blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Gelukkig gezond

“Als je maar gezond bent, dat is het belangrijkste”, hoor je vaak om je heen. Het is ook ongetwijfeld waar dat een gezond lichaam zeer prettig is. Maar de laatste tijd wordt er wel erg veel nadruk gelegd op gezond leven. Terwijl er een veel belangrijker aspect is dat niet eens wordt genoemd: gelukkig zijn.

Kosten noch moeiten worden gespaard om ons maar zo gezond mogelijk te laten eten en bewegen. We krijgen een overdosis aan informatie van wetenschappers, medici, voedingsdeskundigen, zorgverzekeraars en wat al niet meer. Met name ouderen zijn op dit moment het mikpunt in de media. Wie tot op hoge leeftijd nog energiek en fit is, is straks de winner. En wie in een verzorgingshuis verzorgd moet worden vanwege allerlei kwalen is een loser. Zo liet een collega mij onlangs aan de hand van twee foto’s zien. De ene foto liet een trimmende man zien van dik in de zeventig. Op de andere foto stond een vrouw afgebeeld van dik in de zeventig met een van pijn verwrongen gezicht. Ze werd geholpen met eten, omdat ze dat zelf niet meer kon vanwege haar handen die stijf waren van de artrose.
Wat is het gevolg van deze gezondheidscult? Dat we straks tegen diegenen die niet meer gezond zijn zeggen: “Had je maar gezonder moeten eten en meer moeten bewegen! Eigen schuld, dikke bult!”
Het lijkt erop dat de goeroes van de gezondheidsreligie ons willen laten geloven dat we toch “een el aan onze (levens)lengte kunnen toevoegen”. Maar laten we ons realiseren dat er gezond etende, sportende mensen op jonge leeftijd sterven en dat er hoogbejaarden zijn die nooit hebben gesport, hun sigaretje roken en een borrel drinken. De natuur laat zich niet dwingen. Het leven is niet logisch.

Is gelukkig zijn niet een veel belangrijker aspect van het leven? Waarom wordt daarvoor niet veel meer reclame gemaakt? Het levert economisch gezien veel minder op dan een goede fysieke gezondheid, maar ik heb doodongelukkige mensen ontmoet in een gezond lichaam. Andersom heb ik ook zeer gelukkige mensen gezien in een slecht functionerend lichaam. Een gezond lichaam is uitermate belangrijk, maar steekt gelukkig zijn daar niet ver bovenuit? Misschien is dat wel het hoogste doel in het leven: duurzaam gelukkig zijn.

Duurzaam graag, want ik heb wel gelukkige mensen ontmoet die bang waren dat er een einde aan zou komen. Het zou mooi zijn als het geluk een constante factor zou zijn in ons leven. Het is de vraag of dat kan. Wanneer is een mens gelukkig? Volgens religieuze tradities is een mens gelukkig als zijn of haar geest tot rust komt. En de geest is rustig als een wens is vervuld of een behoefte is bevredigd.

Maar helaas zijn wensvervulling en behoeftebevrediging meestal tijdelijk. Zelfs in een gelukkige relatie zijn er perioden dat de wensen niet worden vervuld en de behoeften niet worden bevredigd. Dan zijn we boos of verdrietig of teleurgesteld of geïrriteerd of wat voor gemoedstoestand daar maar bij hoort. Dat zijn niet de meest gelukkige momenten. De geest is onrustig, want er wordt van alles bedacht. Totdat de wensen of behoeften weer worden vervuld en bevredigd. Dan is de geest weer rustig en zijn we gelukkig.
Hoe meer iemand fysiek of materieel is ingesteld, hoe vaker de geest onrustig is. Want het bezit van dingen went heel snel en dan zijn we weer aan wat nieuws toe. Wat de geest weer in beweging zet, want daarover moet hoe dan ook worden gedacht.

Is duurzaam geluk dan wel mogelijk? Religieuze tradities claimen van wel. Ik denk dan aan religieuze tradities die het mediteren aanbevelen als methode om de geest te bedaren. Het is niet een eenvoudige weg om zover te komen, maar het kan wel. Als we onze behoeften te boven kunnen komen en onze wensen als het ware uitblussen, dan is het duidelijk dat we minder of niet meer teleurgesteld zullen worden. Het woord ‘onthechting’ komt dan aan het licht. Meditatie is een goede methode op weg naar de onthechting.

Nu denken velen dat onthechting wereldvreemde mensen voortbrengt. Mensen die wat apathisch reageren, ongeïnteresseerd zijn en alles maar op z’n beloop laten. Het tegendeel is echter waar. Wie onthecht is, is zich bewust van het Zelf. Die weet wat hij of zij is en laat zich niet afleiden door allerlei zaken die er eigenlijk niet toe doen. Onthechting brengt geconcentreerde en geïnspireerde mensen voort. Grote schrijvers, schilders, musici, componisten, sporters en wetenschappers hebben die ervaring. Als zij hun werkzaamheden verrichten, zijn ze in staat om zich van alles te onthechten en zeer geconcentreerd te werken. Er straalt een zekere magie van hen uit op hun omgeving. Je kunt hen horen zeggen: “Het was alsof iets groters het van mij overnam. Alsof ik het zelf niet deed, het gebeurde. En ik voelde me opgenomen in waarmee ik bezig was. Een heerlijk gelukzalig gevoel.”

“Gij zult niet begeren”, is al een zeer oud advies. Behoeften teboven komen, wensen ontmaskeren, onthechten. En dan niet alleen tijdens bepaalde werkzaamheden maar duurzaam. Dat zal volgens religieuze tradities ook duurzaam geluk ofwel gelukzaligheid met zich meebrengen. Dit is nog te zien bij kleine kinderen die zich nog niet hebben gehecht aan allerlei dingen. Ze kunnen nog vrij en onbekommerd spelen en genieten. Word als de kinderen!

Reclame maken voor duurzaam geluk is misschien zelfs effectiever dan reclame maken voor gezond leven, want voor een gelukkig mens is gezond leven vanzelfsprekend.

Tekst: Jaap Dijkstra


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nl



A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/05/2020 21 mei - 2 juni 2020: het Rode Hemelwandelaarpad
18/05/2020 De nieuwe maan van 22 mei 2020
14/05/2020 Ontwikkel je intuïtie - Aanwinst voor je zelfontwikkeling - recensie
12/05/2020 Isis mysteriekaarten: veel inzicht en helderheid - recensie
 

Agenda