blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Emotionele analfabetisme is een Westerse volksziekte

'Emotioneel analfabetisme' is misschien nogal een uitspraak, maar ga eens na hoe vaak je stilstaat bij wat je voelt.
Ga ook eens na hoe vaak je jezelf toestaat om emoties te hebben.
Hoe vaak heb je een gesprek met iemand over je gevoelens; je angsten, je irritaties, je jaloezie, je wanhoop en onzekerheid?

Vooral in onze Westerse samenleving zijn we gericht op werk en de targets die we moeten halen. We willen succesvol zijn, iets bereiken en onze mening verkondigen op internet en we willen mooie dingen kunnen kopen. Verstand wordt gezien als kracht en emotie als zwakte of destructief.

Veel mensen zijn emotioneel analfabeet geworden, doordat ze niet geleerd hebben om emoties en gevoelens te benoemen of doordat ouders het voorbeeld gaven dat je emoties moet negeren of veroordelen. Daardoor hebben we geleerd onszelf in de hand te houden, zijn we gevoelens gaan wantrouwen of schamen we ons ervoor, omdat we het als een teken van zwakte zien. Veel mannen hebben het vermogen om lief te hebben kwijtgeraakt, omdat hun vader hierin geen voorbeeld was.

In het gezin waarin ik opgroeide bestonden geen emoties. Hierdoor verdwenen ze uit mijn bewustzijn. Mijn gevoelsleven was doods en ik voelde me vaak eenzaam, hoewel ik dat toen niet besefte. Ik verdreef dit lege gevoel door dingen te doen. De non-verbale boodschap die ik meekreeg was dat je altijd bezig moest zijn. Mijn moeder was duidelijk niet gelukkig in haar rol als moeder en huisvrouw. Dat voelde ik al jong, maar als kind betrok ik dat op mezelf en ik leerde dat je daar niet over praat. Het was dus normaal dat je je ongelukkig voelde en gewoon doorging met je leven.

Welke non-verbale of verbale boodschappen heb jij meegekregen?

  • We zijn altijd vrolijk, wat er ook gebeurt.
  • Als je verdrietig bent, drink je een glas water en dan is het weer voorbij.
  • We zijn altijd dankbaar, wat er ook gebeurt.
  • Als je boos bent, ga je naar je kamer om te herstellen.
  • Het leven is geen lolletje, klagen heeft geen zin

Soms heeft een ouder of een van de kinderen het alleenrecht op emotioneel zijn. Het wordt gezien als een ziekte of een handicap. Wellicht uit diegene zijn emoties buiten alle proporties of heeft regelmatig woede-uitbarstingen, waardoor emoties bedreigend en overweldigend worden ervaren. Kinderen kunnen daardoor het gevoel hebben dat ze voortdurend in een mijnenveld leven. Ze zullen al jong besluiten dat je emoties te allen tijde moet vermijden.

Velen van ons zijn in de kindertijd niet voldoende getroost bij verdriet en niet voldoende ondersteund bij boosheid.

Het tekortschieten van ouders hebben kinderen vaak op zichzelf betrokken; dat je bijvoorbeeld niet lief, niet de moeite waard of niet gehoorzaam was. Het gevolg is dat je pijnlijke situaties in je volwassen leven nog steeds op jezelf betrekt, omdat je denkt niet goed genoeg, interessant genoeg of niet lief genoeg te zijn. Je beseft niet dat je in de kindertijd niet in staat was om situaties anders te beoordelen. De conclusies die je trok zijn diepe kernovertuigingen geworden en ze hebben geleid tot een gebrek aan eigenwaarde. Het is belangrijk meer inzicht te krijgen in dit persoonlijke verhaal en daarnaast ook te kijken naar een bredere context, zoals de geschiedenis van de ouders, het grote familiesysteem en de cultuur van de omgeving en van het land waar je bent opgegroeid. Ouders zijn beinvloed door hun ouders en de gebeurtenissen in hun jeugd.

Anna kwam op coaching omdat ze zich op het werk voortdurend schuldig voelde als haar baas chagrijnig was. De moeder van Anna moest als oudste kind, na een jong overlijden van haar moeder, voor het gezin zorgen.Hierdoor heeft ze geen eigen leven kunnen leiden en is ze bitter geworden. Dat reageerde ze later af op haar eigen kinderen. Anna had voortdurend het gevoel dat ze egoistisch was en haar moeder ongelukkig maakte.

Gebrek aan emotioneel bewustzijn leidt tot verharding

We hebben geleerd ons te verharden of onze gevoelens te negeren en op onze kiezen te bijten. Terwijl we denken dat we krachtig zijn als we onszelf flink houden en we denken dat we veilig zijn als we het gevoel hebben alles onder controle te hebben. Maar dat is een schijnveiligheid. Ondanks de illusie van controle worden we gekwetst en blijven we kwetsbaar. Terwijl we juist door onze kwetsbaarheid te aanvaarden meer controle zouden hebben over onszelf, want dan doen we wat we diep van binnen voelen. Kwetsbaarheid is een universeel gegeven en onderdeel van mens-zijn. We zijn kwetsbaar in de liefde, kwetsbaar in onze verlangen gezien, gehoord te worden en betekenis te hebben. Door kwetsbaar te zijn kunnen we gekwetst en geraakt worden, maar door kwetsbaar en ontvankelijk te zijn, zijn we in staat een diepe verbondenheid te voelen met onszelf en met anderen.

Gebrek aan emoties leidt tot vervreemding

Wanneer je verdriet hebt kun je niet huilen, het kost moeite om te genieten en echt lachen ligt in een ver verleden. Als je gespannen bent, negeer je dat gevoel en wanneer je boos wordt, houd je je in. Je doet dingen waarvan je niet houdt, maar dat realiseer je je pas veel later. Op het moment is dat gevoel moeilijk te benoemen. Wanneer iets je raakt, wat niet vaak gebeurt of iemand heeft je gekwetst, wat je vaak weg rationaliseert, trek je je terug of zoek je afleiding. Dan gaat het vanzelf wel weer over, denk je. Wanneer je door verdriet wordt overvallen, verontschuldig je je voor deze ongepaste uiting van zwakte. Je blijft lachen om de indruk te wekken dat je alles onder controle hebt. Gevoelens van hartstocht zijn uitgedoofd, in plaats daarvan leef je van kortstondige pleziertjes; een goed glas wijn, een nieuwe gadget of dure schoenen. Alsof dat de zin van het leven is. Uiteindelijk ben je totaal vervreemd van jezelf.

Emotionele intelligentie ontwikkelen is nooit te laat!

Onze conditionering heeft een grote invloed gehad op onze emotionele ontwikkeling. Het kost tijd om onze gevoelens weer te herkennen, te accepteren en het gevoel woorden te kunnen geven. Het is nooit te laat om dat weer te leren en het is van onschatbare waarde om jezelf op een dieper niveau te leren kennen.

Tekst: Marja Postema 


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda