Hond levenspad
31/05/2021 Spot on! - recensie
21/05/2021 Veelzijdig en uitgebreid - recensie
 

Agenda